Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A 4 hiba 1 év felett: értékel a védőnő

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Nutricheq felmérés eredményei az 1-3 év közötti kisgyermekek táplálkozásáról

A Nutricheq program keretében anyukák és védőnők értékelhetik az 1-3 éves kisgyermekek táplálkozását. Az édesanyák a védőnő segítségével kitölthetnek egy kérdőívet, amely segít beazonosítani azokat a – gyermek táplálásával kapcsolatos – területeket, ahol az édesanyának többletinformációra, netán szakmai segítségre van szüksége a helyes gyakorlat kialakításához.

2013. január és június között két régióban, Budapesten és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 500 édesanya töltötte ki védőnőjével együtt a Nutricheq kérdőívet. Az eredmények rámutatnak arra, hogy Magyarországon mely területek jelenthetnek kockázatot a kisdedtáplálás terén (Fontos: a kérdőív adatai nem reprezentatívak, saját gyermeked táplálkozási szokásainak értékelése csupán egyedi értékeléssel lehetséges.)

Védőnői szemmel: 4 hiba, amelyet az anyukák közel fele elkövet

1. A megkérdezett családok 43,2%-ánál a gyermek csak néha vagy egyáltalán nem eszik vörös húst. A vörös hús fogyasztása (hetente 2 alkalommal) fontos része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A benne található vitaminok (B6-, B12-vitaminok) és ásványi anyagok (cink, vas) támogatják a vérképzési folyamatokat, illetve az immunrendszer működését. A vörös húsok vastartalma kifejezetten fontos az idegrendszer megfelelő működése és fejlődése szempontjából. Az 1-3 éves kori vashiányos táplálkozás negatív hatással lehet a későbbi életévekben zajló kognitív és tanulási folyamatokra. Olvass többet a gyermekeknek szükséges vasbevitelről itt!

2. A megkérdezett családok 59,3%-ánál a gyermek csak néha vagy soha nem eszik halat vagy olajos halat. A hal fogyasztása (hetente 2 alkalommal) szintén kiemelten fontos a kisgyerek számára. A halhúsban található többszörösen telítetlen zsírsavak, ásványi anyagok, vitaminok, köztük a D-vitamin támogatják az immun- és az idegrendszer működését, illetve fontosak az agy fejlődése szempontjából. Itt olvashatsz többet a kisgyermekeknek szükséges D-vitamin-bevitelről!

3. A megkérdezett szülők 48,9%-a vélte úgy, hogy gyermeke nem eszik annyi zöldséget, amennyit kellene. Ennek következménye a nem megfelelő vitamin- és ásványianyag-ellátottság. A szükségesnél kevesebb zöldség fogyasztása gyakran köszönhető annak is, hogy gyermeked válogat. Olvasd el cikkünket arról, hogyan kezeld a válogatósságot!

4. A megkérdezett szülők közel fele válaszolta, hogy gyermekük még 1 éves kor felett is cumisüveget használ. A szükségesnél tovább tartó cumisüveg-használat hosszú távon káros hatással lehet a gyermek beszédfejlődésére, valamint fogfejlődési zavarokat és fogszuvasodást is okozhat. Egyéves kor után érdemes fontolóra venni az itatópohár használatát.

Forrás: Nutricheq egészséges kisdedtáplálási program, Táplálási kockázatok 1-3 éves korban, Pilot eredmények, Védőnő (XXIII. évfolyam 5. szám 2013.) Kiadja: Magyar Védőnők Egyesülete

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub A baba étrendje szekcióját még több információért, vagy olvasd el az Egészséges étrend 1 év felett cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén mostanában kezdik a hozzátáplálást - gyere és csatlakozz!

Ti próbálkoztok már a rágással? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!