Az első évben a baba játékainak  megválasztásánál több szempontot is javasolt figyelembe venni. Egyéves kor után a baba már egyre önállóbb, mozgásfejlődése továbbra is intenzív. Megteszi első lépéseit, majd megtanul szaladni, beszélni. A kisdednek a koordináció fejlesztéséhez és a mozgásfejlődéshez sok lehetőségre és gyakorlásra van szüksége.

A játék kiválasztása 1-3 éves korban

Az ajándék játék kiválasztásánál 1-3 éves korban érdemes előnyben részesíteni azokat, amik fejlesztik a gyermek szellemi és mozgásfejlődését egyaránt, és megfelelnek az életkorának. A játékok sokat segíthetnek a gyermek kézügyességének fejlesztésében is. Egyéves kor után a gyerekek még szeretik megkóstolni, szájukba venni a tárgyakat, így kerüld az apró darabokból álló játékokat a fulladásveszély elkerülése érdekében. Ha megteheted, érdemes a család többi tagjának, így például nagyszülőknek is egy listát készíteni, mely játékok lennének a leghasznosabbak karácsonyra gyermeked számára.

Karácsonyi ajándékötletek 1 éves babáknak

Az ünnepek 1 évesen már nagyon-nagyon izgalmasak. Az egyéves baba már tágra nyílt szemekkel figyeli a karácsonyi égősor villogó fényét, és mindenáron meg szeretné alaposan vizsgálni a csillogó fenyőfadíszeket. A színes csomagolópapírt is örömmel szakítja le az ajándékokról. Készíthetsz gyermekednek adventi naptárat, melybe minden napra rejthetsz apró meglepetéseket, életkornak megfelelően fogyasztható babakekszet, gyümölcsöt, zöldséget, esetleg kisebb játékokat. Az 1 éves baba ügyesen feláll, kapaszkodva vagy már önállóan lépeget, bár még örömmel gyakorolja a mászást is. Sokszor játszik ülve, ügyesen fog 2-3 ujjal. A játék tevékenységére jellemző, hogy két tárggyal is képes egyszerre játszani, ráz, ütöget, kivesz, berak, illesztget, épít. A javasolt játékok éppen ezért az érzékelés és a mozgás fejlődését segítik elő.

Javasolt játékok:

 • nagyobb darabokból álló építőkocka
 • színes búgócsiga 
 • formabedobó játék 
 • dömper vagy a játék babakocsi is nagyon népszerű már ebben a korban
 • kisebb tologatható játékok 
 • játék hangszerek 
 • lábbal hajtható járművek (bébitaxi, tricikli) szintén a kisded érzékelését, mozgásfejlődését segítik elő.

Karácsonyi ajándékötletek 2 éves babáknak

A 2 éves gyermek már biztosan jár, szalad, érdeklődése széleskörű. Egyre jobban hasonlít egy apró felnőttre. Ebben a korban már vannak kedvenc játékai, játéktevékenységei, így ennek megfelelően írhattok közösen levelet a Jézuskának. Kérd meg, hogy mondja el, milyen játéknak örülne szívesen, majd együtt fel is adhatjátok a postán a levelet. Így még izgatottabban fogja várni gyermeked az ünnepeket. A gyermek finommozgást igénylő, motorikai készségei ebben a korban is fejlődnek, ezt érdemes figyelembe venni a játékok kiválasztásánál.  

Ennek megfelelően izgalmas karácsonyi ajándék számára:

 • Az építőkocka, hiszen játék közben nemcsak a finom mozdulatokat sajátítja el a baba, de azt is megtanulja, hogy a kockák egymásra helyezése nagy odafigyelést igényel. 
 • A gyurma, festés, fa formavezető, kalapálójáték mind fejlesztőleg hat a kisdedre, ugyanakkor a finom mozdulatok elsajátítása más készségek fejlődését is elősegíti.
 • A kisméretű csúszda, babakonyha, játék háztartási eszközök, zenélő-tanító játékok  segítségével még izgalmasabbá tehető a kisded számára a játékidő.  
 • A kemény táblás színes mesekönyveket pedig együtt is lapozgathatjátok.

Karácsonyi ajándékötletek 3 éves babáknak

A 3 éves gyermekek már nagyon ragaszkodnak a játékaikhoz. Ha bárki elveszi a dolgait, azt nehezen viseli, gyakran vissza is veszi. Megfigyelhető, hogy a kisgyerek ebben az időszakban jobban élvezi saját társaságát, mint a csoportos játékokat, ez teljesen természetes. Töltsetek minél több időt a könyvek lapozgatásával, meseolvasással, hiszen a baba szívesen kapcsolódik be a verselésbe, mondókákba egyaránt. Finommotorikai képességeit tovább fejlesztheted, ha minél többet gyurmáztok, festetek és gyöngyöt fűztök együtt. A 3 éves gyermek ebben a korban nagyon is élvezi, ha zsírkrétával vagy táblakrétával irkálhat, rajzolhat. Amellett, hogy szórakoztató és fejleszti a kézügyességet, a későbbiekben az íráskészségét is segíti.

Íme, néhány szórakoztató karácsonyi játékötlet, amely segíthet a gyermeknek a mozgásfejlődésben és a kézügyesség fejlesztésében egyaránt.

 • építőjáték
 • játék szerszámok 
 • szerelhető autók
 • öltöztethető babák 
 • nagyobb darabokból álló puzzle 
 • mondókás könyvek, mesekönyvek

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub baba fejlődése szekcióját még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig megoszthatod kérdéseidet, tapasztalataidat más édesanyákkal és együtt készülhettek az ünnepekre! Gyere és csatlakozz!

Te már tudod, mi lesz a karácsonyi ajándéka kisbabádnak? Segíts más édesanyáknak és meséld el kommentben!