Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Nagy melegben (kánikulában) a babával egy év felett

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó


Egyéves kor után a kisded már egy igazi kis felfedező, aki a nyári nagy melegben szívesen épít homokvárat a játszótéren vagy pancsol a gyerekmedencében. Azonban a nyári nagy melegben vagy a nyaralás ideje alatt is érdemes pár dologra figyelni. A nagyobb hőség a gyermekeket megviselheti, olykor nyűgösebbek lehetnek, napirendjük is felborulhat. Étvágyuk a meleg hatására csökkenhet, ezért is kell fokozottan figyelni a folyadékbevitelükre!

Folyadékbevitel hőségben 1 év felett

A kisdedek anyagcseréje gyorsabb, ezért vízháztartásuk egyensúlya könnyebben felborul, ha nem biztosítjuk a folyadékpótlást. Erre főként a nyári nagy melegben javasolt figyelni, amikor a baba még izzadékonyabb is. A nem megfelelő folyadékellátás akár súlyos állapothoz, kiszáradáshoz is vezethet! Az 1-3 év közötti gyerekek folyadékigénye naponta körülbelül 1200-1400 milliliter. Ezt a szükségletet a napi folyadékmennyiségből, levesből, ételek víztartalmából együttesen fedezhetjük. A folyadékszükséglet nemcsak az életkor függvénye, ezt a szaladgálás, az intenzív mozgás, a levegő hőmérséklete és az étel sótartalma is befolyásolhatja. Erre mindenképpen javasolt figyelni. A mozgékony, folyamatosan aktív gyerekeknek még nagyobb lehet a folyadékigényük, javasolt gyakrabban kínálni őket. Az 1-3 éves gyermek gyakran belefeledkezik a játékba és nem minden esetben jelzi, ha szomjas, olykor noszogatni kell őket, mert minden érdekesebb, mint inni néhány korty vizet!

Anyatejes babák esetében javasolt egyéves kor felett továbbra a baba igény szerinti szoptatása a nyári nagy melegben (kánikulában) is, hiszen az előtejnek szomjoltó hatása van. Ha szívesen szopizik a gyermek, kínáld gyakrabban anyatejjel. Ha az anyatej mennyisége kevesebb, a baba naponta már csak 1-2 alkalommal kerül mellre, javasolt figyelni a megfelelő folyékony tejalapú táplálék bevitelére is. Elégtelen anyatejmennyiség esetén Junior gyerekitalokkal egészíthető ki a gyermek étrendje egyéves kor felett. A gyerekitalt el lehet készíteni változatosan, így nagy melegben egy finom gyümölcs- vagy zöldségturmix is felfrissítheti a kisdedet.

Az édes italok (gyümölcslé, tea) adása a kisded szomjúságát nem oltja, olykor még fokozhatja is, és csökkentheti az étvágyat, valamint a fogakra is káros hatással lehet. A víz a legjobb szomjoltó, és nagyon fontos szerepe van az emberi szervezetben. Szükséges az anyagcsere-folyamatokhoz és a szervezet megfelelő működéséhez. Gyakran megfigyelhető, hogy a gyerek kezdetben elutasítja a vizet, hiszen semleges íze van. Kitartóan javasolt kínálni, pár nap vagy hét is szükséges, mire elfogadja és megszereti a kisded a víz ízét! Hogy pontosan milyen folyadék adása javasolt a babának egyéves kor felett, arról itt olvashatsz többet!

Mire figyelj otthon a nyári nagy melegben?

A lakások fala könnyen átmelegszik, ami tovább emelheti a szobák hőmérsékletét. Az 1-3 éves gyermek már könnyen ki tudja fejezni magát és elmondani vagy mutatni, ha melege van vagy fázik. Ha túlságosan felmelegszik a lakás, a gyermek nyugtalanná válhat, alvási rendje is felborulhat. Gyakrabban ébredhet éjjel, és az étvágyában is változások lehetnek. Sokat segíthet a redőny vagy sötétítőfüggöny használata, melynek segítségével csökkenthető a meleg a gyermekszobában vagy a lakás többi helyiségében, ahol éppen tartózkodtok. Tarthattok naponta többször pancsoló fürdőt is, ebben a korban már nagyon élvezik a gyerekek a fürdést vagy a vizes játékokkal való tevékenykedést a kádban. A kerti pancsolók szintén sikert aratnak a gyerekek körében. Arra azonban kiemelten figyeljünk, hogy a baba soha ne maradjon egyedül a kádban, medencében, még akkor sem, ha kis mennyiségű víz van benne.

Miben aludjon a kisded a melegben a lakásban?

A meleg éjszakákon a gyermek ruházata legyen lenge, pamutanyagú. Vegyük figyelembe a baba igényeit is, hiszen van olyan gyermek, aki kevésbé szereti a meleget izzadékonyabb, vagy éppen fázósabb! Közben javasolt ellenőrizni a kisded tarkóját tapintva, hogy melege van-e vagy fázik, és annak megfelelően esetleg egy réteget levenni róla vagy ráadni!

