Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Vizesedés terhesség alatt

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A terhességi tünetek egyike a vizesedés. Miért jelentkezik?

Nagyon sok anyuka tapasztalja a terhesség tünetei közt, hogy végtagjai bedagadnak, vizesednek. A vizesedés terhesség alatt hormonális változásoknak köszönhető. A női hormonok a megtermékenyítés pillanatától működésbe lépnek és a sejtek közötti tér egyre gazdagabb lesz vízben. A folyamat lelassítja a nyirokkeringést, amitől megváltozik az anya vízháztartása. Ez egy teljesen normális reakció.

Vizesedés terhesség alatt és a vízfogyasztás

Amikor a tünetek jelentkeznek, a legtöbb kismama csökkenti az elfogyasztott folyadék mennyiségét, mivel úgy gondolja, ezáltal a vizesedés csökkenthető, megállítható. Sajnos ez nem igaz. A csökkentett folyadékbevitel éppen ellenkező hatást válthat ki: a szervezet még jobban visszatartja a vizet, és fokozottabbá válik a dagadás mértéke is. Mindenképpen javasolt a napi minimum 2 liter folyadék elfogyasztása, ami több is lehet, amennyiben az orvos vagy védőnő azt javasolja. A veséket állandó működésben kell tartani, amit a legtöbb esetben napi 3–5 liter folyadék bevitelével érhetünk el. Erre a legmegfelelőbb a szénsavmentes, alacsony ásványianyag­tartalmú víz fogyasztása. Amennyiben ásványvizet iszol, váltogasd a márkákat, mert minden ásványvíz más ásványi anyagban

A baba egészséges fejlődéséhez az anya szervezetének egyre nagyobb mennyiségű vízre van szüksége. Ennek következtében az anya szervezete elkezdi tárolni a vizet a szövetekben, hogy a baba bármikor hozzájuthasson, amikor szüksége van rá. A vizesedés terhesség alatti mértékét a legtöbb esetben a genetikai adottságok határozzák meg, de a terhességi cukorbetegségre való hajlam, illetve az emelkedő vérnyomás is okozhat nagyobb vízvisszatartást a kismama szervezetében. Van olyan anyuka, aki hajlamosabb az ödéma kialakulására, és van, aki kevésbé. Azoknál a kismamáknál, akiknél a szervezet túlzott vízvisszatartást végez, a vizesedés terhesség alatti mértéke nagyobb lesz.

Vizesedés terhesség alatt – súlyosabb következmények

A vizesedés mértéke akár nagyon nagy mértékű is lehet, ezért érdemes már a terhesség kezdetén figyelmet fordítani rá.

  • Egész testre, arcra kiterjedő vizesedés
  • A szív és tüdő munkája fokozottabbá válik (szaporább pulzus és légvétel)
  • Ízületekre nagyon nagy súly nehezedik
  • Kialakulhat ínhüvelygyulladás, a kéz fokozott ödémája miatt pedig nehezen tudja az anya megfogni a tárgyakat
  • Megreped a bőr (piros csíkok a hason vagy combon), mert rugalmassága nem képes a vizesedés mértékét követni

Vizesedés tüneteinek enyhítése terhesség alatt

A következő módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében:

  • Mindenképpen javasolt a lábak felpolcolása; a végtagok lógatása a vizesedést fokozhatja
  • A sófogyasztás csökkentésével, az étrendből való kivonásával, ugyanis a só vizet tart bent a szervezetben (felvágottak, sajtok, zacskós, dobozos ételek sótartalma szintén magas)
  • A cukorbevitel csökkentésével
  • A nyirokkeringés mértékének serkentésével (kismamamasszázs, amennyiben az orvos nem tartja ellenjavalltnak)
  • A táplálkozásra szintén érdemes figyelni, hiszen nagyon sok zöldségnek vízhajtó hatása van. Fokozott vizesedés esetén próbáld a következő táplálékokat beépíteni az étrendedbe: főtt burgonya, barnarizs, lestyán, petrezselyem, uborka, metélőhagyma, az utóbbiakat érdemes nyersen fogyasztani. A csalántea is sokat segíthet a felesleges víz kiürítésében, de ennek használatáról nagyon megoszlanak a vélemények. Javasolt nőgyógyász szakorvos véleményét is kikérni!

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi jelek és tünetek szekcióját, még több információért. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik veled azonos időpontra várják babájukat ­ gyere és csatlakozz!

Téged milyen mértékben érint a vizesedés? Mi segített? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!