Talán még számodra is hihetetlen, hogy egy aprócska magzat van a pocakodban. A magzat hétről-hétre hatalmas fejlődésen megy keresztül, ami néhány hét elteltével a has növekedésén is észre fogsz venni. 

A 6 hetes magzat méretei

Mint egy lencse, ekkora méretű most a pocakodban a 6 hetes magzat. Ebben az időben csupán 5-8 mm az ülőmagassága és kb. 10-15 mm a teljes hossza, mérete megduplázódott az elmúlt hét folyamán.

Tudtad? A fogantatástól számított Első 1000 nap kiemelt jelentőségű. Édesanyaként sokat tehetsz azért már most, hogy gyermeked minél egészségesebb legyen!

A magzat fejlődése

A 6 hetes terhesség idején kisbabád gyorsan növekszik, amiből te egyelőre nem érzékelsz semmit. A parányi teste egyre jobban meghajlik, alakja egy C betűhöz kezd hasonlítani. Lassan kialakul a testformája, már láthatóvá válik a nyak és az aránytalanul nagy fej, mely teljesen elkülönül a baba testétől. Megjelennek a láb- és kézkezdemények. A 6 hetes magzat fején kialakulnak a fül, szem és száj kezdeményei. Az alsó állkapocs jól elkülönül a felső állkapocstól, lassan beindulnak a csontosodási folyamatok. Kialakul a baba hangszalagja.

Egyre több szerv válik láthatóvá. Az agy kialakulását követően 3 részre oszlik, előagyra, középagyra és hátsóagyra. Az agyhólyagok már képesek agyhullámokat is kibocsátani. Az agy fejlődése a többi szervhez képest rohamosan felgyorsul, a fej mérete a test méretéhez képest ezért is olyan nagy még. Megjelennek a 6 hetes magzatnál az első vérsejtek a petehártyában és a vérerek az egész magzat testén láthatóvá válnak. A légző- és emésztőrendszere is fejlődésben van. A kezdetleges nemi szervek, őscsírasejtek már jelen vannak, de még nem lehet pontosan megállapítani, hogy kisfiú vagy kislány érkezik az otthonotokba.

A szív a megtermékenyítés után a legtöbb esetben 3 héttel és 1 nappal kezd verni, pontosan a 6. héten. A keringési rendszer az első szervrendszere kisbabádnak, amely működőképessé válik már ebben az időben. A 6 hetes magzat szívverése 110-160/ perc, így a vér körbe tud haladni az egész testén. Az ultrahangvizsgálat során, a monitoron már te is láthatod kisbabád apró dobogó szívét és hallhatod zakatoló, ütemes dobogását is. A magzatburok magzatvizet kezd termelni, amely körülveszi a 6 hetes magzatodat, és születéséig védelmezi őt a sérülésektől.

Az első hetekben kialakulhat reggeli émelygés, rosszullét, ami a 12. hétre fokozatosan elmúlik. Ha még nem kerested fel nőgyógyász szakorvosod itt az idő. Az első trimeszterben több kötelező vizsgálat is vár rád


Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Magzat hétről hétre szekcióját, még több információért vagy olvasd el cikkünket a Terhesség első jeleiről. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén anyatejjel táplálják kisbabájukat - gyere és csatlakozz!

Tudtad már a 6. héten, hogy kisbabád lesz? Mit éreztél, amikor megtudtad? Meséld el kommentben!