Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

5 kismama-tévhit a szoptatásról

Tóth Zsanett, Védőnő

Szerző: Tóth Zsanett Védőnő

1. „Kicsi a mellem, ezért kevés lesz a tejem”

Tévedés! A mell mérete nem függ össze a tejmirigyek arányával, kis mellű anyukák is tudnak kizárólagosan szoptatni.

2. „Közeleg a szülés, és nincs előtejem, azaz szoptatni se fogok tudni”

Tévedés! Bár előfordul, hogy a várandósság alatt megjelenik az előtej, annak hiánya azonban nem jelenti, hogy nem fog anyatej termelődni a szülést követően.

3. „Anyukám nem tudott engem szoptatni, nekem sem fog menni”

Tévedés! Számos alkati dolgot öröklünk szüleinktől, azonban nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a szoptatni nem tudó anyának a lánya sem fog tudni szoptatni, hiszen ez több tényezőn múlik.

4. „Császármetszéssel fogok szülni, így nem fogok tudni szoptatni”

Tévedés! A műtét nem zárja ki a szoptatást, az anyatej belövellése 1-2 nappal később következik be, de igény szerinti szoptatással és a műtéti helyet nem irritáló testhelyzet megválasztásával elérhető a kizárólagos szoptatás.

5. „Ha előző gyermekemet nem tudtam szoptatni, a másodikat sem fogom tudni”

Tévedés! Nincs két egyforma helyzet, most már nagyobb tudással rendelkezel a szoptatással kapcsolatban, jobban fel tudsz készülni az újszülött szoptatására, bízz a babád jó szopási reflexében és tanítsátok egymást!

A szoptatást tanulni kell mindkettőtöknek, ehhez sok türelem és gyakorlás szükséges. Ne add fel az első problémánál. Ezek a helyzetek többnyire könnyen megoldhatók és nem jelentik a szoptatás végét.

Készülj a szoptatásra már a szülés előtt

  • megfelelő méretű, pamut, merevítő nélküli melltartót viselj, az emlők mérete a várandósság alatt több számmal megnő, a merevítő pedig elzárhatja a tejcsatornák útját
  • a szoptatás időszakában speciális szoptatós melltartót használj, ennek kosara előrehajtható, szoptatós melltartót érdemes a várandósság utolsó heteiben megvásárolni, amikor a mellméret növekedése befejeződött
  • érdeklődj a különböző anyatejserkentő lehetőségek után (szoptatós tea, homeopátia, gyógynövényalapú készítmények)
  • érdemes beszerezni melltartóbetétet, anyatejgyűjtő kagylót, anyatejtároló poharat vagy zacskót, esetleg mellszívót
  • legyen a lakásban egy olyan fotel vagy kanapé, ahol kényelmesen tudod szoptatni a babád, ezt még kényelmesebbé teheted sok párnával, puffal vagy egyéb lábtámasszal

Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szülés szekcióját még több információért a közelgő szülésről, vagy olvass többet a szoptatásról. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan várandós anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájuk megszületését - gyere és csatlakozz!

Te melyik tévhitet hallottad különösen gyakran? Hozzáadnál a listához? Írd meg kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!