Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A magzatvíz szivárgás és jelei, tünetei

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Mi az a magzatvíz? Hogy néz ki?

A magzatvíz édeskés illatú, vízszerű, színtelen folyadék, melyet a magzatburok belső rétege (amnion) és a köldökzsinór választ ki a fogantatást követő hetektől kezdve. Részben a méhlepényből – így tulajdonképpen az anyai vérből – eredő folyadékból áll, valamint a magzat vizeletéből is. A magzatvíz a magzat körül gyűlik össze, amelyet az lenyel (300–600 ml/kg/nap), mintegy tanulva a légző és nyelő mozgásokat. A magzatvíz háromóránként cserélődik, kisebb részben a magzat bélrendszerén át, nagyobb részben az amnionon át szívódva fel.Magzatvízszivárgás és a magzatvízszivárgás tünetei

A szülés megindulásának egyik jele, hogy megreped a magzatburok, és a magzatvíz elfolyik. Ekkor a mintegy 1 liternyi magzatvíz hirtelen távozik a hüvelyen keresztül. Ha elfolyik a magzatvized, indulj a kórházba!

Ha a magzatburok kis felületen reped meg, akkor kisebb mennyiségben magzatvízszivárgásról van szó. Ilyenkor nem hirtelen, nagy mennyiségű folyadék távozását észleled, ezért nehéz a magzatvízszivárgás jeleit beazonosítani.

A hüvelyből természetes állapotában is távozik váladék, amennyiben úgy észleled (például fehérneműd szemrevételezésével), hogy a távozó folyadék állaga, színe megváltozik, akkor érdemes szakembert felkeresni, hogy megállapíthassa, valóban magzatvízszivárgásról van-e szó.

Magzatvízszivárgás leggyakrabban a harmadik trimeszterben jelentkezik. Mindenképpen tájékoztasd orvosod, mert a magzatburok repedése növeli a fertőzések kockázatát. A magzatvíz szivárgása zárt méhszájon keresztül is történhet.

Amennyiben valóban szivárog a magzatvíz, akkor orvosod terhességi héttől és az egyéb tünetektől, leletektől és a magzat érettségétől függően dönt arról, hogy a szülésig kórházba utaljon, vagy esetleg megindítsa a szülést!

Magzatvíz, hüvelyváladék vagy vizelet?

Néha nehéz meghatározni, hogy mi okozza a nedvességet a fehérneműn és ez a kismamákban ijedtséget kelthet. Mindegyik folyadéknak illetve váladéknak vannak jellemzői, amelyek alapján különbséget tudsz tenni ezek között, ha ezek alapján nem tudod egyértelműen meghatározni, akkor segítségedre lehet a magzatvizet kimutató betét is. A kórházakban a kémiai vegyhatás, azaz pH érték, alapján határozzák meg, hogy a hüvelyből magzatvíz szivárog-e.

A hüvelyváladék a magzatvízzel szemben inkább fehéres, világgossárga színű, kevésbé áttetsző, nyúlósabb, tapadósabb, tojásfehérjére jellemző anyag.

A várandósság alatt, a húgyhólyag nyomása miatt felléphet inkontinencia, azaz vizelet csepegés történhet, ez esetben szagtalan magzatvízzel szemben vizelet szaga érződik a fehérneműn.

A bababoltokban patikában kapható betétekben egy tesztcsík méri a rákerült folyadék/váladék kémhatását, ez alapján mutatja ki a magzatvizet a tesztcsík elszíneződéssel. Ezt a feladatot régen a lakmuszpapíros tesztelés töltötte be.

A magzatvíz feladata

  • a köldökzsinór védelme
  • a magzat védelme a külső mechanikai hatásoktól
  • védelem a hőmérséklet-változástól és a nyomáskülönbségtől
  • védelem a kiszáradástól
  • optimális fejlődési környezet
  • szabad mozgás biztosítása, ezáltal a csont- és izomrendszer fejlődésének elősegítése
  • az emésztőrendszer fejlődésének biztosítása a nyelés miatt

A magzatvíz ideális mennyisége

Mennyisége a terhesség előrehaladtával nő, tetőpontját a 36. hét körül éri el, ekkor átlagosan 1000–1500 ml között mozog. Ezt követően mennyisége a szülésig 700–1000 ml közé csökken. A víz mennyiségét az ultrahangos vizsgálaton meg tudja nézni a vizsgálatot végző szakember.

Az átlagosnál kevesebb mennyiségű magzatvíz a várandósok mintegy 2%-ánál fordul elő, általában az utolsó trimeszterben. Oka lehet hüvelyi fertőzés, magzatvízszivárgás, netán valamilyen fejlődési rendellenesség. A nőgyógyászod a lelet ismeretében dönthet a kontrollvizsgálatok gyakoriságáról vagy esetlegesen egyéb szükséges kezelésről vagy beavatkozásról.

Akkor beszélünk kórosan nagyobb mennyiségű magzatvízről, ha az ideálisnál legalább másfélszer nagyobb a magzatvíz mennyisége. Nagyobb mennyiségű magzatvizet okozhat ikerterhesség, cukorbetegség vagy gyulladás. Ilyen esetekben a nőgyógyászod a többi lelettel együtt értékeli állapotodat, és dönt a szükséges további vizsgálatokról.

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szülés szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Nyákdugóról szóló cikkünket. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan várandós anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájuk megszületését - gyere és csatlakozz!

Nálad is szivárgott a magzatvíz? Hogy vetted észre? Meséld el kommentben más anyukáknak!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!