Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Első 1000 nap

Mi az az Első 1000 Nap?

Az első 1000 nap gyermeked életének első 1000 napját fedi le, a fogantatástól egészen a kisgyermekkorig. Gyermeked megszületésekor már 270 napja növekszik és fejlődik.

Miért kell az Első 1000 Napról beszélni?

Egy ember élete során soha nem megy át ilyen ütemű és ennyire intenzív növekedésen és fejlődésen, mint az első 1000 nap során. A súlya ötszörösére, a magassága háromszorosára növekszik. Az első 1000 nap során agya minden nap 1 milligrammal növekszik. A modern kutatások szerint nem csak a gének határozzák meg gyermeked jövőjét! Jelenlegi ismereteink szerint a fogantatástól számított első 1000 nap táplálása és környezeti hatásai nagy befolyással bírhatnak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint például az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.


De honnan tudják mindezt a tudósok?

Szomorú történelmi példa révén:

A II. világháború alatti holland éhínség. 1944-45 tele az Éhség Tele volt Hollandiában. 1940-ben a német csapatok elfoglalták az országot. 1944 elején a Szövetséges csapatok felszabadították Hollandia egy részét, ám észak felé útjukat állta a Waal és a Rajna folyó, valamint az arnhemi csata. A szövetségesek csapatainak támogatására a holland kormány a vasút teljes leállását rendelte el, elvágva a német utánpótlás útját. Bosszúból 1944 októberében a német hatóságok blokkolták az általuk elfoglalt nyugati országrész élelmiszerellátását.

A háború ellenére 1944 októberéig Hollandiában megfelelő volt az élelmiszerellátás.

Ezek alapján a történelmi adatok alapján pontosan meg lehet határozni az éhínség időszakának kezdetét és végét. Kutatások kimutatták, hogy az éhezés hatással volt a nők termékenységére, a várandósság alatti súlygyarapodásukra, az anya vérnyomására, a gyermek születési súlyára és a baba központi idegrendszerének fejlődésére. Ez átlagosan 300 g-mal alacsonyabb születési súlyt jelentett azon babáknál, akiknek édesanyja a 3. trimeszter alatt éhezett. Az ország felszabadítása és az élelmiszerellátottság helyreállítása után a babák születési súlya és növekedésbeni egyéb tényezői visszaálltak az éhínség előtti állapotra – mert a hollandok élelmiszer-ellátottsága ezen eset előtt és azt követően is tökéletes volt.

Nemcsak rövidtávon, de hosszútávon is kimutathatóak az éhínség hatásai, ha a drasztikus tápanyaghiány a terhesség egy bizonyos időszakában következik be. Azon holland nők, akik súlyos éhezésnek voltak kitéve a várandósságuk korai szakaszában, ugyan normál súlyú babáknak adtak életet (a placenta méretének későbbi korrekciójának köszönhetően), de gyermekeik elhízásra, anyagcsere-megbetegedésekre és cukorbetegségre való hajlama nagyobb volt felnőttkorban, mint az éhezésnek ki nem tett édesanyák gyermekeinek. Ezt a tudósok konkrét mérésekből tudják, hiszen ezek a gyerekek ma már 70 évesek.

Azok a nők, akik terhességük kései szakaszában éheztek, kisebb gyermeket hoztak világra, akik fogékonyabbak lettek az elhízásra és 2-es típusú cukorbetegségre.

Az ehhez hasonló sajnálatos példák indították el annak vizsgálatát, hogy a terhesség alatti táplálkozási és egyéb környezeti hatások akár egész életre szólóak is lehetnek.

Az Első 1000 nap során édesanyaként hatással lehetsz gyermeked későbbi egészségére! !

Mi az az Első 1000 Nap Program?

A Nutricia, a Nutriklub tulajdonosa a Magyarországon életre hívott Első 1000 Nap Program egyik kiemelt támogatója. Az Első 1000 Nap Program szakmai szervezeteket és a gyermektáplálás területén dolgozó szakembereket fog össze, hogy felhívják a magyar társadalom, és főként az édesanyák figyelmét az Első 1000 Nap jelentőségére és tanácsokat adjanak az édesanyáknak.

Meggyőztetek: Mit tehetek édesanyaként?

Az Első 1000 Nap Program egyszerűen követhető és megjegyezhető 5 Aranyszabályt alakított ki. Ezen szabályok betartásával és követésével sokat tehetsz gyermeked felnőttkori egészségéért.

OLVASD EL AZ ELSŐ 1000 NAP 5 ARANYSZABÁLYÁT!

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!