Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Cumi vagy itatópohár az 1 éves babának?

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Miből igyon a tipegő gyerekitalt?

Cumi, itatópohár vagy pohár? Gyakran felmerülhet az anyukákban a következő kérdés: „Miből igyon a gyermek?”

A vélemények nagyon megoszlanak. Egyesek szerint a legjobb, ha a baba már egészen pici korában hozzászokik a pohár használatához, ha mindenképpen szükséges folyadékpótlás az anyatejes táplálás mellett.

Az anyatej hiányában a tápszerrel táplált babák legtöbb esetben cumisüvegből kapják a pótlást, legkésőbb egyéves korban azonban náluk is célszerű áttérni az itatópohár vagy a pohár használatára. Vannak olyan itatópoharak, amik már hat hónapos kortól is használhatók, könnyedén megtanulhat a baba inni belőle.

Tudtad? Minden negyedik 1-3 éves magyar kisgyermek vashiányos* – a vas pedig elősegíti a gyermekek kognitív képességeinek fejlődését. A sokszínű, kiegyensúlyozott étrend részeként a Milumil Junior gyerekital vastartalma napi 500 ml elfogyasztása esetén fedezi a baba napi vasszükségletének 85%-át.

Az itatópohár és a pohár előnye abban rejlik, hogy a baba nem tartogatja a szájában az ételt vagy innivalót, hanem egyből lenyeli, így a foga nem érintkezik folyamatosan a táplálékkal. Ezzel ellentétben a cumisüveg használatakor viszont fennáll a fogszuvasodás kockázata!

Az itatópohár

A boltok polcai előtt gyakran tanácstalanul állhatsz, mert nem tudod, mi alapján válassz az itatópoharak és poharak közül. Kezdetben érdemesebb szelepes itatópoharat választani a gyermeknek, mert ha eldobja, akkor sem folyik ki belőle a folyadék. Első pár alkalommal érdemes eltávolítani belőle a szelepet, hogy a gyermek rájöjjön, pontosan mire való az itatópohár. Amikor már ráérez a technikájára, akkor a szelepet vissza lehet tenni.

Praktikus az itatópohár használata akkor is, ha valahová menned kell a gyermekkel, hiszen a táskában nem folyik ki belőle az innivaló. Érdemes olyan típust választani, amely teljesen szétszedhető és megtisztítható, hogy elkerüld az esetleges higiéniai problémákat (pl. baktériumok megtelepedése a nehezen elérhető részeken).

Előfordulhat, hogy a gyermek nehezebben fogadja el a poharat, szelepes itatópoharat, mert sokkal könnyebben és gyorsabban jóllakhat, ha cumisüvegből iszik. Legyél kitartó és pár nap múlva meglesz az eredménye, gyermeked ügyesen megtanul inni az új poharából, itatópoharából.

Hogyan vezesd át kisbabádat az itatópohár vagy pohár használatára?

Menjetek el gyermekeddel együtt itatópoharat vásárolni, hagyd, hogy ő válasszon, hiszen ha tetszik a gyermekednek, akkor szívesebben iszik belőle. Kezdetben a gyermek idegenkedhet az itatópohár használatától, hiszen új dolog számára. Próbálkozz kitartóan naponta többször! Tekints úgy a sikertelen próbálkozásokra és ebből származó balesetekre (kiömlik a folyadék a gyermek ruhájára), mint a tanulási folyamat részére.

Eleinte olyan itallal kínáld itatópohárból a gyermeked, amit nagyon szeret és ismer. Ha éppen rohanósabb, stresszesebb napotok van, akkor ne erőltesd a poharazást, várd meg a nyugodtabb pillanatot, amikor lesz elegendő időtök a gyakorlásra.

A gyerekek folyadékigénye

Az 1-3 év közötti gyerekek folyadékigénye naponta körülbelül 1200-1400 milliliter. Ezt a szükségletet a napi folyadékmennyiségből, levesből, ételek víztartalmából együttesen tudod fedezni. A folyadékszükséglet nem csak az életkor függvénye, hanem a szaladgálás, az intenzív mozgás, a levegő hőmérséklete és az étel sótartalma is befolyásolja. Betegség esetén is fokozott folyadékfogyasztás javasolt, hogy a gyermek ne száradjon ki.

Minden étkezés után és napközben többször kínáld meg folyadékkal gyermeked. Kerüld a cukros italok, a tea és a gyümölcslevek túlzott bevitelét, a étkezések előtti folyadék adását, mert ezek a gyermek gyomrát nagyon eltelíthetik és étvágytalanságot okozhatnak, valamint elveszik a helyet a tápanyagokban gazdag ételek elől.

A Junior gyerekitalból naponta 500 ml javasolt a vegyes étrend mellett. A napi folyadékszükségletbe a gyerekital mennyisége is beleszámít. A Junior gyerekital nem csak önmagában adható, változatosan elkészíthető. Készíthetsz belőle friss gyümölcs- és zöldségturmixot, felhasználhatod babagríz, babarizs elkészítéséhez is.

Az itatópohárra, pohárra szoktatás egyáltalán nem verseny, minden esetben te döntöd el, hogy mikor és miből kínálod meg gyermeked folyadékkal. Érdemes olyan ritmusban haladnotok, ami neked és a gyermekednek egyaránt megfelelő.

*Forrás: 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Baba fejlődése szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Mi az a gyerekital? cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor alapú Facebook-csoportjainkban pedig anyukákkal beszélgethetsz, megoszthatod tapasztalataidat a gyermeked viselkedésével, nevelésével kapcsolatban - gyere és csatlakozz!

Ti miből isztok? Mi vált be? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!