Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Terhesgondozás: a méhszáj vizsgálata

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A méhszáj vizsgálata és annak menete

A terhesség alatti vizsgálatok egyike a méhszáj vizsgálata. A méhszáj vizsgálatát nőgyógyászod a 21. héttől kezdve végzi el (normál lefolyású terhesség esetén). Vannak azonban olyan orvosok, akik már a várandósság elejétől kezdve figyelik, ellenőrzik a méhszáj állapotát.

A vizsgálat során ujjal tapintja ki a méhnyak és a méhszáj állapotát, miközben másik kezével a méh tetejének helyzetét vizsgálja. Azt állapítja meg ily módon, hogy zárt­-e még a méhszáj. (A méhszáj külső, középső és belső méhszájból áll, és ezek nyílnak ki sorra a szülés előtt.) A vizsgálat során a méhnyak állapotáról (rövidült­-e) is információt kap. A méhnyak normál esetben 3 ujjnyi vastag, majd szülés előtt viszont lerövidül, majd teljesen eltűnik. A vizsgálat kissé kellemetlen, de egyáltalán nem fáj.

Méhnyak­ és méhszájértékek a leleten: mit jelentenek?

Nem minden esetben van arra idő, hogy az orvos alaposan elmagyarázza az elvégzett terhességi vizsgálatok célját és a kapott értékek jelentését.

A méhnyak és a méhszáj állapotát számokkal jelölik, melyek közül az első a méhnyak hosszát jelenti, a következő három szám a méhszájak nyitottságát mutatja.

• Az első számjegy a méhnyak vastagságát mutatja, értéke így lehet:

o 3: A méhnyak vastagsága 3 ujjnyi
o 2: A méhnyak vastagsága 2 ujjnyi
o 1: A méhnyak vastagsága 1 ujjnyi

• A második szám jelzi a külső méhszáj nyitottságát:

0: zárt,
1: 1 ujjnyira nyílt stb.

• A harmadik szám jelzi a középső méhszáj nyitottságát:

0: zárt,
1: 1 ujjnyira nyílt

• A negyedik szám jelzi a belső méhszáj nyitottságát:

0: zárt,
1: teljesen nyílt méhszáj

Néhány lehetséges példa:

• 3000: zárt méhszáj, a méhnyak 3 ujjnyi

• 2000: zárt méhszáj, a méhnyak 2 ujjnyi

• 3100: 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és zárt középső és belső méhszáj

• 3110: 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső és zárt belső méhszáj

• 3111: 3 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj

Normál lefolyású terhesség esetén a szülést megelőző 3­4. hétig 3000-­es érték szerepel a leleten, és utána kezd a méhnyak rövidülni és a méhszáj fokozatosan kinyílni. Akkor sincs okod aggodalomra, ha a leleteden 2000-­es érték szerepel, ebben az esetben az orvosod fokozottabban figyel rád. Kiemelt figyelemre akkor van szükség, ha a külső méhszáj elkezd kinyílni.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi Vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy olvass többet a nőgyógyász által végzett vizsgálatokról a terhesgondozás során. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook­-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik veled egy időben várják gyermeküket ­ gyere és csatlakozz!

Segíts más anyukáknak! Meséld el, ha a te értékeid is nyitott méhszájat mutattak, hogy zajlott le a terhességed? Nyugtass meg másokat!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!