Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Mit és mennyit igyon a baba 1 éves kor felett?

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A víznek nagyon fontos szerepe van az emberi szervezetben. Szükséges az anyagcsere-folyamatokhoz és ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön. Erre nemcsak csecsemőkorban, hanem kisdedkorban is figyelni kell! A kisdedek anyagcseréje gyors, vízháztartásuk egyensúlya könnyen felborul, ha folyadékszükségletük nincs folyamatosan pótolva. A nem megfelelő folyadékellátás akár súlyos állapothoz, kiszáradáshoz vezethet!

Mennyi a javasolt folyadékbevitel 1 éves kor után?

Az 1-3 év közötti gyerekek folyadékigénye naponta körülbelül 1200-1400 milliliter. Ezt a szükségletet a napi folyadékmennyiségből, levesből, ételek víztartalmából együttesen tudod fedezni. A folyadékszükséglet nemcsak az életkor függvénye, hanem a szaladgálás, az intenzív mozgás, a levegő hőmérséklete és az étel sótartalma is befolyásolja. Betegség esetén is fokozott folyadékfogyasztás javasolt, hogy a gyermek ne száradjon ki.

Ideális esetben az 1-2 éves gyermek folyadékfogyasztása

Anyatejes babák esetében még egyéves kor után is szopizhat igény szerint a gyermek, bár itt nehezebb meghatározni pontosan, mennyi anyatejhez jut naponta. Anyatej hiányában 2x250 ml gyerekital (vagy gyerekorvos javaslata szerint tápszer) adása javasolt naponta. Ezenkívül kapjon a baba mindennap legalább 400-500 ml egyéb folyadékként vizet. Naponta vagy heti 1-2 alkalommal ihat a baba 100-150 ml cukrozatlan gyerekteát, frissen facsart gyümölcslevet is. Ezáltal megismerkedik a gyümölcsök ízével, de nem várja el mindennap az édes ízeket. Érdemes az ízesített italok adását valamely nem mindennap ismétlődő eseményhez kötni, így a gyermek sem várja el mindennap. Ezen felül a levesek víztartalmát is bele kell számolni a napi folyadékmennyiségbe (azaz ha aznap kap levest, akkor a folyadékmennyiség ennek megfelelően csökkenthető).

Természetesen ezek nem kőbe vésett mennyiségek, iránymutatásként szolgálnak, és a gyermek egészségi állapotának, testsúlyának és étrendjének függvényében változhat. 

Mit igyon a kisded egyéves kor felett?

A gyermek egészsége érdekében az a legjobb, ha a tiszta víz ízét ismeri meg, és az lesz számára az elsődleges pluszfolyadék az ajánlott folyékony tejalapú táplálékon (anyatej, annak hiányában gyerekital) kívül. A gyerekek nem mindig kedvelik azonnal a semleges ízű vizet, de kitartó próbálkozás mellett el fogják fogadni. A felnőttek számára is a legjobb szomjoltó a víz még a nagy melegben is. Így van ez a gyerekek esetében is. Az édes italok fokozhatják a szomjúságot, eltelíthetik a baba pocakját, ezáltal kevesebbet ehet az ételekből.

Mi kerüljön a gyermek poharába?

Egyéves kor után a kisded már sok mindent megkóstolhat, és ez a folyadékokra is igaz. Egy kis összefoglaló, mi kerülhet gyermeked poharába:

- csapvíz, ha a víz minősége megfelelő, egyéves kor felett már forralás nélkül kínálhatod gyermekednek. Azonban kerüld a nem bevizsgált kútvizeket, forrásvizeket, ezek bizonytalan összetételűek, szennyezettek lehetnek, ezért ezeket tilos adni gyermekeknek!

- babavíz

- szénsavmentes ásványvíz. Arra azonban figyelni kell, hogy a magas ásványianyag-tartalmú ásványvizek megterhelhetik kisbabád veséjét, ezért adásuk nem javasolt, egyes ásványi anyagokat túl lehet adagolni, mérgezéses tünetek léphetnek fel!

- cukor- és koffeinmentes tea, egyéves kor felett már tehetsz gyermeked teájába egy kis mézet vagy frissen facsart citrom levéből egy kiskanálnyi mennyiséget. Ez főként betegség ideje alatt javasolt.

- házilag préselt gyümölcs leve vízzel bőven felhígítva. A gyümölcslevek édes íze, a gyümölcsből származó cukortartalom is az édesebb ízekre szoktathatja gyermeked, célszerű ezért minél inkább hígítani azokat.

