A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez egyaránt. Talán te is sokszor hallottad már ezt a mondatot. Nem hiába kap akkora hangsúlyt az étrend, hiszen a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásnak azon kívül, hogy nagyon sok egészségügyi előnye van az immunrendszer támogatásában is szerepet játszik. Néhány vitamin és ásványi anyag fokozottan részt vesz az immunrendszer működésének támogatásában. 

milumil-tapszer-junior-ital-bevezetese

Tápanyagok, amelyek segíthetik az immunrendszer megfelelő működését

A kisgyermek immunrendszere egy éves kor felett is folyamatosan fejlődik és egyre erősebbé válik a külső tényezők hatására. Szülőként sokat tehetsz gyermeked egészsége érdekében, ha odafigyelsz a táplálkozására.

A vas kulcsfontos szerepe

A vas kulcsszerepet játszik a kisgyermek kognitív fejlődésében, valamint támogatja az immunrendszer működését. Hihetetlennek tűnhet. de a kisgyermeknek 5-ször annyi vasra van szüksége testsúlykilogrammonként, mint egy felnőttnek. 1-3 éves korban a naponta javasolt vasmennyiség 7 mg. Nagyon sok étel közül lehet választani, melynek vastartalma kiemelkedő és változatosan be lehet építeni a kisgyermek étrendjébe. 

Vasban gazdag étel: vörös húsok, nyúlhús, hal, máj, tojás, sárgabarack, sötétzöld levelű zöldségek, paradicsom, lencse, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru.

A C-vitamin segíti a vas megfelelő felszívódását

A vastartalmú ételek adása mellett fontos a C-vitamin bevitel is, hogy a vas megfelelően beépüljön a gyermek szervezetébe. A C-vitamin nem csak egy természetes antioxidáns, amely elősegíti a sejtek védelmét az oxidatív stresszel szemben, hanem támogatja az immunrendszer megfelelő működését is.

C-vitaminban gazdag étel: brokkoli, kelbimbó, karfiol, narancs, kiwi, petrezselyem.

D-vitamin szerepe

Egy éves kor felett a D-vitamin napi bevitelére szintén javasolt figyelmet fordítani. A D-vitamin segíti a szervezetben a kalcium felszívódását, fontos a csontok és fogak egészséges fejlődéséhez, valamint hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez is. Azt a gyermekorvos tudja pontosan meghatározni, hogy a gyermeknek mennyi D-vitamin mennyiségre van szüksége egy éves kor felett. A hivatalos ajánlás alapján 1-18 éves kor között 500-1000 NE / nap a javasolt bevitel. A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem egy hormon előanyaga, ami az UV-B sugárzás hatására termelődik a bőrben. Azonban a kisdedet még egy éves kor felett sem javasolt kitenni hosszabb ideig napfénynek, hiszen káros hatással lehet rá napvédő termékek használata nélkül. Egy éves kor felett áprilistól-októberig a kisgyermek a kora délelőtti vagy késő délutáni órákban naponta 20 percet a szabadban tölthet fényvédő termék használata nélkül, fedetlen végtagokkal, hogy jusson valamennyi D-vitaminhoz, de emellett még fontos a D-vitamin beviteléről más módon is gondoskodni. 

Néhány étel tartalmaz D-vitamint, mint csirkemáj, tojás, tengeri halak, csiperkegomba.

Junior italok szerepe a gyermek táplálkozásában

Kisgyermeked étrendjének 3 éves korig kiemelten fontos része a tejalapú táplálék. A Milumil Junior italok tejalapú italok, melyek összetételét kifejezetten a kisdedek életkorspecifikus tápanyagigényeit szem előtt tartva fejlesztették ki.

Természetes eredetű oligoszacharidot (HMO - Human Milk Oligosacharide) és rostkeveréket tartalmaznak, valamint C-és D-vitamin tartalmuk támogatja az immunrendszer normál működését.

A HMO olyan szénhidrát molekula, amely természetes módon fordul elő az anyatejben. Átlagosan az anyatej harmadik legnagyobb alkotóeleme a laktóz és zsírok mögött.

A Junior italok tápláló italként egészítik ki a gyermek étrendjét egy éves kor felett. Naponta 500 ml elfogyasztása esetén teljes mértékben fedezik a gyermekek számára ajánlott napi C-, és D-vitamin bevitelt. Kaphatja a kisded reggeli vagy vacsora mellé, hozzájárulva a napi folyadékbeviteléhez. De változatosan is elkészíthető, hiszen lehet ízesíteni cukrozatlan kakaóporral, gyümölccsel egyaránt. Néhány étel is elkészíthető belőle, melyhez részletes recept leírást itt találsz.

Termékeinket, aktuális ajánlatainkat, keresd a Careclub online babaáruház kínálatában