20-25 fok melegben elegendő egy vékony pamut hosszú ujjú body és egy vékony pamutnadrág adása a picire. A vékony nadrágot lehet helyettesíteni nyári vékony pamut hálózsákkal is. 25-30 fok között elegendő a pelusra egy rövid ujjú body adása. Ha a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik a szobában, akkor a gyermeket pelusban is lehet hagyni, szükség esetén pedig egy vékony textilpelenkával be lehet takarni! Kerülni érdemes a műszálas vagy műszálat tartalmazó gyermekruhákat, hiszen fokozhatják az izzadást, és viszkethet is a baba bőre tőle, mivel nem tud szellőzni! Szellőztesd a lakást gyakran, éjszakára is nyitva hagyhatod a gyerekszobában az ablakot, ha van szúnyogháló és a baba ágya nincs huzatban. Éjszaka kialakulhatnak viharok, melynek következtében lehűlhet a szoba levegője. Ilyenkor ügyelj arra, hogy csukva legyen az ablak és a gyermeket a lehűlt hőmérsékletnek megfelelően öltöztesd fel. Ha nem szeretnéd felébreszteni éjjel, akkor egy vastagabb pamuttakaróval takard be és ellenőrizd a tarkónál a baba hőmérsékletét!

Kisded és légkondicionáló, klíma vagy ventilátor

A ventilátor és légkondicionáló készülék használatáról megoszlanak a vélemények. Ha ventilátort használtok a lakásban, figyelj arra, a gyermeket ne érje az erősebb hűvös levegő, mert megfázhat, és ne is érje el a gyermek, mert balesetveszélyes lehet. Főként ott javasolt használni, ahol a gyermek közvetlenül nem tartózkodik. A légkondi használata során arra javasolt figyelni, hogy a kinti levegőhöz képest ne legyen nagy különbség a benti szoba hőmérséklete között, mert a meghűlés veszélye fokozottabb lehet. Ne legyen a kisded abban a helyiségben, ahol a légkondicionáló készülék működik. Amikor elmentek sétálni a gyermekkel, kicsit lehűtheted a szoba levegőjét pár fokkal (3-4 fok), de hazaérve kapcsold ki a készüléket. Ha a baba nagyon le van izzadva hazaérkezéskor, figyelj arra, hogy fejéről a sapkát kicsit később vedd le, és adj rá egy vékony réteget néhány percre, így fokozatosan hozzá szoktathatod a benti pár fokkal hűvösebb levegőhöz. 

Túlöltöztetés és melegkiütés kialakulása kisdedkorban

A babák verejtékmirigyeinek kivezető csöve kezdetben még nem működik tökéletesen, és hajlamos az elzáródásra, aminek következtében melegkiütések jelenhetnek meg a gyermek bőrén. A melegkiütés elsősorban az arcon, fejen, tarkón, nyakon és popsin jelentkezik, ám mivel a környezeti körülmények is befolyásolják megjelenését, az összefekvő, rosszul szellőző, izzadó bőrfelületeken is gyakran jelentkezhet az elváltozás. Ennek elkerülése érdekében kerüld a túlöltöztetést. A babát vedd ki gyakran a hordozóból, babakocsiból, autós ülésből, hogy bőre szellőzhessen kicsit, és ne izzadjon be túlságosan, hiszen a fokozott verejtékezés a melegkiütések számát növelheti. Babakocsiba, autós ülésbe lehet tenni izzadásgátló betéteket, melyek megakadályozzák a gyermek túlzott izzadását.

Ha a kisded bőrét vakarja a melegkiütések, fokozott verejtékezés miatt, akkor megsérülhet a bőrréteg, mely gyulladáshoz vezethet. Ezért is fontos a bőr gyakori szellőztetése, pamutruhák használata, melyek jól szívják a nedvességet, a bőr könnyen lélegezhet bennük. Legyen a gyermek pelus nélkül naponta többször, alaposan mosd le a popsi területét tiszta langyos vízzel. Kerülendő a nedves törlőkendők használata melegkiütés esetén, ugyanis tovább irritálhatja a baba bőrét. Ha a melegkiütés erőteljes, a gyermek nyugtalan miatta, javasolt megmutatni gyermekorvosnak, aki szükség esetén kezelést javasolhat.

