Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Mit és mennyit igyon a baba 1 év alatt?

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

Miért fontos a megfelelő folyadékpótlás csecsemőknél, újszülötteknél?

A víznek nagyon fontos szerepe van az emberi szervezetben. Szükséges az anyagcsere-folyamatokhoz, és ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön. A csecsemők anyagcseréje gyorsabb, ezért vízháztartásuk egyensúlya könnyebben felborul, ha folyadékszükségletük nincs folyamatosan pótolva. A nem megfelelő folyadékellátás akár súlyos állapothoz, kiszáradáshoz vezethet!

A kisbabák még nem jelzik nekünk, hogy szomjasak, ezért nekünk kell erre figyelni, és ügyelni a rendszeres kínálásra. Az alábbiakban olvashattok arról, hogy milyen életkorban milyen folyadékot és milyen mennyiségben kell adnod a babádnak ahhoz, hogy megelőzd a kiszáradást.

Kell-e víz a babának 6 hónapos kor alatt?

Az első években a szükséges folyadékmennyiséget a gyermekek testsúlya alapján határozzuk meg, ez az első félévben 150 ml/ttkg/nap. Ez azt jelenti, hogy kisbabádnak kg-onként 150 ml folyadékra van szüksége egy nap alatt. Pl: 5 kg x 150=750 ml a napi folyadékszükséglet.

Az első 6 hónapban a legideálisabb táplálék az anyatej. Ez kisbabád tápláléka és folyadéka is, kizárólagos szoptatás esetén kisbabádnak nincs szüksége egyéb folyadékra az anyatejen kívül. Nagyobb folyadékszükségletét gyakoribb szopási igénnyel jelzi.

Kánikulában, extrém melegben is igaz, hogy az anyatej vagy annak hiányában a tápszer fedezi a szükséges folyadékigényt. Érdemes ilyenkor gyakrabban szoptatni (anyatej hiányában tápszert adni), hogy a folyadékpótlás folyamatos legyen.

Tehát az összefoglaló válasz: a baba anyatejen kívül semmit se igyon. A gyomra még nagyon pici, az a legjobb, ha ezt igény szerinti szoptatással, értékes anyatejjel tölti meg, nem pedig vízzel, babavízzel, forralt vízzel vagy netán cukros teával, cukros vízzel vagy cukortartalmú gyümölcslével. Kisbabád mindent megkap az anyatejből (a szükséges folyadékmennyiséget is)!

Mit és mennyit igyon tápszeres baba 6 hónapos kor alatt?

A tápszeres babákra 6 hónapos kor alatt ugyanazok a szabályok vonatkoznak: kisbabádnak kilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége, ha az adott tápszer (vagy 4 hónapos kor felett, hozzátáplálás esetén esetlegesen kínált leves) mennyisége nem éri el ezt a mennyiséget, akkor kínáld gyakrabban tápszerrel.

Amennyiben kisbabádat tápszerrel táplálod, hasonló a helyzet, a tápszerek hígítási aránya tekintettel van nemcsak a táplálék-, hanem a folyadékszükségletre is. Az életkor szerint előírt, megfelelő mennyiségű tápszer fogyasztása esetén kisbabádat nem fenyegeti a kiszáradás veszélye.

Mit és mennyit igyon a baba 6 hónapos kor után?

Kisbabád 6 hónapos kora után a tejalapú táplálék mellett helyet kapnak az egyéb, pépes állagú ételek: a gyümölcsök, zöldségek és a pépek. Megkezdődik a hozzátáplálás.  A pépeknek viszonylag magas a folyadéktartalma, de mindenképp  érdemes megkínálni folyadékkal kisbabádat a kanalas étkezések után is.

Néhány korty folyadék elegendő mennyiség minden kanalas étkezés után. Első választás a víz legyen, amely csillapítja a szomjat, íztelen és nincs kalóriatartalma sem. Az étkezés előtt ne itasd a kisbabádat, mert elveheti az étvágyát, a kínálást az étkezés végére időzítsd.

Mit igyon és mit ne igyon a baba?

Bár a modern táplálkozási szokásokban helyet kapott a tea vagy a gyümölcslé is, de kisbabád felnőttkori egészsége érdekében az a legjobb, ha a tiszta víz ízét szokja meg. Elsőként választandó folyadék a forralt víz, babavíz vagy szénsavmentes ásványvíz. Kínálhatsz még préselt gyümölcs vízzel felhígított levét, esetleg koffeinmentes és cukormentes teát.

