Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

A CTG vizsgálat és NST vizsgálat

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

A CTG- és NST-vizsgálat

A terhesség alatt a betöltött 38. héttől kezdve hetente vizsgálják a magzat szívműködését és a méhösszehúzódások erősségét, ritmusát. A nőgyógyász szakorvos elmondja a vizsgálat pontos menetét és előjegyzi a kismamát a magzati szívműködés vizsgálatára, valamint tájékoztat, milyen időközönként és hová kell menned. A CTG-vizsgálatot általában a szülésznő, ápolónő végzi a megadott egészségügyi intézményben.

A CTG-vizsgálat és az NST-vizsgálat jelentése

A két vizsgálat (magzati szívműködés, méhösszehúzódások) egyidejű megfigyelésére szolgál az ún. CTG-vizsgálat (kardiotokográfia). Ha a CTG-vizsgálatra akkor kerül sor, amikor a kismama nyugalomban van, pl. fekszik vagy ül, akkor nyugalmi CTG-vizsgálatról beszélünk, ennek a rövidítése az NST-vizsgálat (non-stress test).

Az NST-CTG vizsgálat menete

A méhtevékenység észlelése a mechanikus nyomásérzékelő fejjel történik, a szívműködést az ultrahangos (doppler) fej továbbítja a CTG-készülékbe. Ezzel figyelik a baba szívritmusát mozgás közben, azaz, hogy hogyan reagál a baba a mozgásra. Egy székben kell leülnöd, kényelmesen elhelyezkedned. A gép automatikusan jelzi a mért adatokat és az idő függvényében két görbén ábrázolja. A vizsgálat a legtöbb esetben 20 percig tart.

Az NST-CTG vizsgálat eredménye: a lelet értelmezése

A vizsgálat célja, hogy biztosak legyenek abban, hogy a baba egészséges, jól van, és elegendő oxigénhez jut. Az NST-CTG vizsgálat során lényegében a magzat szívverését mérik, az értékek utalnak a megfelelő oxigénellátottságra. A magzati szívműködésszám átlagértéke 120–160/perc. Jó állapotban lévő, egészséges magzat szívműködése a magzatmozgások alatt gyorsul (akceleráció). Ha a magzat méhen belüli állapota nem megfelelő, nem jut elegendő oxigénhez, akkor a szívműködés magzatmozgásnál nem fokozódik, sőt, súlyosabb esetben még csökkenhet is (deceleráció). A magzat szívverését az NST-CTG vizsgálat leletének felső görbéje mutatja.

Az NST-CTG vizsgálat leletén a folyamatos méhtevékenység is látszik az alsó görbén. Amikor van egy-egy kiugró és hosszabb ideig tartó (tehát nem hegyes, hanem inkább kerek tetejű, tehát hosszú ideig eltartó) hullám a méhtevékenységek között, akkor már valódi méhösszehúzódás (fájás) mutatható ki. A szülés közeledtével egyre több valódi méhösszehúzódás (fájás) látható a görbén. Amennyiben eltérés mutatható ki, a vizsgálatot végző személyzet azonnal tájékoztatja az orvost, aki alaposan megvizsgál, és eldönti, mi a további teendő.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy tájékozódj részletesen a Szülésről. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik veled azonos időpontra várják babájukat - gyere és csatlakozz!

Nálad hogy zajlott az NST-CTG vizsgálat? Volt, hogy nem engedtek haza utána? Meséld el kommentben másoknak!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!