- frissen készített gyümölcs- vagy zöldségturmix, melyet anyatej hiányában gyerekitalból is könnyen elkészíthetsz. Ilyen turmixok esetében is érdemes arra ügyelni, hogy ne csak édes gyümölcsöt, hanem kevésbé édes zöldségeket is adagolj a turmixhoz.

Kerüld el az alábbi italok adását, hiszen nemcsak kisbabád egészségére lehetnek hatással, de a fogszuvasodást, a fogak romlását is elősegíthetik:

- a nem friss gyümölcsből készült, hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek. A szénsavas üdítők magas cukortartalma mellett az adalék anyagok és a szénsav is káros gyermeked egészsége szempontjából,

- a cukros tea a magas cukorbevitel miatt nem javasolt, és a fogakra is káros hatással lehet,

- koffeintartalmú tea, koffeint tartalmazó folyadékok (tejes kávé, kávé, kóla, fekete- és zöldtea, energiaital) szintén kerülendők, a koffein serkentő hatása nyugtalanná teheti a gyermeket, illetve éjszaka álmatlanságot okozhat,

- szörpök, amennyiben sok cukrot, mesterséges édesítőszert, netán mesterséges színezékeket és ízesítést tartalmaznak,

- limonádé, nagyobb édesítés szükséges savanykás íze miatt ahhoz, hogy a gyermek szívesen megigya. Próbáld sima, cukor nélküli limonádéval, azaz citromos vízzel kínálni,

- ízesített ásványvizek: amennyiben hozzáadott cukrot, édesítőszert, netán mesterséges színezékeket és ízesítést tartalmaznak,

- édesítőszerrel édesített italok.

Miből igyon a baba egyéves kor felett?

Ezzel kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények az édesanyák között! Azonban egyéves korban már célszerű áttérni az itatópohár vagy a pohár használatára. Az itatópohár és a pohár előnye abban rejlik, hogy a gyermek nem tartogatja a szájában az ételt vagy innivalót, hanem egyből lenyeli, így a foga nem érintkezik folyamatosan a táplálékkal. Ezzel ellentétben a cumisüveg használatakor viszont fennáll a fogszuvasodás kockázata! Előfordulhat, hogy a gyermek kezdetben nehezebben fogadja el a poharat, szelepes itatópoharat, mert sokkal könnyebben és gyorsabban jóllakhat, ha cumisüvegből iszik. Legyél kitartó és pár nap múlva meglesz az eredménye, gyermeked ügyesen megtanul inni az új poharából, itatópoharából.

Hogyan befolyásolhatja a folyadékfogyasztás az étkezést?

A túlságosan nagy folyadékbevitel a gyermek pocakját eltelítheti, ami étvágytalansághoz vezethet. Ha azt tapasztalod, hogy a baba nagyon sokat iszik napközben, étkezések előtt is, és alig eszik pár kanál ételt, akkor próbálj figyelni és szükség esetén korlátozni a gyermek napi folyadékbevitelét. Persze csak abban az esetben, ha a napi ajánlott folyadékbevitelnél is sokkal többet iszik. Étkezések előtt már ne igyon a gyermek legalább 1 vagy 1/2 órával. Kerüld a gyümölcslevek, cukros italok adását, hiszen azok is eltelíthetik gyermeked pocakját és szintén kevesebb ételt ehet. Ha nagyon sokat iszik a baba, azt gyermekorvosnak is javasolt jelezni, olykor utalhat betegségre is.

Figyelj arra is, hogy 1 éves kor után a javasolt napi 500 ml folyékony tejalapú táplálékon kívül (anyatej, annak hiányában tápszer, gyerekital), ne igyon gyermeked többet, mert szintén túlságosan eltelítheti a gyomrát. Kivétel, amikor beteg, és szívesebben iszik folyékony tejalapú táplálékot. Ebben az esetben kaphat többet, ha szeretne.

Mit tehetsz, ha gyermeked nagyon keveset iszik?

Sokat segíthet ebben a korban, ha együtt mentek el vásárolni színes poharat, és hagyod, hogy gyermeked válasszon. Így szívesebben fog inni belőle. Készítsetek együtt gyümölcs- vagy zöldségturmixot. A poharat díszítheted színes szívószállal, gyümölcsdarabokkal is. Mindig hagyj gyermeked szeme előtt itatópohárban vagy pohárban folyadékot, hogy ihasson kedvére, ha szeretne. A szelepes itatópohárból nem tudja kiborítani a folyadékot, így a lakás nem fog vízben úszni! Kínáld gyermeked étkezés után és étkezések között is gyakran folyadékkal, így biztosan eleget iszik majd.

Mit tehetsz, ha gyermeked csak egyféle italt hajlandó elfogadni?

