Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Reflux anyatejes babáknál

Dr. Arató András, Gasztroenterológus

Szerző: Dr. Arató András Gasztroenterológus

A bukós baba

A születést követően a szoptatás időszaka nem mindig zökkenőmentes. Mindennap felmerülhet valami kérdés a szoptatással vagy kisbabád gondozásával kapcsolatban.

Szoptatás után gyakran előfordulhat, hogy a baba kisebb mennyiségű anyatejet bukik vissza. Ezt a jelenséget a szülők sokszor ijesztő tünetnek élik meg, hiszen már 5-­10 ml folyadék kicsordulása is nagy mennyiségnek tűnhet számukra. Az első hat hónapban gyakran jelentkezhet bukás, hiszen a kisbabáknál a torok hátsó fele és a gyomor felső része nagyon közel helyezkedik el egymáshoz. A baba nyelőcsöve rövid, az alsó záróizomzata pedig még nem elég fejlett (nem záródik jól), így a gyomrába kerülő anyatej egy része könnyen visszaáramlik. Néhány kisbaba minden szoptatás után bukik egy kicsit, főleg akkor, ha nagyon mohón eszik, ekkor a lenyelt levegő távozásával kisebb anyatejmennyiség is visszacsoroghat. A bukás egészen 10 hónapos korig is fennállhat, majd fokozatosan megszűnik a nyelőcső záróizomzatának megerősödésével.

A csecsemőreflux: ártalmatlan vagy orvoshoz kell fordulni?

A babareflux azon kívül, hogy átmeneti kellemetlenséget okoz, nem jelent egészségügyi problémát a legtöbb kisbabánál. Mindaddig szövődménymentes, ártalmatlan refluxról beszélünk, amíg a baba: ­

  • a bukások következtében nem veszít súlyából, szépen gyarapszik
  • étvágya megfelelő, táplálkozásában nem okoz gondot ­
  • vidám, jókedélyű

Azonban orvoshoz kell fordulni, ha a baba: ­

  • naponta többször is bukik, majdnem minden szoptatás után ­
  • folyamatosan veszít a súlyából ­
  • étvágytalan, bágyadt (fennállhat a vérszegénység kialakulásának kockázata) ­
  • nyugtalan, sokat sír etetések után

A gyermekorvos értesítése a csecsemőrefluxról azért is fontos, mert a bukások hátterében tejfehérje­allergia vagy tejcukor­ érzékenység is lehet. Ezt mindenképpen ki kell zárni házi gyermekorvos vagy gasztroenterológus szakember segítségével. Tejallergia, illetve tejcukor­ érzékenység gyanúja esetén indokolttá válhat az anya tejmentes diétája. Ha erre gyanakszol, olvasd el tejallergiáról szóló cikkünket.

Hogyan kezeld vagy előzd meg a refluxot?

A bukások számát csökkentheted, ha kisbabádat gyakrabban és rövidebb ideig szoptatod, hiszen ilyenkor a gyomor kevésbé telítődik, a nyelőcső alsó záróizomzatára nehezedő nyomás pedig mérséklődik, így nem tud visszaáramlani az anyatej a baba nyelőcsövén keresztül. Fontos, hogy szoptatás után ne fektesd le rögtön a babát, hanem függőleges helyzetben tartsd legalább 20 percig. Ilyenkor a baba gyomrába jutott, szoptatás közben lenyelt levegő felülre kerül és úgy ürül ki, hogy nincs előtte anyatej.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálást javasolja, hiszed ez a legjobb a kisbaba számára. Reflux esetén gyakran merül fel javaslatként, hogy az édesanya egészítse ki az anyatejes táplálást egyéb élelmiszerrel (pl. pépekkel). Ne ess ebbe a hibába! Amennyiben kisbabád még 6 hónaposnál fiatalabb, és a fenti praktikák nem segítenek, akkor megoldást jelenthet a Nutriton sűrítőpor. A sűrítőpor alkalmazásával tovább táplálhatod gyermeked az értékes anyatejjel, biztosítva, hogy kevesebbet bukjon vissza a baba.

A Nutriton sűrítőpor alkalmazása csecsemőreflux esetén

Változtattál kisbabád táplálási módján, gyakrabban rövidebb ideig szoptattad, elegendő ideig büfiztetted függőleges helyzetben etetések után, és ennek ellenére továbbra is gyakori a bukás? Ebben az esetben érdemes speciális sűrítőport, a Nutritont alkalmazni a szoptatás előtti előetetéshez, ami a gyomorba kerülve sűríti az anyatejet. Ugyanakkor a gyomorból a nyelőcsőbe ettől függetlenül is visszakerülhet az anyatej kisebb mennyiségben.

Az anyatej sűrítésére különböző polimer szénhidrátok alkalmasak, így a galaktomannán, karboxi­metil­cellulóz és a pektin. Ezek közül a galaktomannánt tartalmazza a szentjánoskenyérfa magjából készült Nutriton azonnal oldódó sűrítőpor. Ennek a készítménynek a nagy előnye az, hogy már kis mennyiség is képes nagyobb mennyiségű anyatejet besűríteni.

A Nutriton sűrítőből 1 kanálnyit (1,7 g) 20­-25 ml lefejt anyatejjel vagy vízzel kell összekeverni. A keveréket 3-­4 percig állni hagyjuk, hogy besűrűsödjön, majd a keletkező géllel a csecsemőt étkezés előtt kiskanállal meg kell etetni. Minden étkezés előtt alkalmazható. Az előetetéssel bekerülő Nutriton a szopás alatt a gyomorba kerülő anyatejet is sűríti.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub táplálás szekcióját, még több információért, vagy olvasd el a refluxról szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén a fogzással küzdenek ­ gyere és csatlakozz!

A te babád is refluxos? Mi vált be? Mi a véleményed a Nutritonról? Meséld el kommentben! 

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!