Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Reflux tápszeres babáknál

Dr. Arató András, Gasztroenterológus

Szerző: Dr. Arató András Gasztroenterológus

A bukós baba

Vajon refluxos-­e a kisbabám? Biztos Te is felteszed magadnak a kérdést, amikor azt látod, hogy kisbabád etetések után gyakran visszabukja az elfogyasztott tápszert kisebb mennyiségben, még ha számodra az 5­-10 ml tápszer nagy mennyiségnek is tűnik. Sokszor nagyobb a folyadék okozta tócsa a baba ruháján, ágyán, mint a bukás mennyisége. Aggodalomra semmi okod, ha kisbabád szépen gyarapszik, jókedélyű, és a bukáson kívül más tünete nincs. A legtöbb kisbabánál az első hat hónapban jelentkezhetnek a csecsemőreflux tünetei.

Miért alakul ki a csecsemőreflux?

Az első hat hónapban gyakran jelentkezhet bukás, hiszen a kisbabáknál a torok hátsó fele és a gyomor felső része nagyon közel helyezkedik el egymáshoz. A baba nyelőcsöve rövid, az alsó záróizomzata pedig még nem elég fejlett (nem záródik jól), így a gyomrába kerülő tápszer egy része könnyen visszaáramolhat. Tápszeres táplálás mellett gyakoribb lehet a bukások száma, mint szoptatás esetén, hiszen a baba sokszor nagyobb mennyiséget kap, mint amennyire szüksége lenne. Ez főként igaz akkor, amikor elkezdődik a tápszeres táplálás. Néhány napnak el kell telnie ahhoz, hogy kitapasztald, pontosan mekkora mennyiségre van szüksége kisbabádnak a tápszerből. A növekedési ugrások időszakában a csecsemő étvágya egyik napról a másikra hirtelen megnövekszik, ami kezdetben szintén babarefluxot eredményezhet.

Hogyan segíthetsz csökkenteni a csecsemőrefluxot/bukások számát?

A babareflux mérsékelhető: ­

  • Ha gyakrabban és kisebb tápszeradagokkal eteted a babát, ilyenkor elkerülhető a gyomor túlzott telítődése, ami fokozhatja a refluxok és így a bukások gyakoriságát. ­
  • Olyan cumit használj, amiből a tápszer nem ömlik nagyon a baba szájába, dolgozzon meg érte egy kicsit. Vannak speciális gumicumik, amik megakadályozzák, hogy levegő kerüljön a baba gyomrába. ­
  • Etetés után ne fektesd le rögtön a babát, mert vízszintes helyzetben az etetés alatt lenyelt levegő távozásánál tápszer is kiáramolhat a levegővel együtt. ­
  • Kisbabád tartsd függőleges helyzetben etetések után legalább 20 percig, ilyenkor az etetés alatt lenyelt levegő felülre kerülve úgy ürül ki, hogy nincs előtte más táplálék. ­
  • Ne várd meg, hogy nagyon megéhezzen kisbabád, a mohó evés következtében szintén nagyobb mennyiségű levegő kerülhet a gyomrába, ami bukást eredményezhet.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha a kisbabád súlya nem gyarapszik megfelelő ütemben a bukások mellett, bágyadt, aluszékony, esetleg étvágytalan. Egyes esetekben a sorozatos bukások hátterében tejfehérje­-allergia is állhat, ezt mindenképpen ki kell zárni a házi gyermekorvos vagy gasztroenterológus szakember segítségével. Amennyiben tejfehérje-­allergia áll a csecsemőreflux hátterében a babánál, speciális terápiás tápszerre lehet szüksége, valamint megjelenhet jellegzetes bőrtünet is, elsősorban csalánkiütés.

 

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub táplálás szekcióját, még több információért, vagy olvasd el a refluxról szóló cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-­csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén a fogzással küzdenek – gyere és csatlakozz!

A te babád is refluxos? Mi vált be? Mi a véleményed a Nutritonról? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!