Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Regenerálódás szülés után

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A szülés utáni első 6 hét a gyermekágy időszaka, ekkor alkalmazkodik újszülött babád a külvilághoz, illetve az újdonsült édesanyának is szükséges ennyi idő ahhoz, hogy a szülés után regenerálódjon.

A szervezetedben történő változások

Hormonális változások

A várandósságod alatti hormonszintek megváltoznak, szervezeted készül a szoptatásra. Ezek a hormonszintek még mindig „akadályozzák” a menstruáció visszatértét. Az anyatejtermelés csökkenése, illetve a szoptatás abbamaradása után várható vérzésed visszatérése. Szülés után kialakulhat hajhullás is a megváltozott hormonoknak köszönhetően. 

Testi változások

A szülés után a babád és a méhlepény megszületésével, a magzatvíz távozásával szinte azonnal több kg-mal kevesebb lesz a súlyod. A szervezeted által visszatartott víz (egyeseknél akár ödéma) a szülést követő néhány napon belül vizelettel ürül. Megváltozik ismét a tested tartása, a test súlypontja visszatér a terhességet megelőző állapotba, de kismértékű egyensúlyzavaraid lehetnek emiatt az első napokban.

Sebek begyógyulása

A sebek (hüvely belső falán, gátseb, császármetszés hege) gyógyulási ideje 6 hét is lehet. Figyelni kell a sebek gyógyulását, ha fájdalmat, gyulladást tapasztalsz (belázasodsz), azonnal jelezd nőgyógyász orvosodnak, ne várd meg a kontroll időpontját. A gátsebed az orvos utasítása szerint kezeld. A műtéti hegek mentén a bőr néha érzéketlen, illetve helyüket érezheted pl. frontok vonulásakor. Ez befolyásolja a szexuális együttléteket is, erről bővebben olvashatsz a szex szülés után c. cikkünkben.

A méh összehúzódása, tisztulása

A szülés után a terhesség alatt kitágult, megnövekedett méh visszahúzódik. Mindez egy hormon, az oxitocin hatása. Ez az a hormon, ami az anyatej kiürítését is elősegíti, ezért érezheted a szoptatás alatt a méh összehúzódásait. A méh ürege tisztul, a szülés után az első 5-6 hétben gyermekágyi folyás, ún. lochia ürül a hüvelyedből. Az első 1-2 hétben ez bővebb, véres, barnás folyás lesz, a hetek múlásával a mennyisége egyre kevesebb lesz, színe pedig halványodik (rózsaszín, sárga, majd fehéres lesz).

Az anyatej belövellése, termelése

A szülést követően kis mennyiségű előtej már van az emlőkben, az újszülött babád cseresznye méretű gyomrának a néhány kortynyi mennyiségű előtej épp megfelelő. A 3-4., császármetszést követően a 4-5. napon lövell be a mell, ekkor már nagyobb mennyiségű, ún. átmeneti anyatej termelődik. A szoptatás és mellre helyezés gyakorlásában kérd kórházi védőnő, csecsemős nővér segítségét.

Lelki változások

Főleg az első babáját váró nőknek nagy változás, hogy anyákká válnak. Ezt a helyzetet különböző módon élik meg az anyák, ilyenkor ráadásul a hormonális változások miatt érzékenyebbek is lehetnek. A család segítsége nagyon fontos. Teljesen természetes, ha bizonytalan vagy, idő kell, míg összeszoktok a babával, és a pároddal szülővé váltok.

A 6 hetes kontroll

A 6 hét elteltével menj vissza gondozó orvosodhoz egy vizsgálatra, ezt nevezik gyermekágyas kontrollnak. Ekkor ellenőrzi orvosod, hogy minden rendben van-e, azaz begyógyult-e minden sebed, nincs-e gyulladás a szervezetedben, rákérdez az anyatejtermelésre, illetve megbeszélitek a fogamzásgátlás lehetőségeit.

Ha a vizsgálat során orvosod mindent rendben talált, akkor a szülést követő 6. hét után ismét lehet:

  • kádban fürdeni
  • szoláriumozni, szaunázni
  • intimgyantáztatni
  • szexuális életet élni

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szülés után szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Tested változásai szülés után című cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén anyatejjel táplálják kisbabájukat - gyere és csatlakozz!

Bár intim téma, de ha kommentben megosztanád tapasztalataidat más anyukákkal, örömmel vesszük!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!