Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Mikulás-csomag 1 év alatt és felett

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Itt a Télapó, aki a jó gyerekeknek csomagot ajándékoz, ami a legtöbb esetben édességgel van megtömve. Persze az első 12 hónapban a pici édességet még nem kaphat, majd ezt követően 1-3 éves korban is csak mértékkel fogyaszthat.  Mielőtt összeállítod gyermeked Mikulás-csomagját, gondold végig, életkorának megfelelően minek örülne a baba és hogyan tehetnél bele egészséges, ugyanakkor finom nassolnivalókat.

Mi kerüljön a baba Mikulás-csomagjába 6 hónapos kor alatt?

Az első hat hónapban a baba legjobb tápláléka az anyatej, és a kizárólagos anyatejes táplálás a legideálisabb táplálási mód. A kizárólagosság azt jelenti, hogy még vízzel vagy teával sem kínálod meg a babát. Ennek megfelelően a csecsemő Mikulás-csomagjába kerülhet kisebb ajándék (csörgő, babakönyv) vagy apró ünnepi ruhadarab (zokni, body, sapka). Amennyiben a rokonoktól csokit vagy bármilyen egyéb finomságot kap a baba, azt inkább Te fogyaszd el, csak figyelj a mértékre! Amennyiben te is kapsz csomagot a Mikulástól a szoptatási időszakban, javasolt alaposan átnézned a csomagban található élelmiszerek összetevőit, hiszen bizonyos ételek elfogyasztását követően a gyermeknél tünetek alakulhatnak ki. Segítségedre lehet a Szoptatás alatt tiltott élelmiszerek - letölthető listánk, melyet alaposan áttanulmányozhatsz és a családot is ennek megfelelően készítheted fel, mi kerüljön a csomagodba.

A 6-12 hónapos baba Mikulás-csomagja

Hat hónapos kor után a baba életkorának megfelelően szintén kaphat a Mikulás-csomagba rejtve apró ajándékot, mint színes csörgő, textil vagy kemény lapos mesekönyv. Amennyiben időd engedi, készíthetsz a babának saját magad is Mikulás-ajándékot. Az apró színes babzsákok, melyeket különböző anyagból készíthetsz el és különféle bababarát dolgokkal tölthetsz meg, nemcsak a gyermek érdeklődését keltik fel, de a tapintása, érzékelése is fejlődik a játék során.  

Hat hónapos kortól, amikor elkezdődik a hozzátáplálás, javasolt a Mikulás-csomagba olyan életkornak megfelelően adható zöldséget, gyümölcsöt, tejpépet, babakekszet rejteni, amit már korábban életkorának megfelelően evett a csecsemő, és szívesen elfogyasztotta. Ebben segítségedre lehet Hozzátáplálási táblázatunk! Mindig ellenőrizd a boltok polcain kapható babaételek életkori ajánlását, mielőtt a csomagba teszed gyermekednek! Készíthetsz saját magad is babakekszet az alábbi receptek alapján. Az almás babakeksz 6 hónapos kortól, a babakeksz 8 hónapos kortól adható a babáknak.

A családot érdemes előzetesen ötletlistával ellátni, hogy lehetőség szerint a baba életkorának megfelelő ajándékot adjanak. Ajándék lehet egy kisebb játék vagy akár egy finom (és a baba életkorának megfelelő) tejpép, babakeksz vagy bébiétel. Ha ezeket nem is kóstolta még a baba, hosszan eltarthatóak, így akár hónapokkal később is megkóstolhatjátok, amikor a hozzátáplálásban már minden összetevőjét bevezettétek.

Mi kerüljön az 1-3 éves baba, kisgyermek Mikulás-csomagjába?

Az 1-3 éves kisded szervezete továbbra is intenzív fejlődésben és növekedésben van, így nem mindegy, miként alakítod étrendjét. Az ebben a korban kialakított étkezési szokások egész életére kihathatnak!

Babád életének első 3 évében hihetetlen fejlődésen megy keresztül, magasságát megkétszerezi, testsúlyát megháromszorozza, agyszövete pedig naponta 1 grammal gyarapszik. Az 1-3 éves korban kialakított étkezési szokások a gyermek egész életére kihathatnak, ezért nem mindegy, miként formálod a baba ízlését.

