Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Magas vérnyomás terhesség alatt

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A terhesség egyik tünete: magas vérnyomás

A terhesség egyik tünete, jele lehet a vérnyomás megemelkedése. Magas a vérnyomás, ha három különböző időpontban a mért vérnyomás meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Terhes nők esetén szigorúbb határt húznak meg, 120/80 Hgmm érték felett fokozott odafigyelés szükséges. Amennyiben korábban rendben volt a vérnyomásod, akkor a magas vérnyomás a 20. terhességi hét környékén jelentkezhet.

A terhesség alatti magas vérnyomással gondozottak két csoportja

  • A várandósság kezdetekor már ismert volt a magas vérnyomás, gondozás alatt állsz
  • Korábban rendben volt a vérnyomásod, a terhesség alatt emelkedtek meg az értékek, többnyire a 20. terhességi hetet követően

Amennyiben már korábban is ismert volt a magas vérnyomás, akkor az esetek többségében a vérnyomáscsökkentő gyógyszert kell megváltoztatni olyan gyógyszerre, ami terhesség alatt is biztonsággal szedhető. Továbbra is szükséges a rendszeres kardiológiai/belgyógyászati kontroll.

A terhesség alatti magas vérnyomás okai

Terhességi magas vérnyomás esete áll fenn, amennyiben korábban rendben volt a vérnyomásod, de a terhességed alatt, jellemzően a 20. héttől kezdve magas vérnyomásértékeket mérnek. A szakemberek sem tudják, mi váltja ki a terhességi magas vérnyomást, feltehetően a méhlepény kisereinek károsodása és a magzat sejtjeinek anyai szervezetben történő megjelenése okozza.

A terhesség alatti magas vérnyomás tünetei, jelei

Amennyiben a terhességed során az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod, felmerülhet a gyanú, hogy magas a vérnyomásod. Ha ezt tapasztalod, érdemes a tünetek jelentkezésekor megmérni a vérnyomásodat. Ha nincs otthon vérnyomásmérőd, soron kívül konzultálj orvosoddal vagy védőnőddel, aki rendelőjében meg tudja mérni a vérnyomásodat. Amennyiben már a terhességedet megelőzően is ismert volt magas vérnyomásod, a lenti tünetek jelentkezése arra utalhat, hogy a gyógyszeradagolás nem optimális, ezért érdemes orvosoddal konzultálni.

  • szédülés
  • látásprobléma
  • fejfájás

Hogyan előzhetem meg a magas vérnyomást terhesség alatt?

Terhesség alatti magas vérnyomás észlelése és kezelése

A terhességed alatt a védőnő havonta ellenőrzi a vérnyomásodat, azaz amennyiben fennáll a magas vérnyomás esete, időben észreveszik a téged kezelő szakemberek.

Ha beigazolódik a magas vérnyomás, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. Ezek a gyógyszerek nem ártalmasak a magzatra. A gyógyszert be kell állítani, azaz meg kell találni azt az adagot, ami a vérnyomásodat a megfelelő értéken tartja, ehhez naponta többször meg kell mérned a vérnyomásodat, mert ezek az értékek akár napszakonként is eltérhetnek.

A terhesség alatti magas vérnyomás hatása a magzatra

Ha a magas vérnyomás rejtve marad és nincs kezelve, akkor további betegségek alakulhatnak ki. Kezeletlen magas vérnyomás (praeeclampsia) tünetei lehetnek:

  • fehérje jelenléte a vizeletben (ezt havonta ellenőrzik a terhesgondozáson)
  • vizenyő (oedema),
  • izomrángások,
  • látászavar,
  • gyomortáji fájdalom.

A praeeclampsia súlyos esetben epilepsziaszerű görcsökkel jár, ezt nevezzük eclampsiának.

A kezeletlen magas vérnyomás következménye lehet a HELLP szindróma kialakulása. Ez a betegség vörösvérsejt­károsodással és májenzimeltéréssel jár. A terhesgondozás alatt rendszeresen végzett laborvizsgálatok egyes értékeinek eltérése utalhat a szindrómára, de ilyen esetekben orvosod további vizsgálatokat rendel el. A terhességi magas vérnyomásból adódó szövődményeket komolyan kell venni, mert veszélyt jelenthetnek számodra és a magzat számára is.

Mit tegyek, ha arra gyanakszom, magas a vérnyomásom?

A rendszeres ellenőrzés mellett szerencsére ritkán fordulnak elő a szövődmények. Rendszeresen járj terhesgondozásra és a védőnődhöz, mert havonta vérnyomást mérnek, megnézik a vizeleted, többek között azt is, hogy nincs­e benne fehérje, és rákérdeznek arra, hogy tapasztalsz­-e vizesedést, dagad-­e a lábad. Ez utóbbit jelezd is minden szakembernek!

Magas a vérnyomásom, mi lesz a szülés után?

Amennyiben a terhesség előtt rendben volt a vérnyomásod, nagy esélye van annak, hogy a szülés után visszatérnek az eredeti értékek, és nem kell tovább gyógyszert szedned. Szülés után 6 héttel menj vissza egy belgyógyászati kontrollra, ahol az állapotodnak megfelelően dönteni tudnak a gyógyszerszedés szükségességéről.

Ha a szülés előtt is magas vérnyomással kezeltek, illetve 6 hét után sem csökkentek az értékek, továbbra is gondozásban kell részesülnöd és a megfelelő gyógyszereket szedned.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi jelek és tünetek szekcióját, még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-­csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik veled azonos időpontra várják babájukat ­ gyere és csatlakozz!

Nálad miként jelentkeztek a magas vérnyomás tünetei? Meséld el kommentben, hogy más édesanyák is könnyebben felismerjék!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!