Szex a családdá válás után

Szülés után a baba gondozása az édesanya energiáit jelentős mértékben felemészti. Néhány hétbe telik, mire az anya szervezete ismét megerősödik. Az első 6 hétben a szex általában nem a legfontosabb dolog, bár vannak ettől eltérő vélemények is.

Szülés után mikor javasolt újra a szex?

A szülést követően legalább 6 hétre van szüksége a női testnek ahhoz, hogy regenerálódjon, és ismét szexuális életet éljen. Szülés után, a 6. héten kontrollvizsgálaton kell részt venni a nőgyógyász szakorvosnál, aki ellenőrzi a sebek gyógyulását, a gát állapotát, a hüvely falát és a méhnyak állapotát is. Ha mindent rendben talál, akkor ismét szabad a nemi élet gyakorlása. Már a kontrollvizsgálat során megbeszélheted orvosoddal a védekezési lehetőségeket, hiszen a szoptatás nem ad 100%­os védelmet az újabb teherbeesés ellen.

Az első 6 hétben nem javasolt a szexuális élet gyakorlása, mert ebben az időszakban még zajlik a gyermekágyi vérzés (tisztulási idő). Ha a szexuális élet 6 hétnél korábban kezdődik el, fennállhat a fertőzés veszélyének kockázata is. A gyermekágyi vérzés ugyanis jó táptalaja lehet a kórokozóknak. Gátmetszés esetén az első 6 hétben a szeretkezés fájdalmas, kényelmetlen lehet a nő számára, hiszen a regenerálódáshoz minimum 6 hét szükséges.

Hogyan befolyásolhatja a szülés a szexuális életet?

A szülést követően nemcsak a tested változik meg, hanem a párkapcsolatod is némiképpen átalakulhat, ami jelentősen befolyásolhatja a szülés utáni szexuális életed. Egy rövid ideig minden kibillen a megszokott ritmusból, hiszen a baba gondozása, szükségleteinek kielégítése lesz a központban. Azon kapod magad, hogy rengeteg elvárásnak, feladatnak kell megfelelned, és a párkapcsolatra nagyon kevés idő jut. Ez az időszak a párod számára is nehéz lehet, hiszen neki is meg kell tanulnia az új szülői szerepeket. Ez nem mindig megy egyik napról a másikra.

Olykor előfordulhat, hogy az édesanyának 6 hétnél is több időre van szüksége ahhoz, hogy újra kedvet kapjon a szexhez. Ennek oka a szülés alatt bekövetkezett sérülések, hormonális változások (hüvelyfal érzékenysége, szárazsága) és a testkép megváltozása, úgy érezheti, nem elég vonzó párja számára. A legtöbbször megfigyelhető, hogy azok az édesanyák, akik gátmetszésen, esetleg gátszakadáson estek keresztül a szülés alatt, később kezdik újra a szexuális életet, és gyakran még hónapokig is fájdalmas lehet a szeretkezés számukra. Ez is azt jelzi, hogy ezekben az esetekben a szervezetnek több hónapra is szüksége van a gyógyuláshoz.

Mire érdemes figyelni a szülés utáni első szexuális együttlét során?

A szülés utáni első szex kényelmetlenségeinek elkerülése érdekében javasolt minél nagyobb figyelemmel lenni a férfinak a nő iránt. A legtöbb nőben ugyanis a szülést követően szorongás alakul ki. Gyakran megfordul a fejükben a következő gondolat, kérdés: „Vajon milyen lesz az első együttlét? Mennyit változik majd a szexuális kapcsolat? Élvezni fogom­-e úgy, mint a szülés előtt?” A szülés utáni szex mindkét féltől alkalmazkodást és kompromisszumot követel. Kezdetben elegendő lehet egy összebújás, csókolózás és simogatás is. De egy alapos masszázs is sokat segíthet. Majd ezt követően fokozatosan történjen az intenzívebb érintés. Hüvelyszárazság esetén javasolt a síkosító használata, valamint több pózt is érdemes kipróbálni, mert lehet, ami a terhesség előtt kényelmes volt és izgató, az a terhesség után már kevésbé lesz élvezetes, kényelmes.

Mire figyelj fokozottan, ha több hétig is azt érzed, nincs kedved a szexhez?

Semmi baj nincs akkor sem, ha úgy érzed, nincs kedved a szexhez a szülést követő 6 hét után sem. Ez gyakran előfordul más édesanya esetében is. Mindenképpen türelmesnek kell lenned. A legfontosabb, hogy kommunikálj a pároddal. Mondd el neki aggodalmaidat, félelmeidet és új elvárásaidat. Intim együttléteitek során is fontos, hogy jelezd, ha kellemetlenséget érzel. Egy jó párkapcsolatban nem csak a szex jelenti az intimitást. Szeretgesd a párod, ahogyan csak tudod, hogy ne érezze az elhanyagoltság érzését. Töltsetek el együtt kettesben minél több időt, beszélgessetek egymás érzéseiről.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szülés után szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Szülés utáni első menstruáció c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook‐csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén anyatejjel táplálják kisbabájukat ‐ gyere és csatlakozz!

Bár intim téma, ha kommentben megosztanád tapasztalataidat más anyukákkal, örömmel vesszük!