Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

18 hetes genetikai ultrahang-vizsgálat

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A második genetikai ultrahang szűrés

A terhesgondozás, valamint a genetikai ultrahang szűrővizsgálatok célja a terhesség és a szülés szövődményeinek megelőzése, illetve a genetikai és fejlődési rendellenességek korai felismerése.

A 18 hetes genetikai ultrahang szűrővizsgálat célja

A 18 hetes genetikai ultrahang a második genetikai ultrahang szűrővizsgálat a terhesség során, amely az első genetikai ultrahang szűrővizsgálattal együtt, a magzati genetikai és fejlődési rendellenességek kiszűrését, felismerését segíti elő. A vizsgálat során többek között megnézik, hogy a csontok, illetve a belső szervek normálisan fejlődnek-e, valamint a baba szívét is alaposan megvizsgálják. A magzati szív fejlődési rendellenességei gyakran társulnak genetikai és kromoszóma rendellenességekkel. A 18. héten az orrcsont vizsgálatával az első genetikai ultrahang szűrővizsgálat során meghatározott egyéni Down-szindróma kockázatot is tovább pontosítják. A 18 hetes magzat fejlődéséről olvass többet itt: magzat hétről hétre sorozatunkban.

Ki végzi a genetikai ultrahangvizsgálatot?

Milyen beutaló szükséges? A 18 hetes genetikai ultrahangot minden esetben olyan szülész-nőgyógyász szakorvos végzi, aki ehhez rendelkezik megfelelő tanúsítvánnyal. A vizsgálatra a beutalót a szülész-nőgyógyász vagy a háziorvosod tölti ki, aki azt is pontosan megmondja, melyik egészségügyi intézményben tudsz időpontot kérni a vizsgálat elvégzésére. Ha szeretnéd, magánegészségügyi intézményben is elvégeztetheted a genetikai ultrahangot, de ott minden esetben fizetned kell érte. Az AFP szűrést a 2014. évi új terhesgondozási törvény hatályba lépése óta már nem végzik el.

Mikor végzik a 18 hetes genetikai ultrahangot?

második (18 hetes) genetikai ultrahang szűrést a betöltött 18–20. terhességi hét között végzik, van, ahol 20 hetes genetikai ultrahangként is emlegetik. Az ideális időpontja legkorábban a betöltött 18. héten, inkább annak a végén, vagy a betöltött 19. hét elején van. A betöltött 20. hét már késő. Érdemes erre a vizsgálatra minél korábban, már az első genetikai ultrahang szűrővizsgálat után időpontot kérni, mert a legtöbb állami egészségügyi intézményben ezekre a vizsgálatokra több hetes előjegyzés van.

A genetikai ultrahangvizsgálat folyamata

A vizsgálatot hasi ultrahang segítségével végzik, de olykor szükség lehet még hüvelyi ultrahang végzésére is. Erre főként, akkor kerül sor, ha hüvelyi ultrahang segítségével jobban látható és vizsgálható a magzat. A vizsgálathoz, kényelmesen el kell helyezkedned egy ágyon, a pocakodat pedig szabaddá kell tenned. A vizsgálatot megelőzően a vizsgálatot végző szakember bekeni ultrahang zselével a vizsgálandó területet. Erre azért van szükség, hogy az ultrahang nyalábok megfelelően terjedjenek és jól látható legyen a magzat. A vizsgálat közben, a korszerű helyeken, monitoron figyelheted, hogyan vizsgálja meg az ultrahang specialista alaposan kisbabád.

Amennyiben van rá lehetőség, vidd magaddal a párod is a 18 hetes genetikai ultrahangvizsgálatra, hiszen már egyre nagyobb a babátok a pocakodban. Hatalmas élmény, amikor megszámoljátok az orvossal együtt a kis ujjait és meghallgatjátok a szívhangját. Ekkor már látható a pici gyomra, húgyhólyagja, veséi egyaránt. Az ultrhang szűrésen a vizsgálatot végző szakorvosnak kötelező meghatározni a magzat nemét. Abban az esetben, ha ezt az információt nem szeretnéd megtudni, még a vizsgálat előtt tájékoztasd a szakorvost erről.

Mit jelentenek a genetikai ultrahangvizsgálat leletén szereplő rövidítések és értékek?

Általában a méretek mm-ben vannak feltüntetve. Az alább megadott értékek általános fejlődési értékek, melyek a 17-18 hetes magzatra jellemzőek. Minimális eltérések lehetségesek, ha az orvos problémát feltételez a mért adatok alapján, akkor erről megfelelően tájékoztatni fog. A friss adatok birtokában próbáld ki a Szülés várható ideje kalkulátorunkat, ahol mind az utolsó menstruáció, mind az ultrahangadatok alapján értékelést kaphatsz.

 • BPD: koponya átmérője
  HC: koponya körfogata
  AC: has körfogata
  FL: combcsont hossza

Milyen értékek várhatóak a 18 hetes genetikai ultrahangvizsgálaton?

17. hetesen az alábbi átlagértékek várhatóak:

 • BPD fejátmérő (mm) 39 (+/–5,0)
 • HC fejkörfogat (mm) 138(+/–15)
 • AC haskörfogat (mm) 112 (+/–15)
 • FL combcsont hossza (mm) 24 (+/– 4,0)

18. hetesen az alábbi átlagértékek várhatóak:

 • BPD fejátmérő (mm) 42 (+/–4,0)
 • HC fejkörfogat (mm) 151 (+/–20)
 • AC haskörfogat (mm) 125 (+/–15)
 • FL combcsont hossza (mm) 26 (+/– 5,0)

Amennyiben a vizsgálat során valamilyen eltérést találnak, akkor pár napon belül megismételhetik a 18 hetes ultrahangot. Előfordulhat, hogy elküld egy speciális genetikai tanácsadásra is, ahol még alaposabban átvizsgálják a magzatot ultrahang és egyéb vizsgálatok segítségével.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi Vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy olvass többet a 18 hetes terhességről. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook- csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik veled egy időben várják gyermeküket - gyere és csatlakozz!

Ti megtudtátok a baba nemét a 18. hetes ultrahangon? Bejött? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!