Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Gyerekital bevezetése szoptatás után

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Nagyon sok családban, amikor a gyermek betölti az 1 éves kort, már majdnem ugyanazt eszi, mint a felnőttek! Ugyanakkor nem szabad megfeledkezned róla, hogy a gyermeked folyamatosan fejlődő immunrendszere, szervezete továbbra is eltérő étrendet követel meg! A gyermeknek kiegyensúlyozott és az életkorának megfelelő energia-, tápanyag- és vitaminbevitelre van szüksége 1 éves koron túl is.

Tejalapú táplálék 1 éves kor után

Az elsődleges tejalapú táplálék egyéves kor után továbbra is az anyatej gyermeked számára, hiszen a fejlődésben lévő tipegő egészséges étrendjéből a fehérjék nem hiányozhatnak. Minden egyes nap biztosítani kell számára a megfelelő fehérjebevitelt, amit az anyatej vegyes, életkornak megfelelő étrenddel kiegészítve optimálisan tartalmaz.

1 éves kor után a fehérjebevitelről továbbra is gondoskodni kell. A változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett 1 éves kor felett elégtelen anyatejmennyiség esetén vagy anyatej hiányában a Junior gyerekitalok adásával is fedezhető gyermeked napi fehérje- és tápanyagszükségletének jelentős része. A Junior gyerekital az életkornak megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Anyatej hiányában naponta 500 ml gyerekital adása hozzájárulhat az egészséges, kiegyensúlyozott étrend kialakításához.

Mikor javasolt a Junior gyerekital bevezetése gyermeked étrendjébe?

 1. Egyéves kortól anyatejes táplálás hiányában, fokozatosan át lehet térni Junior gyerekital adására. Azokon a napokon, amikor távol vagy a gyermekedtől (pl. nagyszülők vigyáznak rá, kettesben töltött idő a pároddal stb.) és nem tudod megoldani a szoptatást, gyerekitallal ki lehet egészíteni a napi étrendjét.
 2. A fogzás egyéves kor után is megkeserítheti a gyermek és az édesanya mindennapjait! Vannak gyerekek, akik a fogzási időszakban elutasítják az anyamellet, és nagyon kevés folyadékot fogyasztanak napközben a fogíny érzékenysége miatt. A Junior gyerekitalt és az anyatejet is kínálhatod gyermekednek itatópohárból vagy pohárból, így sokkal könnyebben és fájdalommentesen tudja elfogyasztani! Ízesítheted cukrozatlan kakaóporral vagy gabonakávéval a változatosság kedvéért!
 3. Gyakran megfigyelhető 1 éves kor után, hogy a kisgyermek válogatni kezd az ételek között. Egy-két kedvenc ételen kívül mást nem hajlandó megenni, azt is csak kisebb mennyiségben. Ez az időszak eltarthat egészen 3 éves korig, de addig is biztosítanod kell számára mindennap a megfelelő tápanyagmennyiséget. Ebben nyújt segítséget a Junior gyerekital, mely többféleképpen is elkészíthető elégtelen mennyiségű anyatej esetén vagy anyatej hiányában. Önmagában elkészítve tápláló italként kínálhatod reggeli és vacsora mellé, főzelék dúsítására is alkalmas, valamint gyümölcs- és zöldségturmixot is készíthetsz belőle.
 4. Amennyiben 1 éves kor után, anyatej hiányában laktózmentes táplálásra szorult gyermeked, 12 hónapos kor után ideális megoldás lehet folytatásként a Milumil Junior Laktózmentes.
 5. Egy friss kutatás (0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015) szerint az 1-3 éves magyar kisgyermekek 65%-a nem fogyaszt elég D-vitamint*, mely hozzájárul az immunrendszer működéséhez, és támogatja a csontok és fogak megfelelő fejlődését. A Milumil Junior gyerekital az 1-3 éves korban ajánlott napi D-vitamin-szükséglet 100%-át biztosítja (napi 500 ml elfogyasztása esetén)!

Az 1-3 éves gyerekek számára készült Junior gyerekitalok olyan kiemelten fontos tápanyagokat tartalmaznak, mint a vas, a kalcium, illetve az A-, a C- és a D-vitamin.

Hogyan vezetheted be a gyerekitalt anyatej hiányában gyermeked étrendjébe?

Amikor elhatározod, hogy áttérsz, vagy át kell térned az anyatejről gyerekitalra, fontos a fokozatosság elve. Kerüld a hirtelen éles váltást! Főként 1 éves kortól a gyerekek ragaszkodnak a megszokott ízekhez, illatokhoz, így az anyatej után való átállás nem mindig egyszerű! Haladj a gyermek tempójában!

Kezdésként egy kisebb adagot készíts el a Junior gyerekitalból, így megismerkedhet az új ital ízével. Előfordulhat, hogy a gyermek kezdetben nem szívesen fogadja az új gyerekital ízét. Pár napig keverhetsz a gyerekitalba életkornak megfelelően adható kisebb mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget, amit gyermeked nagyon szeret!

Akár 15-20 kóstoltatás is szükséges lehet, mire gyermeked elfogadja a gyerekitalt, ne add fel! Anyatej hiányában a gyerekital hozzájárulhat a szükséges vitaminok és tápanyagok biztosításához!

A gyerekital elkészítése

Gyermeked egészségének érdekében a következő szabályokat javasolt betartanod:

 • Alaposan moss kezet a Junior gyerekital elkészítése előtt
 • A dobozt mindig légmentesen, hőtől, fénytől védve tárold a doboz oldalán megadott időpontig, felbontást követően. Sokat segíthet, ha a felbontás pillanatában ráírod a doboz oldalára a dátumot!
 • Mindent alaposan fertőtleníts: cumisüveg, cumi, mérőkanál, keverőpohár, itatópohár, pohár stb.
 • A gyerekitalt minden esetben pontosan úgy készítsd el, ahogy a doboz oldalán meg van adva.
 • Minden etetésnél frissen készítsd el a Junior gyerekitalt gyermeked számára.
 • Öntsd ki a megmaradt tápszert elkészítést követően 2 óra elteltével

A gyerekitalt nem csak önmagában elkészítve adhatod gyermekednek, hanem ételeket, italokat is késízthetsz belőle!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Tipegőtáplálás szekcióját még több információért, vagy olvasd el az Agyfejlődés 1-3 éves babáknál c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy figyelemmel kísérik gyermekük fejlődését - gyere és csatlakozz!

Neked mi volt a trükköd az anyatejről gyerekitalra váltás során? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!