Mi a gát?

A szülés négy szakaszából a második szakasz, a kitolási szakasz végén történik a magzati fej és a magzat testének a megszületése. A megszületés során a hüvelybemenet, azaz a hüvely külső nyílása és a gát fokozatosan ráfeszül a magzat fejére és egyenletesen tágulva engedi át azt. A hüvelybemenet határait oldalt a kisajkak és a nagyajkak mellől a csikló és hátul a végbél és a hüvely között, a részben izomból, részben kötőszövetből álló gát alkotja.

gatmetszes-gatvedelem-szules

Hogyan sérülhet a gát a szülés során?

Ha a magzat feje túl nagy a hüvelybemenet és a gát tágulási képességéhez képest, akkor a gát berepedhet, amit szülési sérülésnek nevezünk, és a szülés után öltésekkel el kell látni. A szülési sérülések az egészen enyhe, felületes, csak a bőrt és a hüvelynyálkahártyát érintő sérülésektől kezdve, az egészen a végbél záróizmára is ráterjedő súlyos, akár maradandó szövődményekkel járó sérülésekig előfordulhatnak.

Miért alkalmazzák a gátmetszést a szülés során?

A sebgyógyulás során jól ismert tény, hogy egy szabályosan, élesen metszett seb mindig szebben és jobban gyógyul, mint egy szakított seb. Ezért azokban az esetekben, amikor fennáll a szülés során a gátrepedés veszélye, akkor megelőzés céljából egy apró bemetszést, vágást ejtenek a hüvelybemenet alsó részén (gátmetszés), ami megvéd egy súlyosabb szülési sérüléstől és szebben is gyógyul a szakított sebhez képest.

Mi az a gátvédelem?

Gátvédelemnek nevezik azt a folyamatot, amely során a gát sérülését vagy a mesterséges gátmetszés további berepedését a szülést kísérő személyzet, leggyakrabban a szülésznő megakadályozza különböző manuális módszerekkel. A szülésznő a szülés alatt, a kitolási szak végén, a fej megszületésekor, a kezével védi, tartja a gátat, amelyet így a magzat feje nem tud túl gyorsan tágítani, ezáltal sérülést okozva. A szülésznő a mozdulataival a magzati fej megszületésének a sebességét is tudja szabályozni, ezzel is védve a gátat. Gátvédelem a szüléskor tehát szinte mindig van, akkor is, ha gátmetszésre került sor.

Gátmetszés vagy gátvédelem?

A szülés kitolási szakasza végén alkalmazott kizárólagos gátvédelem vagy gátmetszés és gátvédelem eldöntésére csak a kitolási szakasz végén van mód. Ezért is nehéz a két módszer eldöntéséről a szülés előtt nyilatkozni. Azonban vannak tényezők, amelyek előrevetíthetik azt, hogy sikeres lesz a szülés kizárólag gátvédelem alkalmazásával. A szülés előtt ultrahangvizsgálattal mért nagy magzati fejméret és a szűk hüvely gátmetszés végzését vetíti előre. A többedik terhesség, a relatív kisebb magzati méret, a tágabb hüvely a gátvédelmes szülést segíti. A szülés alatt is sokszor megjósolható, hogy sikeres lesz-e a kizárólag gátvédelmes szülés.

A hüvelybemenet tágulási sebességéhez képest túl gyorsan előrehaladó fej a gát sérülésének veszélyével és gátmetszés szükségességével járhat. Ugyanakkor a nem erőltetett kitolási szakasz segítheti a gátvédelmes szülést. Fontos és kevéssé ismert tényező, hogy a sikeres gátvédelmes szüléshez a kismama fokozott együttműködése szükséges, ugyanis csak annyit és akkor szabad a kitolási szakasz során nyomni, amelyet a kísérő személyzet javasol, aki érzi a kezével a gát feszülését, teherbíró és tágulási képességét.

Mikor nem kerülhető el a beavatkozás?

A szülés során vannak olyan esetek, amikor protokoll kötelezi az egészségügyi személyzetet a gátmetszés elvégzésére, a magzati fej és test gyors, könnyebb világra segítése érdekében. Ilyen helyzet a magzati oxigénhiányos veszélyállapot a kitolási szakban, a medencevégű szülés esete vagy a koraszülés, ahol a koraszülött magzat még kevésbé csontosodott fejét és agyát védjük az anyai szövetek szorító hatásától. Hüvelyi szülésbefejező orvosi technikák, például vákuumos vagy fogós szülés esetén is kötelező a gátmetszés elvégzése.

Ellátás, kezelés a szülés után

A gátmetszést vagy a szülési sérülést a szülés után rögtön, a szülést kísérő szakorvos öltésekkel ellátja. Az ellátás során mindig kap a kismama valamilyen érzéstelenítőt, hogy ne fájjon. A varrás során manapság már legtöbbször spontán felszívódó öltéseket használnak, amelyeket nem kell kiszedni. Azt, hogy a szülés után szükséges a gátból varratszedés, mindig a szülést kísérő orvos határozza meg. A gyógyulás során fontos a megfelelő tisztaság betartása, amely napi gyakorisággal végzett, tiszta vizes öblítést jelent. Fontos, hogy a gátsebre nem szabad semmilyen gyógyulást segítő krémet vagy vegyszert tenni, mert az fokozza a fertőzés veszélyét. A gyógyulást segíti, ha minél többet mozgunk, és amennyire lehet, ráülünk a gátra. Gátvédelmes szülés esetén is fontos a megfelelő tisztasági szabályok betartása, mert a hüvelybemenetben ilyenkor is lehetnek apró, szemmel nem látható hámsérülések.

A szülés után 6 héttel  végzett kötelező kontrollvizsgálat során az orvos megvizsgálja a gát gyógyulását függetlenül attól, hogy kizárólag gátvédelmes szülés vagy gátmetszés történt. A tökéletes gyógyulást követően elkezdhető a szexuális élet. Ugyanakkor a szoptatás időszaka alatt, a hormonális hatások (viszonylag szárazabb hüvely) még nem kedveznek az ideális szexuális élethez. Ez társulva a frissen gyógyult gát kissé új érzésével, az első szexuális együttléteket kellemetlenné teheti. Segítheti e problémák kezelését és megoldását számos vény nélkül kapható, a hüvelybemenetet hidratáló és nyugtató készítmény, amelyek alkalmazása a 6. hét után elkezdhető.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Szülés szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Szex szülés után cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén a fogzással küzdenek - gyere és csatlakozz!


Gátmetszés, gátvédelem szülés alatt


Nálad gátvédelemre vagy gátmetszésre került sor? Mik a tapasztalataid? Meséld el kommentben!