Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Újszülöttkori sárgaság okai és kezelése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Újszülöttkori sárgaság

A legtöbb újszülöttnél a harmadik, negyedik napon enyhe sárgaság figyelhető meg. A sárgaságra jellemző, hogy a megjelenést követően fokozódik, majd lassan, körülbelül 2 hét alatt elmúlik. Ez a koraszülött babák esetében hosszabb ideig is eltarthat. A legtöbb esetben egy normál újszülöttkori sárgaságról van szó. Az újszülött bőre és szemfehérjéje sárgás színű lesz, aluszékonnyá válik és az etetések alkalmával nehezen tudja az édesanya ébren tartani.

Az újszülöttkori sárgaság okai

A sárgaság oka a bilirubin (sárga festékanyag) elszaporodása a baba szervezetében, mely normális esetben felnőttkorban csak kis mennyiségben van jelen a vérben. A bilirubin a vörösvértestek piros festékanyagának, a hemoglobinnak a lebomlási terméke. Maga a bilirubin a biliverdin nevű anyagból képződik. A biliverdin a vér oxigénszállításáért felelős vörösvértestekben található meg a hemoglobin részeként, és a vörösvértest­-szétesés, illetve a hemoglobinlebomlás során szabadul fel és alakul át bilirubinná. Az újszülött baba éretlen mája azonban nem tudja ezt a viszonylag nagyobb mennyiségű bilirubint feldolgozni. A bilirubin pedig a bőrben lerakódik, és sárgás bőrszínt okoz.

Az újszülött szervezetében a vörösvértestek élettartama rövidebb, mint felnőttkorban, ezért hamarabb szétesnek, azaz nagyobb mennyiségű bilirubin termelődik a szervezetükben. A sárgaságot tehát a két tényező – az újszülött májának éretlensége és a vörösvértestek rövidebb élettartama – együttes hatása okozza. A folyamat az újszülött babáknál körülbelül két hét alatt lezajlik, majd beáll a normál működés és a megfelelő hemoglobinérték a szervezetben. A bilirubin egy májenzimnek köszönhetően vízben oldható formába kerül, ennek köszönhetően ki tud ürülni a vizelettel és a széklettel együtt is (egy része ugyanis az epében választódik ki).

A baba megszületését követően vérvétel segítségével követik figyelemmel a hemoglobinszintet a szervezetében, így időben tudnak megfelelő kezelést alkalmazni.

Az újszülöttkori sárgaság kezelése

Az újszülöttkori sárgaság az esetek többségében nem igényel kezelést, magától szépen rendeződik. Minden esetben fontos a gyakori szoptatás, táplálás, hiszen a széklettel, vizelettel együtt nagy mennyiségű festékanyag távozik a baba szervezetéből.

Amennyiben az orvosok a vérvétel eredménye alapján úgy ítélik meg, a gyakori tápláláson kívül más kezelésre is szüksége van kisbabádnak, akkor infúziós kezelést és kékfény­-terápiát is alkalmazhatnak.

A kékfény­-terápia során a babát mezítelenre vetkőztetik, és a kiságy vagy az inkubátor fölé helyezett kék színű lámpával világítják meg a pici testét. Szemét egy gézlapból készített szemüveggel fedik le, hogy a fénytől ne károsodjon. A kék fény (UV­-fény) elősegíti, hogy a bilirubin vízben oldódó formába alakuljon át, ezáltal pedig könnyen kiürülhessen a széklettel és a vizelettel a szervezetből. Ez a kezelés pár óráig tart, naponta többször is megismételhetik. A legtöbb kórházban az édesanya ott lehet ilyenkor is a kisbaba mellett.

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szülés után szekcióját még több információért, vagy olvasd el a kórházban töltött napokról szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook‐ csoportjainkban pedig olyan várandós anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájuk megszületését, netán már világra hozták gyermeküket ‐ gyere és csatlakozz!

Nálatok is szükség volt kék fényre? Mennyi idő alatt múlt el? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!