Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

10. hét

10. hét
Első trimeszter

A 10 hetes magzat fejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A 10 hetes magzat méretei

Mint egy aszalt szilva, ekkora méretű most a pocakodban 10 hetes magzatod. Ebben az időben az ülőmagassága 25-36 mm, teljes hossza pedig 3 cm körül van. Az ülőmagasságot a magzat fejtető és popsi csúcsának távolságából számítják ki. A súlya már majdnem 4 gramm.

Tudtad? A fogantatástól számított Első 1000 nap kiemelt jelentőségű. Édesanyaként sokat tehetsz azért már most, hogy gyermeked minél egészségesebb legyen!

A 10 hetes magzat fejlődése

A 10 hetes magzat növekedése továbbra is intenzív. A magzat erre az időre már majdnem 1 milliárd sejtből álló szervezetté fejlődött ki, aminek körülbelül a felét az agy teszi ki, és felnőtt szerveinek több mint 90%-ával rendelkezik már. Hihetetlen, de percenként 25 000 idegsejttel lesz gazdagabb. Éppen ezért már ebben a szakaszban rendkívül fontos, hogy fejlődését megfelelő táplálkozással támogasd! Különösen a folsav szedése lényeges ebben a korai időszakban!

A végtagok csontjai, ízületei, izmai és idegei már majdnem olyanok, mint a felnőtt emberé. A feje a testéhez képest elég nagynak tűnik még ebben az időben, mert szervei közül ebben a periódusban az agya fejlődik a legnagyobb ütemben. Elkezdenek különválni a lábujjak, a karját már képes behajlítani a könyökénél. A 10 hetes magzat bőre többrétegűvé válik, már nem olyan áttetsző parányi kis teste, mint korábban. Mindennap egyre aktívabbá válik, fejét forgatja és aprócska kezét az arcához érinti. A szemhéjak gyors növekedésnek indulnak, és részben összeforrnak. Kinő a magzat szemöldöke, és pihék jelennek meg a szája körüli területeken. Már képes aludni, felébredni és bizonyos izmait mozgatni. A vesék működésbe lépnek, megindul a vizelet kiválasztása. A baba aktívan kortyol a magzatvízből, majd a vizelet a magzatvízbe ürül. Fiú magzatnál a herék megkezdik előállítani és kibocsátani a tesztoszteron hormont.

Az alakodon még nem biztos, hogy meglátszik terhességed, de méhed már az eredeti méretének kétszeresére nőtt, nagyjából grépfrút nagyságú. Az ultrahangfelvételeken már jól látszik kisbabád aktív mozgása, egyre többet mozgatja lábait, kezeit.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Magzat hétről hétre szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Hízás, súlygyarapodás terhesség alatt cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájukat - gyere és csatlakozz!

Túl vagy már az első nőgyógyászati vizsgálaton? Hallottad kisbabád szívhangját? Milyen érzéseket váltott ki benned? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!