 

Az 1 éves gyerekek eltérő vitaminszükséglete: ő még nem felnőtt!

Az életkornak megfelelően adható élelmiszerek listája  egyre jobban kibővül, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy a gyermek nem mini felnőtt, táplálkozása, vitamin- és ásványianyag-szükséglete eltér a felnőttekétől. Jó példa erre a vas, amiből 1-3 éves gyermeknek naponta 7 mg, felnőttnek pedig 14 mg mennyiség javasolt. Testtömegkilogrammra vetítve tehát a kisgyermekek vasszükséglete jóval nagyobb. A vas azonban fontos a gyermek egészséges növekedéséhez és az agy fejlődéséhez egyaránt.

 

1-3 éves kisgyermek Télapó-csomagja

Az 1-3 éves gyermek esetében nehéz dolgod lehet, hiszen ő már önálló személyiségként saját akarattal rendelkezik. Hogy elkerüld a kínos helyzeteket, érdemes előre elmondani a családnak, mi kerülhet a csomagba. Különösképp, amennyiben a pici allergiás, hiszen akkor egyes élelmiszerek kifejezetten kerülendőek.

Amennyiben idősebb testvér is van, akkor még nagyobb körültekintésre van szükséged, érdemes ilyenkor a kisebb gyermek étrendjéhez igazítani a nagyobb  ajándékát is.

A gyermek fejlődő szervezetének nem ideális tápláléka az édesség! Az ünnepekhez közeledve éppen ezért az édességfogyasztásnál is érdemes mértéket tartani. Vedd figyelembe, hogy egy normál adag felnőttédesség hatalmas adag lehet egy 1 éves babának.

Ebben a korban szintén tartalmazhat a gyermek Mikulás-csomagja apró ajándékot, meglepetést, mint mesekönyv, kisautó, színes itatópohár, babaétkészlet, evőszköz, új alvós játék. A lányok kaphatnak hajcsatot vagy színes hajgumit is. A 2 éves gyermek már színes ceruzát és kifestőt is kaphat.

Saját magad is készíthetsz ajándékot a babának! Néhány színes textildarabból cérna és ragasztó segítségével készíthetsz ujjbábokat gyermekednek. Arra nagyon figyelj, hogy minden apró darabot biztonságosan rögzíts! A bábokkal történeteket játszhatsz el, amit a gyerekek nagyon szeretnek! A meglepetések mellett kerülhet a piros csomagba friss vagy aszalt gyümölcs, gyümölcschips, kölesgolyó, buláta, babakeksz. Ne felejtsd el ellenőrizni a boltok polcain kapható babaételek életkori ajánlását, mielőtt a csomagba teszed gyermekednek!

Abban az esetben, ha a gyermeked még nem kapott csokoládét, az ünnepek alatt is próbáld betartani az édesség kerülését. Ha azonban ragaszkodsz a csokoládé adásához, mindenképpen törekedj a minőségi csokoládé vásárlására, valamint részesítsd előnyben az étcsokoládét, melyben kevesebb cukor található, magasabb a kakaótartalma. Az étcsokoládé olykor tejmentes étrend esetén is adható a gyermeknek, de alaposan ellenőrizd az összetevőket.

Készíthetsz saját magad is egészséges édességet a gyermeknek az alábbi receptek alapján: gyümölcsös zabpelyhes muffin, csokis muffin.

Az előre elkészített Mikulás-csomag vásárlása az első 3 évben nem javasolt, hiszen a csomagok sok olyan dolgot tartalmazhatnak, amit a baba még nem fogyaszthat (pl. cukorka, nyalóka, gumicukor, mogyoró). Allergia, ételérzékenység esetén mindenképpen egyedi készítésű csomagot hozzon a Mikulás gyermekednek, a család Mikulás-csomagjait pedig alaposan nézd végig az összetevőket illetően, mielőtt még gyermeked kibontaná.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Baba fejlődése szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig megoszthatod kérdéseidet, tapasztalataidat más édesanyákkal, és együtt készülhettek az ünnepekre! Gyere és csatlakozz!

Te már tudod, mi kerül gyermeked Mikulás-csomagjába? Van egy jó ötleted? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!