Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Újszülött apgar érték és táblázat

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

Az élet első órái, mi történik kisbabáddal születése után?

Természetes szülés esetén számíthatsz arra, hogy kisbabádat megszületése után azonnal megmutatják Neked. Egyre elterjedtebb szokás, hogy a kisbabát megszületése után azonnal az édesanya mellkasára fektetik, egészen addig, amíg a köldökzsinór pulzálása meg nem szűnik és azt el nem vágják. Ez a korai anya-gyermek kapcsolat kialakítása miatt nagyon fontos. Van olyan intézmény, ahol még azt is türelmesen kivárják, hogy a baba megtalálja az édesanyja mellét és szopni kezdjen legalább pár korty anyatejet.

Az Apgar-teszt és az Apgar-értékek jelentése

Mindeközben az orvosok folyamatosan megfigyelik a kisbabádat. Talán már te is hallottál az Apgar-tesztről, amit a baba megszületése után azonnal elvégeznek az orvosok az első és az ötödik percben. Az Apgar-teszt nem más, mint egy mérési módszer, amely segítségével az újszülöttek állapotát vizsgálják közvetlenül a születés után, 5 különböző életfunkció alapján. Ezt az alábbi Apgar-táblázatunkban láthatod:

 Jelek 0 1 2
 Szívverés hiányzik 100 alatt 100 fölött
 Légzés hiányzik szabálytalan jó, sírás
 Izomtónus ernyedt végtag flexió aktív mozgás
 Reflex-ingerlékenység nincs válasz grimasz köhögés stb.
 Bőrszín kék, sápadt kék, rózsaszín rózsaszín

Valamennyi tényezőnél 0-1-2 pontot adhatnak, és a pontok összeadásából kapják meg kisbabád úgynevezett Apgar-értékét (az egy- és az ötperces mérés eredményeit perjellel elválasztva tüntetik fel a zárójelentésen).

Az Apgar-értékek értelmezése és értékelése

8–10 pont: minden rendben van az újszülött babával, semmilyen beavatkozás nem szükséges.

5–7 pont: bőringert alkalmaznak az orvosok (csípés, bőrmasszázs), oxigén adása válik szükségessé maszkon keresztül.

0–4 pont: a baba intenzív terápiás ellátásban részesül, elszállítják az újszülött intenzív osztályra, ahol alaposan megfigyelik és szükség esetén kezelést alkalmaznak.

Az újszülött ellátása megszületését követően

Az újszülött babát a csecsemős nővér látja el. Alaposan megfürdeti, leméri a pontos méreteit (testsúly, testmagasság, fejkörfogat), ellátja a köldökcsonkot és felöltözteti a babát. Mindezt egy speciális nyitott inkubátorasztalon teszi, ami folyamatosan melegíti az újszülött babát, akinek ebben az első pár órában még nem működik megfelelően a hőszabályozó képessége. Ekkor kapja meg a kisbaba a K-vitamin-injekciót is, ami elősegíti a szervezetében a vér alvadását annak érdekében, hogy ne alakuljon ki vérzékenység vagy vérsejtoldódási probléma. A szemébe szemcseppet cseppentenek, hogy elkerüljék a fertőzéseket és a látáskárosodást. Ez elsősorban a kankó (tudományos nevén a gonorrhoea, nemi érintkezéssel terjedő bakteriális fertőzés, mely a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza) betegség elkerülése miatt szükséges. A kisbaba végighaladva a szülőcsatornán, találkozik az édesanya hüvelyében található kórokozókkal is. Ellenőrzik még a baba légútjainak és emésztőszerveinek átjárhatóságát is.

Ha mindent rendben talált a gyermekorvos, és téged is elláttak a szülés után, akkor karodba adják a gyermeked. A legtöbb esetben ekkor kerül a baba először mellre. Érdemes elolvasnod cikkünket az első szoptatásról! Körülbelül 2 óra elteltével a szülés után a szülészeti osztályról az újszülött-osztályra szállítanak át gyermekeddel együtt.

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szülés szekcióját még több információért, vagy olvasd el a sárgaságról szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan várandós anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájuk megszületését, netán már világra hozták gyermeküket - gyere és csatlakozz!

Nálatok milyenek voltak az Apgar-értékek? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!