Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Vajúdás: a szülés folyamata és szakaszai

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A szülés természetes folyamat, amely jól elkülöníthető fázisokból, szakaszokból áll. A négy fő szakasza a vajúdás, a kitolási szakasz, a lepényi szakasz és a lepényi szakaszt követő megfigyelési időszak. Az alábbiakban a hüvelyi, természetes szülés szakaszait mutatjuk be. A kórházban történő szülés körüli eseményeket, cselekményeket a szülés szakaszai szerint tagolva, egy másik cikkben részletezzük. Amennyiben a terhesség alatt a has keményedése miatt a szakorvos indokoltnak tartotta a magnézium alkalmazását, akkor a legtöbb esetben a 36-37. terhességi héten a magnézium szedését abba lehet hagyni. A kezelőorvosod vagy védőnőd fel fogja erre hívni a figyelmedet. A magnézium elhagyásának oka az, hogy a szülés közeledtével a haskeményedések a méhkontrakcióknak köszönhetően egyre többször előfordulnak, ami már teljesen normális jelenség a 37. hét után.

szules-szakaszai-menete

A szülés első szakasza: vajúdás

A vajúdási fázis a szülés szakaszai közül az első. Ez alatt azt az időszakot értjük, amely alatt a méh izomtevékenységének a hatására a méhszáj teljesen kitágul („eltűnik”). A vajúdási fázison belül latens és aktív szakaszt különböztetünk meg. Latens fázis alatt a méhszáj korai, kb. 1,5 cm-ig tartó tágulását értjük, amely alatt a méhösszehúzódások általában még alig vagy csak enyhe fájdalomérzettel társulnak. A latens fázis ideje néha igen elhúzódó is lehet, akár több mint 24 óra. Az aktív fázisban a méhösszehúzódások ereje és gyakorisága is megváltozik. Erősebb és időben gyakrabban jelentkező, erősebb fájdalomérzettel járó méhösszehúzódásokat észlelünk, és a méhszáj tágulása is felgyorsul. A méhszáj érték alakulása már utalhat a közeledő szülésre.

Nem tartozik a vajúdáshoz a szülést megelőző jósló fájások időszaka, amely méhösszehúzódások akár több héttel a szülést megelőzően is megjelenhetnek. A jósló fájások általában nem járnak fájdalommal és időben rendszertelenül jelentkeznek, rövidebb-hosszabb idő után spontán leállnak. A vajúdás és a szülés megindulásának jelei közt szerepel a magzatburok megrepedését követően a magzatvíz elfolyása is. Ha a magzatvízelfolyás fájások nélkül következik be, akkor azt idő előtti burokrepedésnek nevezzük. A magzatburok repedése növeli a fertőzések kockázatát, ezért azonnal fordulj nőgyógyász szakorvoshoz, ha magzatvíz szivárgást észlelsz. 


Honnan tudom, hogy ez már a vajúdási szakasz? Mik a szülés első jelei?

A legegyszerűbb a helyzet, ha méhösszehúzódások nélkül vagy alig észlelhető méhösszehúzódások mellett elfolyik a magzatvíz, mert ez a fent leírtaknak megfelelően egyértelműen a vajúdás és így a szülés beindulásának jelei közé tartozik.

A szülések nagy része azonban nem a magzatvíz elfolyásával indul meg, hanem a méhösszehúzódások rendszereződésével, felerősödésével. A kórházba indulás ideális ideje a vajúdás latens fázisának vége felé, az aktív fázis elején van. Mivel a méhszáj tágulását a várandós nem tudja önmagán ellenőrizni, ezért az alábbi általánosan alkalmazható tanácsot érdemes figyelembe venni:

  • Először szülőknél a vajúdás valószínűsíthetően megindult, ha a méhösszehúzódások, viszonylag hosszú időn át (fél óra-óra) rendszeresek, 10 percnél gyakoribbak, teljes hasra (méhre) kiterjedőek, közepesen erős fájdalomérzettel járnak, azaz nem fájdalommentesek.
  • Többedszer szülőknél a méhösszehúzódások a vajúdás megindulásakor szintén rendszeresek, azonban nem feltétlenül járnak közepesen erős fájdalomérzettel. Második, harmadik, sokadik szülés esetén a méhszáj tágulása is gyorsabb, valamint kisebb fájdalomérzet észlelhető. Így többedszer szülőknél a vajúdás valószínűsíthető jele csak a rendszeres, szabályos időközönként jelentkező méhösszehúzódások, fájdalomérzettől függetlenül.
  • A vajúdás és azon belül a méhszáj tágulása gyakran kevés vérzéssel, véres váladékkal jár (tágulási vérzés). A szülés megindulásának jelei közt szerepel, amennyiben ilyet észlelünk méhösszehúzódásokkal együtt.

