Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

D-vitamin jelentősége 1 éves babáknál

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Gyermeked megfelelő táplálásával sokat tehetsz természetes védekező képességéért. Egy éves kor után a tipegő gyakran már veletek együtt étkezik, de továbbra is nagyon fontos, hogy odafigyelj táplálkozására és biztosíts számára megfelelő, vitaminokban és tápanyagokban gazdag változatos étrendet. A vitaminok közül fokozott figyelmet kell fordítani a D-vitamin bevitelére.

A D-vitamin szerepe a szervezetben

A D-vitamin a napfény hatására termelődik az emberi szervezetben. A „D-vitaminnak” nevezett anyag valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon „előanyaga”, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára van befolyással közvetlenül. Nagyon sok élettani folyamatban játszik szerepet: hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez és támogatja a csontok és fogak megfelelő fejlődését is.

D-vitamin a babád erős csontjaiért

A D-vitamin bevitel azért fontos babád számára, mert segíti a szervezetben a kalcium felszívódását. Szükséges a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez és fenntartásához.

D-vitamin babád immunrendszerének támogatásáért

Szervezetünk D-vitamin szintje és az immunrendszer működése között szoros összefüggés van. Megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Hogyan juthat D-vitaminhoz tipegőd?

Nyáron naponta 30 perc „napfürdő” szükséges ahhoz, fényvédő krémek használata nélkül, hogy a szervezet D-vitamin raktárai feltöltődjenek. Mindig ügyelj a megfelelő UV-védelemre, amikor gyermekeddel a szabadban sétáltok, játszotok! 11 és 16 óra között kerüljétek a napon tartózkodást!

Egy 1-2 éves magyar kisgyermekek körében végzett kutatás szerint 65%-uk nem fogyaszt elég D-vitamint, míg a 2-3 évesek körében már 80%-ra igaz, hogy nem fogyasztanak elegendő D-vitamint.*

Vannak olyan ételek is, amelyek tartalmaznak D-vitamint. Ezek az ételek főként egy éves kor után vezethetők be a gyermek étrendjébe.

D-vitamin tartalmú ételek és a bennük lévő D-vitamin mennyisége

  • Máj: 100 g csirkemáj 1,3 mikrogramm D-vitamint tartalmaz
  • Tojás (2 db): 1,5 mikrogramm D-vitamint tartalmaz
  • Tengeri halak: 100 g tonhal 4,54 mikrogramm D-vitamint tartalmaz
  • Csiperkegomba: 100 g 1,94 mikrogramm D-vitamint tartalmaz

Ezekből az ételekből viszonylag nagy mennyiséget kellene elfogyasztani naponta, hogy elérjük a szükséges D-vitamin bevitelt. (Pl. 20 db tojás/nap). Ezért javasoljuk a megfelelő vitaminpótlást, a kiegyensúlyozott étrend részeként a D-vitamin tartalmú junior gyerekitalok adását.

A Milumil Junior gyerekital A-, C-, D-vitamint tartalmaz, valamint fedezi az 1-3 éves kisgyermekeknek ajánlott napi D-vitamin szükséglet 100%-át (napi 500 ml elfogyasztása esetén). A gyerekital segíthet, hogy gyermeked a szintén lényeges vasból és kalciumból elegendő mennyiséghez jusson hozzá (500 ml Milumil Junior gyerekital az 1-3 évesek napi vasszükségletének 85%-át, kalcium szükségletének 100%-át fedezi).

Ne feledd, a szakemberek egészen 3 éves korig napi 500 ml tejalapú táplálék adását javasolják. Az 1-3 éves gyermekek táplálásáról szóló szakmai irányelvek szerint: „A növekedés és fejlődés érzékeny szakaszában lévő kisdedek táplálását megkönnyítheti a speciálisan ennek a korosztálynak a táplálékigényét figyelembe vevő élelmiszer-készítmények étrendbe történő beépítése.” (Forrás: A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai irányelve az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásáról, 2011. EüK. 18. szám.) Számos szakember a tehéntej vagy egyéb állati tej bevezetését csak 3 éves kor felett javasolja. Olvass többet a gyerekitalokról itt!

*Forrás: 0-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Baba étrend szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Mi az a gyerekital? cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig anyukákkal beszélgethetsz, megoszthatod tapasztalataidat a gyermeked étrendjével kapcsolatban - gyere és csatlakozz!

Próbáltátok már a gyerekitalt? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!