Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A tejalapú táplálék

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A tejalapú táplálék szerepe 6-­12 hónapos korban

A csecsemő táplálása rengeteg aggodalommal járhat. Kezdődik ez már akkor, amikor a baba még az anya pocakjában van. Gyakran hallani a várandós édesanyák szájából: „Vajon tudom majd szoptatni a babám?” A születés után folyamatosan ott lehet a félelem az anyukában, vajon elegendő anyateje van-­e kisbabája számára, és ez hat hónapos kor felett is gyakran aggodalmat okoz.

A ”tejalapú táplálás” kifejezéssel gyakran találkozhatsz, ha szakemberekkel, például védőnővel vagy gyermekorvossal beszélgetsz, azonban a kifejezés könnyen félreérthető.

A tejalapú táplálékok

0-­3 éves korban javasolt folyékony tejalapú táplálékok: elsősorban anyatej, annak hiányában 6 hónapos kor után anyatej-­kiegészítő tápszer, gyerekital

3 éves kor után javasolt folyékony tejalapú táplálékok: gyerekital, tehéntej, kecsketej, juhtej, feles tej, bolti tej, házi tej

Nem sorolják a tejalapú táplálékok csoportjába a növényi tejeket: szójatej, rizstej, mandulatej, zabtej, kókusztej vagy az árpalevet.

Tejalapú táplálék szerepe a hozzátáplálás során

Az első 6 hónapban kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Az anyatej egy olyan tejalapú táplálék a kisbaba számára, mely tartalmaz minden fontos tápanyagot, amire a babának szüksége van a fejlődéshez.
Hat hónapos kor után a csecsemő már igényli, hogy más ételek ízével is megismerkedjen, miközben 6-­7 hónapos korra kiürül a vasraktár  is a kisbaba szervezetében. A szoptatás folytatása 6 hónapos kor után továbbra is ajánlott a hozzátáplálás megkezdése mellett, hiszen a napi tejalapú táplálék megfelelő bevitele nélkülözhetetlen a baba egészséges fejlődéséhez.

Nagyon sok édesanya úgy gondolja, hogy 6 hónapos kor után, ha már nem tudja anyatejjel táplálni gyermekét, a hozzátáplálás bőven elegendő a baba számára. Ez sajnos nem így van. Hat hónapos kor felett továbbra is szüksége van a kisbabának tejalapú táplálékra (anyatej, annak hiányában életkornak megfelelő tápszer), hogy napról napra megkapja mindazt a vitamint és ásványi anyagot, amelyre az egészséges fejlődéshez szüksége van. Amennyiben nincs lehetőség anyatejes táplálásra, akkor is fontos, hogy a baba korának megfelelő tejalapú táplálékot, tápszert kapjon.
Anyatej hiányában az életkornak megfelelő 2-­es vagy 3­-as anyatej­kiegészítő tápszerrel egészítheted ki a kisbabád étrendjét, hogy megkapja a napi szükséges legalább 500 ml tejalapú táplálékot. Az adagolást és a tápszer kiválasztását feltétlenül egyeztesd a baba egészségi állapotát részletesen ismerő gyerekorvossal. 6 hónapos kor felett a Milumil 2-­es tápszer is egy választás lehet.

Honnan tudhatod, hogy 6 hónapos kor után is elegendő anyatejhez jut kisbabád?

Nagyon sok jele lehet annak, ha kisbabádnak már nem elegendő az anyatej, ugyanakkor vannak olyan jelek is, amelyekből az édesanya talán azt gondolja, pótlás szükséges, holott nem feltétlenül erről van szó, és továbbra is a baba igény szerinti szoptatása javasolt. Hat hónapos kor körül megfigyelhető egy növekedési ugrás, melynek következtében egyik napról a másikra a baba energiaigénye hirtelen megnő. Gyakrabban igényli ebben az időszakban a szoptatást, és előfordulhat, hogy éjszaka is felébred, enni kér. A gyakori éjszakai ébredés a fogzás egyik kísérő tünete is lehet.

A baba fejlődése során az is gyakran előfordulhat, hogy a sűrű szoptatás igénye nem azért alakul ki, mert éhes maradt az előző etetés alkalmával, nincs számára elegendő anyatej, hanem azért igényli gyakrabban a szoptatást, mert hiányolja az édesanya közelségét. Számára a szoptatás, összebújás jelenti a biztonságot.

Gyakran szokták mondani, ha jól fejlődik a baba súlya, akkor van elegendő anyatej. Ez szintén nem minden esetben igaz, hiszen 6 hónapos kor után a súlygyarapodás mértéke már nem olyan intenzív, mint az első 5 hónapban. Ennek oka az, hogy a baba egyre többet mozog, és a bevitt energia jelentős részét lemozogja. Amennyiben a babánál súlycsökkenés figyelhető meg, esetleg egyre nagyobb mennyiséget eszik meg a hozzátáplálás során adott ételekből, gondolhatunk arra, hogy nem elég az anyatej számára, és felmerülhet bennünk, hogy pótlásra van szükség. 

Előfordulhat, hogy egyszerűen bármit is csinál az édesanya, nincs teje vagy csak nagyon kis mennyiségű. Ilyen esetekben sincs mit tenni, pótlást kell adni a babának.

Ajánlott tejalapú étkezések száma naponta 6 hónapos kor felett

Minden baba egy önálló kis személyiség saját fejlődési ritmussal és étkezési szokással, ezért a lenti tejalapú táplálék adagjai olykor eltérhetnek az életkor szerint javasolt mennyiségtől. Az ajánlott tejalapú táplálék mennyisége mellett még az is fontos, hogy a baba súlyfejlődése a megfelelő tartományban legyen. Gyermeked fejlődését nyomon követheted Fejlődési kalkulátorunk segítségével is. Egyes gyerekek kevesebb mennyiségű tejalapú táplálék mellett is szépen gyarapodnak. Ez főként az anyatejjel táplált babákra igaz. A tápszerrel táplált babák esetében fontos betartani a tápszer pontos adagolását az életkornak megfelelően.

6 hónap: 5-­6/nap, kb. 200 ml/étkezés

6-­12 hónap: 3-­4/nap, kb. 250 ml/étkezés

Tejalapú táplálás 1 éves kor felett

Az elsődleges tejalapú táplálék 1 éves kor után továbbra is az anyatej a kisgyermek számára, annak hiányában viszont Junior gyermekitallal is hozzájárulhatunk a napi vitamin­ és ásványianyag-­szükséglet fedezéséhez a változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub babatáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hozzátáplálás ­ itt az ideje cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek babája hasonló korú ­ gyere és csatlakozz!

Kisbabád hogyan fogadta a hozzátáplálás alatt bevezetett ételeket? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!