Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Szülés után: 6 hetes kontroll

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A 6 hetes kontroll szerepe

A szülést követően 6 hét elteltével fel kell keresni a nőgyógyász szakorvosod vizsgálat céljából. Hogy miért is van erre szükség? Közvetlenül a szülés után nem kap a szakorvos reális képet arról, pontosan milyen állapotban van a hüvely fala és a méhnyak, valamint a gátseb és a császármetszés sebe is nagyon friss még! A kórházban már sor kerülhet a gátseb varratainak eltávolítására, de a császármetszés varratait általában egy héttel a szülés után távolítják el.

Milyen vizsgálatra számíthatsz a 6 hetes ellenőrzésen?

A szakorvos ellenőrzi a következőket: ­

  • Visszanyerte‐e a méhed az eredeti méretét, alakját ­
  • Átvizsgálja a méhszájat, ellenőrzi, van‐e rajta valamilyen sérülés. A méhszáj ebben az időben már zárt. ­
  • Megtekinti a gátsebet, hasi sebet császármetszés esetén. A szülési sérüléseknek a 6. hétre gyógyultnak kell lenniük, de sokszor érzékenyek és fájdalmasak még ebben az időben. Abban az esetben, ha a seb vastag heggel gyógyul, a szakorvos indokoltnak tarthatja speciális készítmények alkalmazását. ­
  • Hüvelyhám állapotáról tájékozódik, mely a szoptatás ideje alatt sokszor vékonyabb ­
  • Megtekinti a nagy‐ és kisajkakat, melyek szoptatási időszakban érzékenyebbek lehetnek ­
  • Megtekinti a hüvelyváladék mennyiségét. Amennyiben kóros eltérést tapasztal (bő folyás), kezelést javasolhat. ­
  • Tájékozódik arról, hogy meddig tartott és mikor lett vége a gyermekágyi folyásnak (szülés utáni vérzés)

Miről érdemes még tájékoztatást kérned a 6 hetes kontrollvizsgálat során a szakorvostól?

A vizsgálat során a szakorvos tájékoztatni fog arról, hogy javasolja‐e a szexuális élet elkezdését a vizsgálati eredmények alapján. Ha nem talál kóros eltérést, akkor minden bizonnyal már csak rajtad áll, hogy mikor állsz készen az intim együttlétre. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy a szoptatás időszakában a teherbeesés lehetősége fennállhat, hiszen a szoptatási időszak nem ad 100%‐os védelmet az újabb teherbeesés ellen.

Már vannak olyan speciális hormontartalmú tabletták, melyek szoptatási időszakban is alkalmazhatóak, valamint a méhen belüli eszköz (spirál) a szülést követően 6 héttel már felhelyezhető, bár ezt a módszert főként azoknak a pároknak javasolják a szakorvosok, akik nem terveznek rövid időn belül újabb gyermekvállalást. Mindenképpen tájékozódj arról pontosan, milyen védekezési módszert javasol számodra nőgyógyász szakorvosod. A megváltozott hormonoknak köszönhetően kellemetlen tünetként hajhullás is jelentkezhet, melynek kezeléséről itt olvashatsz!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Baba fejlődés szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Kötelező szűrővizsgálatok az első évben c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook‐csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy figyelemmel kísérik kisbabájuk fejlődését ‐ gyere és csatlakozz!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!