Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Tejalapú táplálék 1 éves korban

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A gyermek étrendjének összeállításakor 1 éves kor után továbbra is fontos figyelembe venni, hogy az 1-3 éves kisgyermekek tápanyagszükséglete eltér a felnőttekétől.

A tejalapú táplálék szerepe 1 éves kor felett

A tejalapú táplálás (anyatej, annak hiányában tápszer, egyéves kor után gyerekitalt javaslunk) 1 éves kor után is fontos, hiszen a baba szervezete továbbra is intenzív fejlődésben van. Az elsődleges tejalapú táplálék a kisgyermek számára 1 éves kor után az anyatej, annak hiányában a Junior gyerekital is hozzájárulhat a napi vitamin és ásványi anyag szükséglet fedezéséhez a változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett.

Amennyiben a gyermek betöltötte az 1 éves kort és van még elegendő mennyiségű anyatej számára, akkor továbbra is javasolt az igény szerinti szoptatás. Ha a baba az utóbbi hónapokban anyatej hiányában már tápszert kapott, fokozatosan bevezetheted étrendjébe a Junior gyerekitalt. A Junior gyerekital nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, naponta 500 ml (2 pohár) mennyiség adása javasolt gyermekednek anyatej hiányában, amely a vegyes étrend részeként hozzájárul, hogy a baba megkapja a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat! Laktózérzékeny gyermekeknek ezt a terméket ajánljuk.

Az 1-2 év közötti gyermekeknek az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként továbbra is szükségük van napi 500 ml tejalapú táplálékra (tejalapú táplálék az anyatej, ennek hiányában javasoljuk a gyerekitalt), amely hozzájárulhat a szükséges vitaminok és tápanyagok biztosításához!

Tejalapú táplálék szerepe a baba fejlődésében

A gyermek 1 éves korára megháromszorozza a születési súlyát, körülbelül 20-25 cm-t növekszik. Majd 1 éves kor után a súlyfejlődés már nem olyan intenzív, de a baba mozgás-, szellemi és kognitív fejlődése továbbra is kiemelkedő. A megszületés pillanatától az agy tömege naponta 1 grammot gyarapszik egészen a gyermek 3 éves koráig. Szüksége van a szervezetének minden nap elegendő mennyiségű tejalapú táplálékra. A tejalapú táplálék tápanyag tartalmának köszönhetően egy vegyes étrend részeként hozzájárul ahhoz, hogy gyermeked a szükséges tápanyagokból és vitaminokból is elegendőhöz jusson hozzá.

A tejalapú táplálékok

1-3 éves korban javasolt folyékony tejalapú táplálékok: elsősorban anyatej, annak hiányában javasoljuk a gyerekitalt. Számos szakember csak 3 éves kor után javasolja a következő folyékony tejalapú táplálékokat: tehéntej, kecsketej, juhtej, feles tej, bolti tej, házi tej.

Nem sorolják a tejalapú táplálékok csoportjába a növényi tejeket: szójatej, rizstej, mandulatej, zabtej, kókusztej vagy az árpalevet. A tehéntej bevezetését számos szakember csak 3 éves kortól javasolja.

Ajánlott tejalapú étkezések száma naponta, 1-3 éves korban

Egy éves kor után a gyerekek gyakran válogatni kezdenek az ételek között, étvágyuk ingadozó. Ezekben a nehéz napokban is szüksége van gyermekednek mindennap az értékes tápanyagokra, melyet a vegyes, kiegyensúlyozott étrend és a tejalapú táplálék biztosít neki. Az ajánlott tejalapú táplálék mennyiség mellett még az is fontos, hogy a baba súlyfejlődése a megfelelő tartományban legyen. Gyermeked fejlődését nyomon követheted Fejlődési kalkulátorunk segítségével is.

Tejalapú étkezések, 1-3 év:

  • igény szerinti szoptatás, elegendő anyatej mennyiség mellett
  • anyatej hiányában naponta 500 ml (2 pohár ) Junior gyerekitalt javaslunk

*Forrás: 0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, TNS Hoffmann – Nutricomp, 2015

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Tipegő táplálása szekcióját még több információért, vagy olvasd el az Agyfejlődés 1-3 éves korban cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy figyelemmel kísérik gyermekük fejlődését - gyere és csatlakozz! Ti mennyi gyerekitalt isztok egy nap? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!