Általánosságban elmondható, hogy szülés esetén el kell indulni a kórházba, ha elfolyik a magzatvíz, vagy a fent leírt vajúdásra utaló méhösszehúzódásokat észleljük, vagy vérzést, véres váladékot észlelünk a méhösszehúzódások mellett, vagy akár méhösszehúzódások nélkül is. Fontos, hogy már szülés előtt alaposan megbeszéljétek apás szülést terveztek-e, esetleg ki lesz az a családtag, aki melletted lesz a kórházban. 

A szülés második szakasza: kitolási fázis

A vajúdási szakasz aktív fázisa általában már valamely szülészeti intézményben zajlik.

A vajúdási fázist a kitolási szakasz követi. A vajúdás alatt a méhösszehúzódások ereje és gyakorisága, valamint hossza fokozatosan nő, csúcspontját a kitolási szakaszra éri el. A kitolási szakasz kezdetének az alábbi összes feltétel teljesülését tekintjük:

  • a méhszáj már teljesen kitágult (eltűnt méhszáj),
  • a magzatburok megrepedt,
  • a magzati elöl fekvő rész (94%-ban a magzati koponya) megkezdte áthaladását az anya medencéjén keresztül.

Az előbbiekből következik, hogy amennyiben a vajúdás alatt a méhszáj eltűnéséig a magzatburok spontán nem repedt meg, azt általában a kitolási szak elején, a legtöbb esetben mesterségesen megrepesztjük.

A kitolási szakaszban, a méhösszehúzódások erősödése mellett, az anya erős, görcsös nyomási késztetést érez (tolófájások). A magzati fejnek az anyai medencében lefelé haladásával párhuzamosan, először csak méhösszehúzódás alatt, majd méhösszehúzódástól függetlenül, folyamatosan székelési inger jelenik meg, amelyet a magzat fejének a végbélre kifejtett nyomása okoz. Ez már a megszületést közvetlenül megelőző pillanatokat jelzi.

Az utolsó tolófájások hatására ezután megszületik (kigördül) a magzat feje, majd megszületik a magzat válla is. A két legnagyobb testrész a fej és a váll megszületése után, a magzat többi része szinte csak kicsúszik a hüvelyből. Ha a magzati méretek miatt szükséges, akkor a gátmetszést, azaz a gát lágy szöveteinek a sérülését megelőzendő bemetszést az utolsó tolófájások alatt végezzük.

Mi történik a magzat megszületése után?

A magzat, akit a megszületése után már újszülöttnek nevezünk, a megszületés után az anyához, általában a hasára-mellkasára kerül. Ezután a köldökzsinór ellátását (elvágását) végezzük. A köldökzsinór elvágásának az idejét és módját (korai vagy késői köldökellátás) sok tényező befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben az újszülött jó általános állapotban született, és semmilyen, az anyát és az újszülöttet veszélyeztető állapotot nem észlelünk, akkor a késői köldökellátást támogatjuk. A késői köldökellátás során megvárjuk, amíg a köldökzsinórerekben a pulzálás (vérkeringés) megszűnik, majd ezután vágjuk azt át.A köldökcsonkra egy köldökcsat kerül és nagyon fontos a megfelelő köldökcsonk kezelés az első 2 hétben, melyről itt olvashatsz.

A szülés harmadik szakasza: lepényi szakasz

Az újszülött megszületését követően, tehát már a köldökzsinór ellátását megelőzően, megkezdődik a szülés szakaszai közül a harmadik, a lepényi szakasz. A lepényi szakaszban megvárjuk, amíg leválik a méhlepény a méhfalról. Ezt a folyamatot az anya még enyhe méhgörcsök formájában érezheti, azonban ezeknek a görcsöknek a fájdalomérzete összehasonlíthatatlanul kisebb a kitolási szakasz méhösszehúzódásainál. A lepény leválását követően általában egy préselésre, a hüvelyből „megszületik” a méhlepény is a magzatburkokkal együtt. A méhlepény és a magzatburkok megszületése után a méhlepény vizsgálatával mindig ellenőrizzük, hogy azok teljes egészben, épen távoztak-e a méhből.

A szülés negyedik szakasza: megfigyelési fázis.

A lepény megszületését követően megkezdődik a szülés utolsó fázisa, a megfigyelési fázis. A megfigyelési fázist az indokolja, hogy ilyenkor fordulhatnak elő mind az anyánál, mind az újszülöttnél különböző nem várt szövődmények, amelyek gyors beavatkozást igényelhetnek. A megfigyelési szakasz ideje szövődménymentes szülés esetén általában két óra. Ez alatt az időszak alatt az anya folyamatosan az újszülöttel és közeli családtagjaival van. Közvetlenül a megfigyelési szakasz elején megtörténik az anya szülés utáni vizsgálata, valamint amennyiben sérülés, gátmetszés történt, annak ellátása is. A lepényi vagy a megfigyelési szakasz alatt megtörténik az újszülött elsődleges vizsgálata és ellátása is. Közben Apgar tesztet végeznek a babánál, melyről itt olvashatsz mit is jelent pontosan. Ezt követően az újszülöttet az anya mellére visszahelyezzük, támogatandó a korai szoptatást és a bőr-bőr kontaktust. Az első szoptatás az első közös élmény, ami maradandó marad az édesanya és a baba számára egyaránt.

