Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Kisbaba hasmenés

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A csecsemő pelenkájának tartalmát mindig figyelemmel kell kísérni, mert a széklet sok információt hordozhat. A hasmenés mellett a szín és állag hordoz információnkat. Erről többet Babaszéklet útmutatónkban olvashatsz.

Mikor beszélünk csecsemőhasmenésről?

Normális esetben a csecsemők az első hetekben minden étkezés után ürítenek székletet, a nagyobb csecsemők általában napi 1‐5 alkalommal, az anyatejes babáknál előfordulhat a néhány naponkénti székletürítés is. Bár sok anya ilyenkor szorulásra, székrekedésre gyanakszik, ez normális. A széklet az anyatejjel táplált babák esetén mustárszínű, kenőcsös állagú. Tápszeres babáknál a széklet tápszertől függően sárgás‐zöldes is lehet.

A széklet állaga csecsemőkorban nagyon eltérő lehet, hozzátáplálás során függ az elfogyasztott ételtől és a táplálás módjától is, valamint az emésztőrendszer fejlettsége is hatással lehet rá. Abban az esetben, ha 1‐2 alkalommal jelentkezik lazább széklet a babánál, az teljesen elfogadható.

Hasmenés esetén babáknál a székletürítés gyakoribb lesz a megszokottnál, állaga folyósabb, vizes és beivódik a pelenkába. Szaga is megváltozhat, olykor bűzösebb.

A babahasmenés kiváltó okai

Hasmenés csecsemőknél több okból is lehet. Kiválthatja:

  • Kórokozók által kiváltott hasmenés, fertőzés: A fertőzéses megbetegedéseket a kisbaba a legtöbb esetben a nagyobb testvértől, szülőktől kaphatja el, főként, ha megbetegednek. A hasmenés oka vírusos vagy bakteriális fertőzés. Székletürítés ilyenkor naponta 8‐10 alkalommal is előfordulhat, színe sötétzöld, szaga bűzös. Állaga nagyon vizes, és előfordulhat véres széklet ürítése is. Ez az állapot veszélyes lehet a babára, könnyen kiszáradhat, ezért minél hamarabb orvoshoz kell vinni, aki célzott kezelést alkalmaz!

  • Jó étvágy/túletetés: A jó étvágyú babáknál figyelhető meg a gyakori, zöld színű, híg széklet. Ilyenkor az anyatejben, illetve tápszerben lévő nagy mennyiségű tejcukrot a pici szervezete nem tudja hatékonyan lebontani, egy erjedési folyamat indul meg, ami a fent említett székletet eredményezi. ­
  • Hozzátáplálás: A hozzátáplálási időszakban olykor előfordulhat, hogy bizonyos ételek adása után babahasmenés alakul ki. Ennek oka lehet a nem megfelelően ütemezett hozzátáplálás, valamint a baba éretlen emésztőrendszere. Ilyenkor javasolt az adott ételt rövidebb időre kihagyni a baba étrendjéből, majd ismét próbálkozni vele. A ha puffadás, hasfájás és intenzív bélhangok, melyet hasmenés kísér, szintén lehetnek ételallergia tünetei.
  • Allergia, érzékenység, emésztési zavar: Előfordulhat, hogy veleszületett betegségek, allergia áll a normálistól eltérő széklet hátterében. A táplálékallergia, mint tejfehérje‐ és tejcukor‐érzékenység tünetei már a szoptatási időszakban is jelentkezhetnek a babánál. Tápszerrel táplált babák esetében a tejalapú tápszer alkalmazása során szintén kialakulhat tejfehérje‐ vagy tejcukor‐érzékenység. Egyes babák fokozottan érzékenyek lehetnek a tápszerekben lévő, illetve az anyatejen keresztül átjutó tejfehérjére. Ilyenkor a következő tünetek jelentkezhetnek, mint gyakori, véres, híg széklet. Amennyiben allergiára, érzékenységre gyanakszol, olvasd el a Mire számíthatsz, ha allergiára gyanakszol cikkünket, melyből részletesen megtudhatod, milyen kérdésekre számíthatsz a gyermekorvosnál, és szükség esetén milyen kivizsgálási módszereket alkalmazhatnak.
  • Fogzás és hasmenés: Fogzáskor, annak hatására lehet lazább a széklet, akár zöldesebb színű, nyálkás és bűzös szagú, ez a fog áttöréséig tart, külön teendő nincs vele. A széklet megváltozott pH‐ értéke miatt a popsit kicsípheti, a bőr ápolása ilyenkor fokozott figyelmet igényel! ­
  • A csecsemő székletére szoptatási időszakban az édesanya táplálkozása is hatással lehet. Pl. csípős, fűszeres ételek okozhatnak a babánál hígabb székletet.

Babahasmenés kezelése

Enyhe hasmenés esetében, amikor csak pár alkalommal figyelhető meg hígabb széklet, elegendő a megfelelő folyadékpótlás. A székletfogó készítmények alkalmazása csak orvosi utasításra történjen!

A hasmenés időszakában a baba étvágytalanabb lehet, ne erőltesd az evést, inkább kínáld gyakrabban anyatejjel vagy annak hiányában folyadékkal (tápszer, babavíz). A szoptatási időszakban, ha már a hozzátáplálás is megkezdődött, gyakran megfigyelhető, hogy a kisbaba csak szopizni szeretne, és pár napig elutasítja a szilárd ételeket.

Amennyiben a hasmenés 1‐2 napon belül nem múlik el, egyre több a székletürítések száma, és a baba bágyadt, étvágytalan és a folyadékot sem szívesen issza meg, akkor orvoshoz kell fordulni. Azonnal fel kell keresni a gyermekorvost, ha a hasmenés mellé egyéb tünet társul, mint hányás, magas láz, hiszen ez a legtöbb esetben vírusfertőzésre utalhat és kezelést igényelhet!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub babatáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Szorulásos baba c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy figyelemmel követik kisbabájuk fejlődését ­ gyere és csatlakozz!

Nálatok előfordult hasmenés? Mi volt a kiváltó ok? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!