A Nutriklub Facebook-csoportjaiban gyakran felmerülő probléma, hogy a baba például csak hígított almalevet fogad el, egyéb más folyadékot, vizet nem. A gyerekek az édesebb ízeket könnyedén megkedvelhetik és gyakran előnyben is részesíthetik az egyéb folyadékokkal szemben, mint folyékony tejalapú táplálék, víz. A vizet gyakran több napig, akár 1-2 hétig is javasolt kitartóan kínálni a babának, mire szívesen megissza és megszereti semleges ízét. A víz elutasítását követően az édesanya gyakran hígított gyümölcslével kezdi kínálni gyermekét, melyet szívesen megiszik. Azonban ez egy ördögi kört indíthat el, hiszen előfordulhat, hogy a baba ennek következtében csak hígított gyümölcsitalokat fogad el, egyéb folyadékot pedig elutasíthat. Ebben az esetben is törekedni kell ara, hogy a gyermek a napi ajánlott tejalapú táplálékon kívül vizet is igyon, és egész nap ne a cukrozott italt fogyassza, mely a fogait is károsíthatja és eltelítheti a pocakját is, étvágytalanabb lehet. Fokozatosan le lehet szoktatni a gyermeket az édes italokról, hígított gyümölcslevekről, ha naponta fokozatosan egyre több vízzel történik a hígítás. Néhány nap elteltével pedig már csak vizet fog fogyasztani. Naponta vagy hetente 1-2 alkalommal 1 dl mennyiségben kaphat a kisded frissen préselt gyümölcslevet, akár hígítva is. Ez köthető egy adott étkezéshez is, például ebéd után, ha megette az étel adagját, vagy tízóraira, uzsonnára falatos étel mellé kínálva (pl. cukros üdítő, gyümölcslé, szörp).

Folyékony tejalapú táplálék 1 éves kor után: a napi folyadékszükséglet része!

A gyermek 1-3 éves kor között továbbra is intenzíven fejlődik, ezért fontos, hogy minden fontos tápanyagot megkapjon, amire szüksége van. Főként a válogatós időszakban nehéz mindennap bejuttatni a szükséges vitaminokat a gyermek pocakjába. A fontos tápanyagok beviteléhez a változatos étrend biztosítása mellett a Junior gyerekital adásával is hozzájárulhatsz, amennyiben nincs már anyatej gyermeked számára. A Junior gyerekitalból naponta 500 ml javasolt a vegyes étrend mellett. A napi folyadékszükségletbe a gyerekital mennyisége is beleszámít. A Junior gyerekital nem csak önmagában adható, változatosan elkészíthető. Készíthetsz belőle friss gyümölcs- és zöldségturmixot, felhasználhatod babagríz, babarizs elkészítéséhez is.

Mire kell figyelni betegség esetén?

A beteg gyermek nemcsak az ételeket utasíthatja el a betegség ideje alatt, hanem kevesebb folyadékot is fogyaszthat. Erre mindenképpen figyelni kell! Kínálni kell a gyermeket, ha kell, félóránként pár korty vízzel vagy cukormentes teával, frissen facsart gyümölcslével. Ez különösen fontos akkor, amikor a kisded hány vagy hasmenése van. Ilyenkor sokkal nagyobb a kiszáradás veszélye! Ha csak néhány kortyot iszik, akkor is meg kell dicsérni. A szomjúságnak nincsenek feltétlenül hangsúlyos tünetei, van olyan gyermek, aki képes egész nap pár korty folyadékot inni, ha nem figyelünk rá.

Mik lehetnek a kiszáradás tünetei?

- a gyermek bőre ráncosabbá válik, kiszárad

- a szemek kidüllednek

- a nyelv lepedékes

- a gyermek fáradékonyabb, aluszékonyabb, túl nyugodt

- kevés a vizeletes pelenkák száma, sötét, erőteljes szagú vizelete van

A kiszáradás veszélye még nagyobb lázzal, hányással, hasmenéssel, illetve torok vagy mandula fájdalmával járó állapotokban. Az első három esetben a folyadék kiürülése nagyobb mértékű, torok és mandula fájdalma esetén pedig a fájdalmas nyelés miatt nehezebben itatható a baba. Ha azt tapasztalod, hogy kisbabádnál a kiszáradás veszélye áll fent, mindenképpen jelentkezz gyermekorvosotoknál.


Tetszett a cikk? Ha igen, kérlek, lájkold!

Keresd fel a Nutriklub Táplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Mi az a gyerekital cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akiknek hasonló korú gyermekük van, így megoszthatjátok egymással tapasztalataitokat - gyere és csatlakozz!

Nálatok mi a kedvenc itala gyermekednek? Meséld el nekünk kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.