Kisbabádat megitathatod a következőkkel:

 • forralt vízzel (A vizek közül sem lehet bármelyiket kínálni kisbabád számára. A nem bevizsgált kútvizek, forrásvizek bizonytalan összetételűek, szennyezettek lehetnek, ezért ezeket tilos adni gyermekeknek!)
 • babavízzel
 • szénsavmentes ásványvízzel (A magas ásványianyag-tartalmú ásványvizek megterhelhetik kisbabád veséjét, ezért adásuk nem javasolt, egyes ásványi anyagokat túl lehet adagolni, mérgezéses tünetek léphetnek fel!)
 • cukor és koffeinmentes teával
 • házilag préselt gyümölcs leve vízzel bőven felhígítva. A gyümölcslevek édes íze, a gyümölcsből származó cukortartalom is az édesebb ízekre szoktathatja a babát, célszerű ezért minél inkább hígítani azokat.

Azt javasoljuk ne kínálj neki:

 • gyümölcslevet. A gyümölcslevek többsége nem frissen facsart gyümölcsből készül, sokban nagy mennyiségű hozzáadott cukor található. A szénsavas üdítők magas cukortartalma mellett az adalék anyagok és a szénsav is káros kisbabád egészsége szempontjából.
 • cukros teát
 • koffeintartalmú teát: a koffeint tartalmazó folyadékok (tejeskávé, kávé, kóla, fekete- és zöldtea, energiaital) szintén kerülendők, a koffein serkentő hatása nyugtalanná teheti a gyermeket, illetve éjszaka álmatlanságot okoz.
 • cukros vizet
 • citromos vizet

 A baba folyadékigénye hónapról hónapra

Kisbabádnak kg-onként 150 ml folyadékra van szüksége egy nap alatt az első 6 hónapban. Ezt ideális esetben az anyatej, illetve annak hiányában a tápszer fedezi, így 0-6 hónapos baba esetében nincs szükség folyadékpótlásra.

Pl: 5 kg x 150=750 ml a napi folyadékszükséglet.

Féléves kor után is a kisbaba testsúlyából indulunk ki, a 7 hónapos, 8 hónapos és 9 hónapos csecsemő folyadékszükséglete 125-124 ml/tskg/nap, a 10 hónapos és 11 hónapos csecsemőké 110-125 ml/tskg/nap. A folyadékszükséglet nagyobb részét, napi 500-800 ml-t továbbra is az anyatej, vagy annak hiányában a tápszer fedezi, hozzájárul a folyadékpótláshoz a kanalas ételek (gyümölcsök és zöldségek) folyadéktartalma, a fennmaradó szükségletet szükséges pótolni egyéb folyadékkal, főleg vízzel.

Ezek alapján az életkornak megfelelő táplálás mellett a folyadékigény:

6 hónapos korban egy 8 kg súlyú baba esetén átlagosan 1-2 dl,

7 hónapos korban egy 8-9 kg súlyú baba esetén átlagosan 1-2 dl,

8 hónapos korban egy 8-9 kg súlyú baba esetén átlagosan 3-4 dl,

9 hónapos korban egy 9 kg súlyú baba esetén átlagosan 3-4 dl,

10 hónapos korban egy 9-10 kg súlyú baba esetén átlagosan 5-6 dl,

11 hónapos korban egy 9-10 kg súlyú baba esetén átlagosan 6-8 dl körül alakul.

Honnan tudom, hogy a kisbabám szomjas - előzd meg a kiszáradást!

A szomjúságnak nincsenek feltétlenül hangsúlyos tünetei. Ha kisbabád kevesebbet iszik és az alábbi jelekre felfigyelsz, felmerülhet, hogy kisbabád folyadékhiánnyal küzd:

 • a kisbabád szokatlanul nyugodt és csendes
 •  nem sír, „hangtalan”
 •  nem jelzi, hogy szomjas, nem kér inni „aktívan”

Mindenképp fontos, hogy figyelj ezekre a tünetekre, ugyanis ha a kisbabád nem jut rendszeresen a kellő mennyiségű folyadékhoz, az könnyen kiszáradáshoz vezethet!

A kiszáradás tünetei lehetnek:

 • kisbabád bőre ráncosodik, kiszárad
 •  a kutacs beesett
 • a szemek kidüllednek
 • a nyelv lepedékes
 • fáradékonyság, aluszékonyság, a kisbaba túl nyugodt
 • kevés a vizeletes pelenkák száma, sötét, erőteljes szagú vizelete van

A kiszáradás veszélye még nagyobb lázzal, hányással, hasmenéssel, illetve torok vagy mandula fájdalmával járó állapotokban. Az első három esetben a folyadék kiürülése nagyobb mértékű, torok és mandula fájdalma esetén pedig a fájdalmas nyelés miatt nehezebben itatható a baba. Ha azt tapasztalod, hogy kisbabádnál a kiszáradás veszélye áll fent, mindenképpen jelentkezz gyermekorvosotoknál.


Tetszett a cikk? Ha igen, kérlek lájkold! Keresd fel a Nutriklub Táplálás szekcióját, még több információért, vagy olvasd el a A tejalapú táplálékról szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Te mikor adtál neki először vizet? Mivel pótlod a folyadékot? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!