Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

23-24 hónapos (2 éves) baba fejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A baba fejlődése a 23-24. hónapban

A 23-24 hónapos baba étrendje

A 23-24 hónapos baba egyre aktívabb, ezért sokkal több kalóriára van szüksége. A változatos, egészséges étrenddel biztosíthatod, hogy gyermeked megkapja a fontos tápanyagokat, amik a fejlődéséhez szükségesek. Az egészséges étkezésre ebben a válogatós korszakban úgy tudod szoktatni gyermeked, ha minél jobban bevonod a főzésbe. Készítsétek el együtt a reggelit, ebédet, hagyd, hogy segítsen megsózni az ételt, pakolhassa a zöldségeket, gyümölcsöket. Próbálj meg játékos tányért készíteni azokból az ételekből, amit nem szívesen eszik meg a baba, vagy meg sem kóstolja. Ez eltarthat egy ideig, de meglesz az eredménye. A zöldségeket, gyümölcsöket is felszeletelheted, ezekből autót, hajót, bohóc fejet is formázhatsz a kisgyermek tányérján. Így sokkal kíváncsibb lesz az új ételekre.

A kisgyermek egyre ügyesebben eszik az asztalnál, bár még előfordulhat, hogy olykor maszatol az étellel. Ebben a korban még nem kell elvárni tőle a megfelelő asztali viselkedést, jó szülői példa mutatásával hamar el fogja sajátítani.

A tejalapú táplálék ebben a korban továbbra is fontos a baba étrendjében. Az anyatejes táplálás egy éves kor után is javasolt. Abban az esetben, ha már nem tudod gyermeked anyatejjel táplálni, fokozatosan bevezetheted étrendjébe a Junior gyerekitalt. Naponta 500 ml mennyiség adása javasolt a Junior gyerekitalból, mely a vegyes, kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulhat, hogy a baba megkapja a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat! Laktózérzékeny gyermekek számára ezt a terméket ajánljuk.

Tudtad? Egy 1-3 éves magyar kisgyermekek körében végzett kutatás szerint 65%-uk nem fogyaszt elég D-vitamint*, mely hozzájárul az immunrendszer működéséhez, és támogatja a csontok és fogak megfelelő fejlődését. Tudd meg, hogyan biztosíthatsz elegendő D-vitamint gyermekednek a kiegyensúlyozott étrend részeként itt, és próbáld ki a Milumil Junior gyerekitalt, amely az 1-3 éves korban ajánlott napi D-vitamin szükséglet 100%-át biztosítja (napi 500 ml elfogyasztása esetén)!

A 23-24 hónapos baba mozgásfejlődése

A 23-24 hónapos baba egész nap mozgásban van, egy perc szabad ideje sincs. Ebben a korban a legtöbb gyermek már ügyesen jár és szalad, olykor azonban még megeshet, hogy elesik. Ügyesen kapaszkodik meg, és húzza fel magát a székre, esetleg bútorokra, de a játszótéri mászóka is érdekes lehet már számára. A kisebb labdát egy kézzel dobja és rúgja önállóan. Lépcsőn egyre biztonságosabban közlekedik, kapaszkodva lépeget, egyik lábát a másik mellé rakja. Gyakorolhatja a hátrafelé menést, és szívesen táncol zenére. Vannak olyan gyerekek, akik már két lábbal is fel tudnak ugrani a talajról.

A 23-24 hónapos baba és a beszéd

A 23-24 hónapos baba beszéde egyre érthetőbb, és szívesen használja a már általa ismert szavakat. Akkor sincs baj, ha még csak 1-2 szót mond a baba, hiszen a gyerekek beszédfejlődési üteme eltérő lehet. A baba ebben a korban már megnevezi magát, vagy magára mutat, ha szeretne valamit. Az ismerős tárgyakat szívesen megnevezi és előfordulhat, hogy már rövidebb, pár szavas mondatokat is össze tud rakni. Ezek az első mondat próbálkozások nagyon viccesek lehetnek, érdemes emlékként videót készíteni róluk, hiszen kezdetben a baba még nem mindig tud ragozni, és saját maga nevezhet el különleges szavakkal tárgyakat.

Játék és tanulás a 23-24 hónapos babával

A 23-24 hónapos baba már rövidebb időre képes elfoglalni magát. Szívesen lapozgatja kedvenc kemény lapos mesekönyvét és pakolja ki játéktároló dobozait. Az építőjátékokból egyre magasabb tornyot tud építeni. A játékait továbbra is félti a többi gyermektől, nem szeret osztozkodni, ebből sokszor probléma adódhat. Ilyenkor jó, ha a gyermek mellett vagy és elmagyarázod neki, mennyire fontos megosztani a játékait másokkal. Az elején még nem fogja érteni és előfordulhat, hogy hisztizni kezd. Idővel ez változni fog.

A ceruzával ügyesen rajzol köröket, vonalakat és a gyurmát is szívesen tapogatja. A háztartási munka sokkal szórakoztatóbb lehet számára, mint a saját játékai, minden nap szeret új dolgokat csinálni. Amennyire csak lehet, vond be a mindennapi teendőkbe, örömmel veszi, ha segíthet neked. Amikor elvégzi a feladatokat, ne feledkezz meg róla, hogy alaposan megdicsérd!

A műanyag járművek szórakoztatóak, ugyanakkor az utcai használat során sok baleset forrása lehet. Tanítsd meg a babát közlekedni, magyarázd el neki többször és mutasd is meg, mikor és hol kell megállni, és mikor indulhat el újra. Sose téveszd egy pillanatra sem szem elől!

*Forrás: 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Baba fejlődés szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hogyan tanítsd az irigy babát osztozkodni? cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy figyelemmel követik gyermekük fejlődését - gyere és csatlakozz!

Te milyen játékokat találsz ki házilag? Meséld el más anyukáknak kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!