Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

20. hét

20. hét
Második trimeszter

A 20 hetes magzat fejlődése

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A 20 hetes magzat méretei

Mint egy közepes méretű banán, ekkora méretű most a pocakodban 20 hetes magzatod. Ebben az időben teljes hossza 23-25 cm körül van. Talán számodra is hihetetlen, de magzatod súlya már majdnem 250-300 gramm. A magzat ebben az időben hetente 80-100 grammot gyarapszik.

Az ultrahangvizsgálat során mért adatok a következők lehetnek 19 hetes magzati korban: BPD (fej szélessége a két halánték között): 50-52 mm, FL (combcsont mérete): 32-34 mm, AC (haskörfogat): 15 cm, HC (fejkörfogat): 17,7 cm. Ezek az értékek átlagos értékek, és lehetnek eltérések a magzatok méretei között. Az eltérések oka leggyakrabban a nem jól számolt magzati kor, az idő előrehaladtával pedig a gyermek egyedi méretei. Amennyiben kóros eltérést észlel a szakorvos, azt azonnal jelezni fogja neked. Kövesd nyomon magzatod növekedését Szülési kalkulátorunk segítségével hétről hétre!

Tudtad? A fogantatástól számított Első 1000 nap kiemelt jelentőségű. Édesanyaként sokat tehetsz azért már most, hogy gyermeked minél egészségesebb legyen!

A 20 hetes magzat fejlődése

A 20 hetes magzat sokat rugdos és mocorog a pocakodban. Ettől kezdve már az édesapa is érezheti a magzat aprócska rúgásait, ha kezét a hasadra teszi. A magzat sok mocorgásának köszönhetően karjai és lábai egyre erősebbek lesznek, folyamatosan edzi magát. Amennyiben ritmusos ugrálást vélsz felfedezni a pocakodon, az azt jelenti, a magzat éppen csuklik. A magzatvizet folyamatosan kortyolja, így gyakran megfigyelhető a csuklás is, amely a magzat számára csöppet sem kellemetlen.

A 20 hetes magzat agyában az érzékszervek működéséért felelős területek egyre jobban fejlődnek. A magzat egyre jobban tudatában van környezetének. A magzat szíve egyre erősebben ver, tüdejében a hörgőrendszer már majdnem teljesen kifejlődött. Az ultrahangvizsgálaton megfigyelhető a gége mozgása, olyan, mint amikor beszélünk. Ultrahanggal látható, hogy a magzat gégéje új típusú mozgásokat is végez, hasonlóakat ahhoz, amikor beszélünk.

A magzat bőrét a magzatmáz folyamatosan megvédi a felázástól. Születés után a magzatmáz elveszíti ezt a funkcióját, és felszívódik a baba bőrén keresztül. Megfigyelheted, hogy hirtelen zajokra 20 hetes magzatod a pocakodban nagy rúgással reagálhat. Egyre kifinomultabb a hallása. Beszélgess vele minél többet, és biztasd erre a párod is! Bár válaszolni még nem tud nektek, de tudni fogja, hogy hozzá szóltok és figyeltek rá.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Magzat hétről hétre szekcióját még több információért, vagy olvasd el Előzd meg a lábgörcsöt terhesség alatt cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájukat - gyere és csatlakozz!

Mikorra tervezed a babakelengye vásárlását? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!