Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

15-16 hónapos baba fejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba fejlődése a 15-16. hónapban

A 15-16 hónapos baba étrendje

Az anyatejes táplálás 1 éves kor után továbbra is javasolt. A tejalapú táplálék (anyatej, annak hiányában tápszer, 1 éves kor után gyerekitalt javasolunk), a változatos étrend mellett. Abban az esetben, ha már nem tudod 1 éves gyermeked anyatejjel táplálni, fokozatosan bevezetheted étrendjébe a Junior gyerekitalt. Naponta 500 ml mennyiség adása javasolt a Junior gyerekitalból a kiegyensúlyozott étrend részeként! Laktózérzékeny gyermekek számára létezik Milumil Laktózmentes.

Tudtad? Minden negyedik, 1-3 éves magyar kisgyermek vashiányos – a vas pedig elősegíti a gyermekek kognitív képességeinek fejlődését. A sokszínű, kiegyensúlyozott étrend részeként a Milumil Junior gyerekital vastartalma napi 500 ml elfogyasztása esetén fedezi a baba napi vasszükségletének 85%-át.

A baba későbbi étkezési szokásait nagyban meghatározza a kora gyermekkorban kialakított minta. Ezért mindenképpen mutass jó példát gyermekednek! Kínáld a babát változatos színű, ízű és állagú ételekkel egyaránt. Minden nap egyetek együtt friss zöldséget, gyümölcsöt. Ebben a korban a legtöbb baba válogatni kezd az ételek között és előfordulhatnak olyan napok is, amikor csak nagyon keveset eszik. Nem szabad pánikba esni, ez átmeneti állapot, semmi baj nincs akkor sem, ha a baba 3 napig csak pirítóst és melegszendvicset akar enni. Ennek ellenére kínáld minden nap változatos ételekkel, mielőtt odaadod neki éppen aktuálisan kedvenc ételét.

A 15 hónapos baba egyre ügyesebben iszik pohárból és eszik önállóan.

A 15-16 hónapos baba mozgásfejlődése

Van olyan 15-16 hónapos baba, aki még csak kapaszkodva lépeget és szívesebben szeret mászni. Ugyanakkor olyan baba is van, aki ebben az időben már stabilan, önállóan lépeget és gyakorolja, hogyan kell egyre gyorsabban szaladni. A szaladgálás gyakorlása kezdetben sok hasra eséshez vezethet. A 15-16 hónapos baba a mászást tökéletesen elsajátította, annak ellenére, hogy önállóan tud járni, még megfigyelhető, hogy olykor négykézláb közlekedik a lakásban. A lépcsőn négykézláb húzza fel magát és bármiből képes kimászni, akár még a kiságyból is, ezért egy percre sem szabad szem elől téveszteni a kis felfedezőt! Ha eddig még nem gondoskodtál róla, érdemes „Bababiztossá tenni” a lakást.

A 15-16 hónapos baba és a beszéd

A baba ebben a korban már nagyon sok mindent megért, gyakran elhangzik a várva várt „Apa”, „Anya” szó is a szülők nagy örömére. Egyre több tárgynak tudja a nevét, ha valamit nem tud még elmondani, akkor rámutat, ezzel jelezve, hogy mit is szeretne pontosan. Állathangokat ügyesen utánoz. Egyre több szót használ és szereti, ha hangutánzó kifejezéseket hall tőled, mint „plotty”, „loccs”, főként, ha valamilyen esemény is társul a hang mellé. Elősegítheted a beszédfejlődését azzal, ha rámutatsz a lakásban, mesekönyvben, játékos dobozában különböző tárgyakra és többször a nevén nevezed őket, esetleg történeteket is mesélsz hozzá a mindennapokból. Itt további tippeket olvashatsz, hogy ösztönözheted az első szavak kiejtését!

Játék és tanulás a 15-16 hónapos babával

A hétköznapi háztartási eszközök sokkal szórakoztatóbbak lehetnek a 15-16 hónapos baba számára, mint a saját játékai. Töltsd tele a konyhában található műanyag edényeket, lábasokat apró tárgyakkal, így a hangjuk is érdekessé válik.

Ebben a korban a baba egyre jobban megtanulja, miként működik az őt körülvevő világ. Szívesen játszik különböző anyagokkal, mint homok, sár, föld, víz, fadarabok. Egyre több tárgyat cipel magával, ezért szívesen veszi, ha segíthet neked a pakolásban. Játék közben utánozza a nap folyamán általad végzett háztartási teendőket, söpröget, főzést imitál. Szeret labdázni, próbálgatja ügyesen visszagurítani, olykor a lábával elrúgni. Kedveli az építőkockákat, lelkesen teszi egymásra őket, de a babakocsi, bevásárlókocsi tologatása is érdekes lehet számára.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Hozzátáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Válogatós babák 1 év felett cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Keveset eszik gyermeked? Milyen praktikákkal próbálkozol, hogy többet egyen? Gyere és meséld el az életkoralapú Facebook-csoportjainkban, ahol olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén a válogatós, nem evős időszakkal küzdenek - gyere és csatlakozz!

A te csöppséged mikor mondta ki az első szavakat és mi volt az? Írd meg kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!