Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Vérzés terhesség alatt

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A vérzés terhesség alatt minden kismamát nagyon megrémíthet! Gyakran egyszerű ok állhat a hátterében, de mindenképpen nagyon komolyan kell venni, mert életveszélyes állapotot is előidézhet!

Előfordulhat‐e menstruáció, vérzés terhesség alatt?

A terhesség bekövetkeztével az anyai szervezetben HCG (humán koriális gonadotropin) hormon kezd termelődni. Ennek a hormonnak köszönhetően a terhességi teszt is képes kimutatni már a korai terhességet is. A HCG hormon termelődése közben a havi menstruációs ciklus megszakad. Ugyanakkor vannak kivételes esetek is, amikor a terhesség alatt felléphet kisebb vérzéssel járó menstruáció, főként abban az időszakban, amikor a menstruáció esedékes lenne, ha nem lenne egy aprócska magzat a pocakban.

Előfordulhat menstruációszerű vérzés terhesség alatt akkor is, ha az édesanya a terhességet megelőzően hormonális fogamzásgátló tablettát szedett. Hogy pontosan menstruációszerű vérzésről van‐e szó, mindenképpen szakorvos ellenőrzi! Szükség esetén a szakorvos előírhat fokozott pihenést, magnéziumtabletta szedését javasolhatja, és sor kerülhet hormonkezelésre is, hogy a magzatnak ne essen baja.

Milyen okai lehetnek a vérzésnek terhesség alatt?

Beágyazódási vérzés: a megtermékenyített petesejt a méh belsejébe jut, melynek következtében előfordulhat kisebb vérzés. A vérzésre jellemző, hogy rózsaszín, barna és piros is lehet egyaránt, nagyon kis mennyiségben.

Vetélés: a terhesség során kialakult vetélés is okozhat vérzést. A vérzésre jellemző, hogy nagyon erős és hasi görcsök is kísérhetik.

Méhen kívüli terhesség: ha a megtermékenyítés után a beágyazódás nem a méhen belül történik meg, akkor méhen kívüli terhesség alakul ki. Ilyenkor a vérzés kissé vizesebb lehet, és nagyfokú alhasi fájdalom társulhat hozzá.

Pecsételő vérzés: a vérzés kisebb mennyiségű, színe inkább barnás‐rózsaszínes. Szakorvos tudja ellenőrizni pontosan, honnan ered a vérzés. Vannak olyan kismamák, akiknek terhesség alatt a méhnyak irányába több vér jut, melynek következtében a méhnyak sérülékenyebbé válhat. Egy‐egy hüvelyi vizsgálat után, amit a szakorvos végez, vagy szexuális együttlét után is tapasztalható kisebb vérzés. A méhszájnál elhelyezkedő polip vagy egy meglévő fertőzés is tud pecsételő vérzést kiváltani. Amennyiben fertőzés okozza a vérzést, a szakorvos kezelést írhat elő, ezzel is megelőzve a koraszülés kialakulását.

Lepény rendellenessége: a 2. és 3. trimeszterben előfordulhat méhlepénytapadási rendellenesség. Abban az esetben, ha a méhlepény mélyen tapad meg, akkor a méhszájhoz nagyon közel helyezkedik el, melynek következtében könnyedén jelentkezhet vérzés a lepény külső széleiből. Ez fokozott figyelmet követel a szakorvostól! Ha a lepény teljesen elfedi a méhszájat, akkor csakis császármetszéssel születhet meg a baba. Ebben az esetben többször is kialakulhat vérzés terhesség alatt. Mindenképpen szigorú ágynyugalom, esetleg kórházi megfigyelés válhat szükségessé.

Vérzés kialakulása a 37. hét után

A 37. héttől már a magzat teljesen készen áll a kinti életre! Ezért ettől kezdve bármikor előfordulhat kisebb nyákos, barnás váladékozás, mely a nyákdugó távozását jelezheti! A nyákdugó akár két héttel a szülés előtt is távozhat. Az első babájukat váró kismamák gyakran megijednek a nyákdugó távozásakor. A 37. héttől kezdve ugyanakkor a vérzés jelentkezhet a méhösszehúzódások megindulása után is, a méhszáj tágulása következtében, melyet tágulási vérzésnek neveznek! Ez már a szülés megindulásának pontos jele, és azt is jelzi, hogy pár órán belül megszületik a kisbabád!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Ha bármilyen vérzés, barnás váladékozás történik, minden esetben orvoshoz kell fordulni, hiszen vizsgálattal lehet eldönteni, szükség van‐e beavatkozásra vagy sem.
  • Amennyiben a vérzés fokozódik, színe élénkvörös, esetleg darabos vérzés jelentkezik és alhasi fájdalom is társul hozzá, sürgősen fel kell keresni a szakorvost vagy azonnal mentőt kell hívni! Ebben az esetben felmerülhet a vetélés gyanúja is.

Hasznosnak találtad cikkünket? Keresd fel a Nutriklub Jelek és tünetek szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Méhszáj vizsgálata című cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook‐csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén szoptatják gyermeküket ‐ gyere és csatlakozz!

Nálad is előfordult vérzés? Mondd el a történetet kommentben, hogy segíts más édesanyáknak, akik hasonló helyzetben vannak!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!