Séta, utazás, játszótér a gyermekkel a nyári hónapokban

Az erős fény a kisded szemének és bőrének sem tesz jót. Olykor még árnyékban is könnyedén leéghet az érzékeny bőrük. Városban az aszfalt, beton a sugárzó nap hőjének sokszorosát veri vissza, ezért fokozottan kell óvakodni és betartani a javasolt időintervallumot, amikor a baba a szabadban tartózkodhat. Délelőtt 10 órától egészen délután 4 óráig, ha lehet, a gyermek ne tartózkodjon szabadban a nagy meleg idején. Próbálj a gyermekkel a reggeli hűvösebb időben vagy késő délután sétálni, játszótérre menni. A baba bőrét még séta előtt kend be megfelelő napvédő krémmel (elsősorban a fizikai fényvédelemmel rendelkező termékeket javasoljuk), hogy jól felszívódhasson. Főként akkor javasolt, ha a kisded szívesen homokozik, így nem fog a bőrére ragadni! Figyelni kell arra is, hogy a kicsik ebben a korban már szívesen vannak mezítláb, a homok és aszfalt azonban nagyon felforrósodhat, ami nagy fájdalommal járhat a gyermek számára, ha rálép. Inkább legyen egy vékony zokni a lábán a homokozóban, ha nagyon fel van melegedve. A babakocsit a nagy melegben sem javasolt letakarni textilpelenkával, hiszen a baba könnyedén túlmelegedhet és nehezebben kaphat levegőt, aminek súlyos következményei is lehetnek. A nap elleni védekezésben a babakocsira szerelhető napernyő sokat segíthet!

Amennyiben autóval utazol a gyermekkel, állj meg gyakran, vedd ki a gyerekülésből, hogy alaposan nyújtózhasson, és ne izzadjon be túlságosan a hordozóba. Ablakra szerelhető napellenzővel szintén segítheted, hogy a gyermeket közvetlenül ne süsse a nap az autóban sem. Legalább 3 éves korig javasolt a babák fejét vékony cérnapamut vagy vászonsapkával védeni. A sapka legyen fehér vagy világos színű. 

Nyaralás, strandolás babával

A víz visszatükröződése miatt gondosan kell kiválasztani a vízparton, strandon a helyet, ahol a gyermekkel pihentek. Van kifejezett babáknak kialakított árnyékoló, amit könnyedén össze lehet szerelni, és a gyermek játszhat alatta. Egy kisebb medence is hasznos lehet, amiben fürödhet az árnyékban. Ha vízbe mész a babával, mindig fogd a kezeddel és legyél mellette, akkor is, ha úszógumiban ül! Figyelj arra is, hogy ne igyon a vízből! A strandon részesítsd előnyben a babamedencék használatát, és kerüld a gyógymedencéket. A baba bőrét többször is ajánlott bekenni napvédő krémmel, valamint vízből kivéve szárazra törölve ismét javasolt a naptej használata. A rovarcsípések elkerülése érdekében a babakocsira vagy utazóágyra szerelhető szúnyogháló nagyon hasznos lehet, a szúnyogháló sarkára vagy a pléd csücskére cseppentett illóolaj (citromfű, levendula) szintén távol tartja a szúnyogokat.

Vásárlás, tömegközlekedés gyermekkel a nagy melegben

A vásárlás is tartogathat veszélyt a gyerekekre nézve a nyári melegben, hiszen a legtöbb bevásárló központ és bolt levegője hűvös a légkondicionálók használata miatt! Mindig legyen kéznél egy vékony kis takaró, kardigán, hosszú ujjú felső, amit a gyermekre adhatsz, ha vásárolni indultok! A sapkát se vedd le a fejéről, főként, ha odakint a melegben megizzadt. Ha ismét kimentek a melegbe, fokozatosan leveheted ismét róla a ruhadarabokat! A legtöbb busz és intercity vonatokon már működik klíma, erre is javasolt figyelni és plusz egy vékony réteget adni a gyermekre, majd leszálláskor fokozatosan levetkőztetni.

Milyen tünetek jelentkeznek, ha napszúrást kap a gyermek?

A napszúrás veszélye nagy lehet, ha 10 percnél többet tartózkodik a tűző napon, vagy hosszabb autós utazás során a nap közvetlenül éri az alvó gyermeket. Ha a kisded nyáron nem visel vékony sapkát, kalapot, közvetlen napfénynek kitéve a vízben pancsol, szintén jelentkezhetnek tünetek, melyek a napszúrásra utalhatnak. Azonnal fordulj orvoshoz, ha a nyaralás alatt, hosszabb séta után, ahol kevesebb árnyékos hely van, gyermeked elutasítja az ételt, hányást tapasztalsz vagy keservesen sír és nehezen lehet megvigasztalni. Fejbőre vörössé válhat, láz is jelentkezik nála és eszméletvesztés is kialakulhat.

A nagy melegben is lehet élvezni a napsütést, ha pár dologra odafigyelsz! A délelőtti és késő délutáni órákban pedig hatalmas sétával töltődhetsz fel kisbabáddal együtt megfelelő napvédelem mellett!


Tetszett a cikk? Ha igen, kérlek, lájkold! Keresd fel a Nutriklub Babanevelés, napirend, játék szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Mit és mennyit igyon a baba 1 év felett cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig anyukákkal beszélgethetsz és megoszthatod tapasztalataidat kisbabád étkezésével, fejlődésével kapcsolatban - gyere és csatlakozz!

Te hogyan véded kisbabád a nyári nagy melegben? Mivel pótolod a folyadékot? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.