A kórházban töltött napok alatt egyre erősebbé válsz a szülés után és napról-napra megismerheted kisbabád igényeit, megtanulod gondozását. Olvass többet a kórházi napokról, pontosan mire számíthatsz és milyen vizsgálatok történnek majd kisbabádnál itt. Ha a megfigyelési szakasz is eseménytelenül telt, a szülő nőt újszülöttjével együtt a gyermekágyas részlegre (szobába) helyezzük.


Sokat segíthet a szülési időszakban, ha már előre összekészíted a kórházi csomagot. A legjobb, ha két csomagot raksz össze magadnak. Az egyik kisebb csomagba kerülhetnek azok a dolgok, amire szükséged lesz a szülőszobán a másik nagyobb táskába pedig a kórházi napokban szükséges ruhákat, tisztálkodó szereket és a kisbaba ruháit teheted szükség esetén. A kórházi csomagról itt olvashatsz többet.


Hasznosnak találtad a cikket? Keresd fel a Nutriklub Szülés szekcióját még több információért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan várandós anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájuk megszületését, netán már világra hozták gyermeküket - gyere és csatlakozz!

Segíts másoknak, és meséld el, hogy zajlott a te szülésed? Érzékelted ezeket a szakaszokat vagy minden egybefolyt? Meséld el kommentben!


Vajúdás: a szülés folyamata és szakaszai

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi irányelvek

A nutriklub.hu oldal tulajdonosa a Numil Kft. A Numil Kft-nél nyitott és átlátható módon szeretnénk használni a cookie-kat, illetve megosztani, hogy mit jelent ez az Ön számára. Az általunk használt cookie-k egy része elengedhetetlen a weboldalunk működőképességéhez, de vannak olyan cookie-k is, amelyeket kikapcsolhat vagy blokkolhat.

Arra törekszünk, hogy elegendő információt szolgáltassunk az általunk használt cookie-król annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson a velünk megosztott információkról.

Ha további kérdése vagy megjegyzése van, forduljon hozzánk kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Mik azok a cookie-k?

A cookie egy kisebb fájl, amelyet a számítógépére vagy a mobileszközére ment le. A cookie-nak egyedi azonosítója van, így lehetővé teszi a webhely számára, hogy emlékezzen a műveletekre és preferenciákra (például a helyre, a nyelvre, a betűméretre és más megjelenítési beállításokra) egy bizonyos ideig. Így nem kell újra beírnia az információkat, amikor visszatér a weboldalra, vagy egyik oldalról a másikra kerül. A cookie-k segítenek a böngészési élmény testre szabásában is.

Nem minden cookie tartalmaz személyes adatokat, de ha igen, akkor ezt az információt személyes adatként kezeljük adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően. A cookie-információkat is személyes adatokként kezeljük, amennyiben a fiókhoz vagy egyéb kapcsolattartási adatokhoz kapcsolódnak.

A cookie-k fajtái

A cookie-knak kétféle kategóriája létezik: tartós cookie-k és munkamenet cookie-k. A tartós cookie-k az eszközön maradnak, amíg manuálisan vagy automatikusan nem törlődnek. A munkamenet cookie-k addig maradnak a készüléken, amíg bezárja a böngészőt, utána automatikusan törlődnek.

Miért használunk cookie-kat?

Általánosságban elmondható, hogy több oka lehet a cookie-k használatának:

  • Vannak cookie-k, amelyek feltétlenül szükségesek a weboldal működéséhez, és annak lehetővé tételéhez, hogy az általunk kínált szolgáltatások igénybe vehesse;
  • Vannak cookie-k, amelyek adatokat gyűjtenek a weboldalunk használatával és annak teljesítményével kapcsolatban. Ezt az információt felhasználva javítjuk online termékeinket és szolgáltatásainkat;
  • Vannak cookie-k, amelyeket a weboldalunkon szerzett tapasztalatainak személyre szabásához és optimalizálásához használunk. Ezen cookie-k információkat tárolnak felhasználói döntéseiről, például a szövegméretről, a nyelvről és a képernyő felbontásáról.
  • Vannak cookie-k, melyeket harmadik felek helyeznek el a szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében (például a közösségi média cookie-k), vagy pedig hirdetési célból.