Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

12 hetes genetikai ultrahang-vizsgálat

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A genetikai ultrahang

A terhesgondozás, valamint a genetikai ultrahang szűrővizsgálatok célja a terhesség és a szülés szövődményeinek megelőzése, illetve a genetikai és fejlődési rendellenességek korai felismerése.

A 12 hetes genetikai ultrahang szűrővizsgálat célja

A 12 hetes genetikai ultrahang szűrővizsgálat a második ultrahang vizsgálat a terhesség során, hiszen az első vizsgálat akkor történt, amikor a terhesség tényét megállapította a nőgyógyász szakorvos. A 12 hetes genetikai ultrahang, a magzati fejlődési és kromoszóma rendellenességek (Down- szindróma) kiszűrését, felismerését segíti elő. Ebben az időszakban a magzat még nagyon pici a pocakodban, de testének felépítése már nagy részben kialakult, így ultrahanggal megállapítható, ha nem megfelelően fejlődik. A 12 hetes magzat fejlődéséről olvass többet itt: magzat hétről hétre sorozatunkban.

Ki végzi a genetikai ultrahang vizsgálatot? Milyen beutaló szükséges?

A 12 hetes genetikai ultrahangot minden esetben olyan orvos, illetve szonográfus végzi, aki ehhez rendelkezik megfelelő tanúsítvánnyal. A vizsgálatra a beutalót a szülész-nőgyógyász vagy a háziorvosod tölti ki, aki azt is pontosan megmondja, melyik egészségügyi intézményben tudsz időpontot kérni a vizsgálat elvégzésére. Aki szeretné, magán-egészségügyi intézményben is elvégeztetheti a genetikai ultrahang vizsgálatot, de ott minden esetben fizetni kell érte.

Mikor végzik a 12 hetes genetikai ultrahangot?

A 12 hetes genetikai ultrahangot a betöltött 11. hét 1. napja és a 13. hét 6. napja között lehet elvégezni. Az ideális időpontja a betöltött 12. héten van közel a 13. hét elejéhez, mert ilyenkor már jobban látszik a magzat. Érdemes erre a vizsgálatra minél korábban időpontot kérni, mert a legtöbb állami egészségügyi intézményben ezekre a vizsgálatokra több hetes előjegyzés van.

A genetikai ultrahangvizsgálat folyamata

A vizsgálatot hasi ultrahang segítségével végzik, de ritkán szükség lehet még hüvelyi ultrahang végzésére is, amennyiben a hasi ultrahang fejjel, a mérendő értékek nem vizsgálhatóak megfelelően. A vizsgálat ugyanúgy történik, mint egy nőgyógyászati ultrahang- vagy egy hasi ultrahang vizsgálat során. Kényelmesen elhelyezkedsz egy ágyon, miközben a korszerű helyeken monitoron figyelheted, hogyan vizsgálja meg az ultrahang specialista alaposan a kisbabád.

Hihetetlen, mert még nem is látszik a pocakodon a várandósság, de az első vizsgálaton már jól látható a magzatod koponyája, benne a fejlődő agyállománnyal, az arckoponya, orr, száj.

Milyen vizsgálatok történnek pontosan a 12 hetes genetikai ultrahangon?

 • A szív működésének vizsgálata. (frekvencia, a pitvarok és a kamrák alakja)
 • Az orrcsont vizsgálata.
 • A hasi szervek fejlődésének vizsgálata :húgyhólyag, gyomor. Ezek a szervek, mint minden folyadékkal telt szerv, sötét, kerek formaként láthatóak az ultrahang felvételen.
 • A tarkótáji vizenyő (tarkóredő) vastagságának mérése, melynek vastagsága a magzat méretével arányosan növekszik. Amennyiben nem látható az orrcsont, vagy nem megfelelő a tarkóredő vastagsága, akkor az Down-szindróma betegségre utalhat. A tarkóredő vastagság 3 mm alatt megfelelő.
 • Mit jelentenek a genetikai ultrahangvizsgálatot követően kapott leleten szereplő rövidítések és értékek?

Általában a méretek mm-ben vannak feltüntetve. Az alább megadott értékek általános fejlődési értékek, melyek a 12 hetes magzatra jellemzőek. Minimális eltérések lehetségesek, ha az orvos problémát feltételez a mért adatok alapján, akkor erről megfelelően tájékoztatni fog.

A 12 hetes genetikai ultrahang segíthet a szülési időpont pontosításában is, mivel a 12. hétig minden magzat fejlődése (függetlenül a szülőktől) azonos ütemű. Orvosod az adatok alapján módosíthatja a szülés várható időpontját. Próbáld ki a Szülés várható ideje kalkulátorunkat, ahol mind az utolsó menstruáció, mind az ultrahangadatok alapján értékelést kaphatsz.

Leleten szereplő rövidítések:

 • CRL: a magzat ülőmagassága
 • BPD: a koponya átmérője
 • HC: a koponya körfogata
 • AC: a has körfogata
 • FL: a combcsont hossza
 • NT: a tarkóredő vastagsága

Milyen értékek várhatóak a 12 hetes genetikai ultrahangvizsgálaton? 

11. hetesen az alábbi átlagértékek várhatóak:

 • CRL ülőmagasság (mm) 43-44
 • BPD fejátmérő (mm) 17 (+/–2,0)
 • HC fejkörfogat (mm) 59 (+/–15)
 • AC haskörfogat (mm) 52 (+/–10)
 • FL combcsont hossza (mm) 8 (+/– 2,0)

12. hetesen az alábbi átlagértékek várhatóak:

 • CRL ülőmagasság (mm) 55-56
 • BPD fejátmérő (mm) 21 (+/–4,0)
 • HC fejkörfogat (mm) 70 (+/–15)
 • AC haskörfogat (mm) 63 (+/–10)
 • FL combcsont hossza (mm) 10 (+/– 2,5)

Amennyiben a genetikus orvos valamilyen eltérést talál, akkor pár napon belül megismételhetik a 12 hetes genetikai ultrahangot. Elküldhet genetikai tanácsadásra is, ahol még alaposabban átvizsgálják a magzatot ultrahang segítségével. Indokolt esetben a magzatvíz vagy méhlepény mintavétel vizsgálatot is javasolhatják.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi Vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy olvass többet a 12 hetes terhességről. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook- csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik veled egy időben várják gyermeküket - gyere és csatlakozz!

Neked módosították a szülés várható időpontját a 12. hetes ultrahangon? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!