Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Karácsonyi vacsora és ételek kisbabáknak

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Kisgyermekes szülőként az ünnepek kicsit átalakulnak. Nemcsak a gyermek karácsonyi ajándékát kell kitalálni, hanem az ünnepi menü összeállításánál mindenképpen a baba életkorát is figyelembe kell venni. Édesanyaként felmerülhet benned a kérdés, mit ehet a baba az ünnepi asztalról? Hogy vedd figyelembe, mi az, amit már bevezettél a baba étrendjébe és mi az, amit még nem kóstolt?

Szögezzük le, nem feltétlenül jó a karácsony új ételek kóstolására, hiszen ha probléma akadna, sokkal nehezebb szakértő segítséghez jutni. Érdemes ezért olyan ételekből megtervezni a baba karácsonyi menüjét, amit már ismer, megkóstolt. Keresd ki gyermeked életkorát és olvasd el trükkjeinket.

A baba karácsonyi étrendje az első 6 hónapban

Az első 6 hónapban a kisbaba legjobb tápláléka az anyatej és kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. A szoptatási időszakban, ezért az ünnepek alatt az édesanya táplálkozása kerül előtérbe, hiszen a sok finom étel nagy csábítást jelent minden szoptatós anyuka számára. Ugyanakkor a baba érdekében fokozottan javasolt figyelni a táplálkozásra, hiszen bizonyos élelmiszerek elfogyasztását követően a gyermeknél tünetek alakulhatnak ki. Segítségedre lehet a Szoptatás alatt tiltott élelmiszerek letölthető listánk, melyet alaposan áttanulmányozhatsz, és a családot is ennek megfelelően felkészítheted, mi kerüljön az ünnepi asztalra. Törekedj karácsonykor is a változatos táplálkozásra, mellőzd az alkoholt és ne fogyassz túl sok csokoládét vagy kakaós édességet, hiszen ezek az ételek koffeint tartalmaznak!

A baba karácsonyi étrendje 6 hónapos kor után

Hat hónapos kor után, amikor elkezdődhet a hozzátáplálás időszaka, fontos, hogy a baba életkorának megfelelően javasolt ízekkel ismerkedjen meg.  Hozzátáplálási táblázatunk segítségével az életkornak megfelelően javasolt élelmiszerek listáját könnyedén áttekintheted! Mindenképpen olyan alapanyagokat válassz a baba karácsonyi menüjének elkészítéséhez, melyeket a baba korábban is fogyasztott már, és nem okozott nála az étel semmilyen panaszt. Így elkerülheted ünnepek alatt az esetleges tünetek kialakulását a babánál, mint hasfájás, szorulás, esetleg hasmenés. Ezek a tünetek olykor előfordulhatnak az új íz bevezetésénél. Egyéves kor alatt készíthetsz külön babamenüt a picinek azokból az ételekből, amit már korábban megkóstolt. Ételallergia esetén fokozott figyelemmel nézd végig az ételek összetevőit, és javasolt a családot is ennek megfelelően tájékoztatni az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében. Nehéz elmagyarázni egy pici gyermeknek, hogy egy bizonyos ételt azért nem kóstolhat meg, mert allergiás reakció alakulhat ki nála, ezért törekedjetek arra, hogy a felnőttek által fogyasztott ételek se tartalmazzák az allergén összetevőt!

Az alábbi felsorolásban láthatod, hogy pontosan melyik életkorban milyen ételek javasoltak a gyermeknek. A sütőtököt, gesztenyét, almát és csirkehúst a legtöbb baba szereti, és ezek az élelmiszerek gyakran szerepelnek a felnőttek karácsonyi ételei között is. Így nincs más teendő, mint a babának is készíteni belőle egy adagot, persze életkorának megfelelően. Mindenképpen ügyelj rá, hogy a gyermeknek szánt ételt kevésbé vagy egyáltalán ne sózd, fűszerezd. A baba nem kis felnőtt, így étrendje és ételei eltérnek a felnőttekétől. A kisgyermek tányérját díszítheted ugyanúgy, mint a felnőttek tányérját, így még nagyobb örömmel fogja elfogyasztani az ételt.  

 

6-7 hónapos baba karácsonyi menüje:

A hozzátáplálás kezdetén a legtöbb kisded az alma, sütőtök ízét kedveli, ezért ezekből az alapanyagokból finom karácsonyi menüt készíthetsz.

 

8-9 hónapos baba karácsonyi menüje:

Ebben az életkorban a húsos ételek többféleképpen is elkészíthetők a baba számára. A gesztenyés – vagy aszalt szilvával töltött húsok nemcsak különleges karácsonyi menüként kínálhatók, de nagyon ízletesek is.

 

10-11 hónapos baba karácsonyi menüje:

Ebben a korban a baba már a darabosabb ételeket is ügyesen meg tudja rágni. A tejtermékek közül a túrót is megkóstolhatja, melyet többféleképpen elkészíthetsz.

 

A kisbaba karácsonyi étrendje 1-3 éves korban

Az egyéves baba a konyhában szívesen segédkezik, ezért érdemes bevonni az előkészületekbe, amennyiben van kedve hozzá. Ne felejtsd el megdicsérni a legapróbb segítségért is. Ebben a korban már sokféle élelmiszerrel, étellel megismerkedik a gyermek, olykor a felnőttek ételeit is szívesen megkóstolja. Mindenképpen figyelj az összetevőkre és kövesd a hozzátáplálási táblázatot. Egyéves kor után se kerüljön a gyermek tányérjára túl fűszeres, cukros vagy zsíros étel.

Nagyobb gyermeknél, aki már tud beszélni, érdemes megkérdezni, milyen ételt enne szívesen karácsonykor. Bizonyára a kedvencét fogja megnevezni, ami nem valószínű, hogy megállja a helyét karácsonyi ételként, de ettől el lehet tekinteni annak érdekében, hogy a gyermek is szívesen falatozzon az ünnepi asztalnál. A bolognai spagetti, sült csirke, gesztenyepüré a gyerekek körében kedvelt ételek, így ezek is felkerülhetnek a karácsonyi menüsorra.

 

1-3 éves baba karácsonyi menüje:

 

Recepttárunkban további ötletes receptekre bukkanhatsz, mely a hétköznapokban is segítségedre lehet a baba étrendjének összeállításában.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub baba fejlődése szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig megoszthatod kérdéseidet, tapasztalataidat más édesanyákkal és együtt készülhettek az ünnepekre! Gyere és csatlakozz!

Segíts más édesanyáknak és meséld el, nálatok mi kerül az ünnepi asztalra!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!