Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A szülés utáni első menstruáció

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A szülés utáni első menstruáció jelentkezése mindenkinél más időpontban lehetséges. Befolyásoló tényező lehet a szoptatás. A legtöbb esetben, általánosságban elmondható, hogy a szülést követően a menstruációs ciklus rendezettebbé válik, ugyanakkor kísérhetik klasszikus tünetegyüttesek, mint ingerlékenység, feszültség, fejfájás, levertség, derék és alhasi fájdalom. Amennyiben a szülést megelőzően volt bármiféle nőgyógyászati problémád, előfordulhat, hogy a menstruációs ciklus valamint a hormonháztartás korábbi egyensúlya nehezebben áll vissza.

Mikorra várható a szülés utáni első menstruáció jelentkezése és milyen tünetek előzhetik meg?

Azoknak az édesanyáknak, akik intenzíven szoptatják kisbabájukat, később jelentkezhet a szülés utáni első menstruációjuk. Ez lehet akár a baba 1‐2‐3 éves korában is. Teljesen normális dolog, hogy a szoptatás ideje alatt az első menstruációt követően hónapokig elmaradhat a vérzés, majd ismét jelentkezik. Amennyiben nincs lehetőség a kisbaba anyatejes táplálására, 6‐8 héttel a szülést követően már jelentkezhet az első menstruáció. Amennyiben az anyatej elapadását követően 3‐6 hónapon belül nem jelentkezik az első szülés utáni menstruáció, mindenképpen keresd fel nőgyógyász szakorvosod, olykor hormonkezelés válhat szükségessé.

Szoptatás ideje alatt az anyatej mennyisége átmenetileg csökkenhet a menstruációt megelőző napokban. A mell érzékenyebbé válhat, különösen a mellbimbó területe. Érezhetsz alhasi fájdalmat, fáradtságot, feszültséget és derékfájást egyaránt.

Hatással van‐e a menstruáció a szoptatásra?

Szoptatási időszakban az első menstruációt megelőző napokban átmenetileg visszaeshet az anyatej mennyisége, emiatt nem kell aggódnod és semmi esetre se hagyd abba kisbabád szoptatását. Tedd mellre minél gyakrabban kisbabádat, így az anyatej mennyiségének termelődését serkentheted. A gyakori szoptatás mellett pedig babád sem marad éhes. Pár napon belül rendeződik a helyzet és visszaáll a tejtermelődés is.

Az anyatej összetétele és íze is megváltozhat átmenetileg a menstruációt megelőzően pár nappal. Vannak édesanyák, akik a baba jelzéséből tudják, ha közeledik a havi ciklus, hiszen a baba átmenetileg elutasíthatja az anyatejet a megváltozott íz miatt, esetleg csak rövidebb ideig szopizik, de ez nem fordul elő gyakran. Amennyiben elutasítást tapasztalsz, akkor is törekedj a rendszeres szoptatásra, hiszen pár nap elteltével az anyatej íze újra a régi lesz. Kisbabád pontosan tudja, mennyi anyatejet kell megennie ahhoz, hogy ne maradjon éhes, amíg az anyatej megszokott íze vissza nem tér.

Szoptatás és a védekezés intim együttlétkor

Fontos tudnod, hogy a szoptatás önmagában nem véd teljes biztonsággal az újabb teherbeesésétől. Kisebb rá az esély, de nem megbízható, ezért a szoptatás ideje alatt is gondoskodj a megfelelő védekezésről. Amennyiben hormonális védelmet szeretnél választani, keresd fel a nőgyógyász szakorvosod, aki információkkal lát el és segít kiválasztani számodra a megfelelő fogamzásgátló tablettát.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szoptatás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Miért az anyatej a legjobb kisbabád számára? cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook‐csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén anyatejjel táplálják kisbabájukat ‐ gyere és csatlakozz!

Tapasztaltad, hogy a menstruáció közeledtével megváltozott kisbabád viselkedése? Meséld el, mit tapasztaltál!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!