Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Terhességi vizsgálatok: A vérvizsgálat

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Vizsgálatok a terhesgondozás során

A terhesség alatti kötelező vizsgálatok közé tartoznak a vérvételek és a vizelet vizsgálatok. A különböző vizsgálatok terhesség alatti célja a szűrés és ellenőrzés. A betegségek megelőzése érdekében fontos, hogy a szakember minél korábban kiszűrje az eltéréseket, rendellenességeket. Olvasd el itt összefoglalónkat a terhesgondozásról és az elvégzett vizsgálatokról!

Hol végzik a vérvételt? Milyen beutaló szükséges?

A vizsgálatokat általában a területileg illetékes laborban végzik el, a beutaló orvosod elmondja majd, hova kell menned. A vérvételhez beutaló szükséges, amit a legtöbb esetben nőgyógyászod vagy háziorvosod állít ki számodra.

Mikor végeznek vérvételt, laborvizsgálatot?

A terhesség alatti vizsgálatok meghatározott protokoll szerint zajlanak, azaz szakmai ajánlásokban lefektették, hogy melyik vizsgálatot melyik terhességi héten szükséges elvégezni. Vérvételre legalább trimeszterenként egy alkalommal szükséges menni:

  • Az első trimeszterben miután megállapította a nőgyógyász a terhességed, a vérvétel az első vizsgálatok között lesz, ekkor éhgyomri vércukrot is néznek, menj éhgyomorra.
  • A második trimeszterben 24–28. terhességi hét között, ekkor a vérképpel egy időben cukorterhelést is végeznek. Ezt is éhgyomorral kezdik.
  • A harmadik trimeszterben történő vérvétel általában nem éhgyomorra történik.

A vérvételek alkalmával többféle vizsgálatra is leveszik a vért, próbálják úgy csoportosítani a vizsgálatokat, hogy minél kevesebb alkalommal minél több vizsgálatot el tudjanak végezni.

Hogyan zajlik a vérvétel? Mire kell figyelned?

Mindig a reggeli órákban kell a vérvételen jelentkezni. Figyelj arra, hogy mikor kell éhgyomorra menned. Ha bizonytalan vagy, inkább menj éhgyomorra. Vigyél magaddal ásványvizet, szendvicset vagy müzliszeletet, hogy a vérvétel után tudj enni.

Maga a vérvétel legtöbbször nem fájdalmas, de kellemetlen lehet. Kismamaként sokan nehezen viselik a helyiség fertőtlenítőszagát. A vérvétel leggyakrabban a könyökhajlatodnál kitapintható vénádból történik. Alvadási időt, gyors vércukortesztet nézhetnek ujjbegyből is. Az asszisztens megnézi, hogy melyik oldali karodból tud könnyebben vért venni. A vérvételi területet fertőtleníti, majd elszorítja a felkarod, megkér, hogy szorítsd ökölbe a kezed. A vért egyszer használatos tűvel veszik le, és színes kupakos kémcsövekbe engedik. A kupakok színei határozzák meg, hogy melyik kémcső milyen vizsgálatra kerül.

Vérvétel után néhány percig erősen szorítsd le a vérvétel helyét, különben a vérvétel helyén kék folt lehet néhány napig.

Milyen vizsgálatok történnek pontosan a vérvétel során?

A vérvétel során a laborban a következőket vizsgálják:

  • vérkép (a vér összetevőit nézik, nem vagy-e vérszegény) - vérszegénység: akkor beszélünk vérszegénységről, ha a vörösvérsejt vagy a hemoglobin egy bizonyos szint alá csökken. Terhességben legtöbbször a vashiány áll ennek a hátterében. A vérképedet és az egyéb laborparamétereket mindig megnézi az orvos, aki, ha indokoltnak tartja, vasat ír fel neked vaspótlás céljából, amit naponta szedned kell az előírt adagban.
  • vércsoport, ellenanyag (meghatározzák a vércsoportod, megnézik, hogy termelsz-e ellenanyagot – vércsoport-összeférhetetlenség) - ellenanyag: ennél a vizsgálatnál azt nézik, nincs-e valamilyen vércsoport ellenanyag összeférhetetlenség a magzatoddal szemben. Leggyakoribb az Rh- vércsoport összeférhetetlenség, amikor Rh– anyának Rh+ magzata van. Ez akkor jöhet létre és okoz problémát, ha a te és a magzatod vére keveredik. Ez vetéléskor, bizonyos vizsgálatokkor (magzatvízminta-vétel) és szüléskor következhet be. Ezért ilyen esetekben egy injekciót kapnak a kismamák a beavatkozások, szülés, illetve a vetélés után, ezt nevezik anti- D ellenanyagnak. Léteznek az Rh vécsoport rendszeren kívül más vércsoport rendszerek is, az ezek ellen kialakuló ellenanyagokat is vizsgálják rendszeresen a várandósság alatt. Ezért is szükséges a vércsoport ellenanyagszűrést ismételni a várandósság alatt többször is.
  • Szifilisz szűrés (más néven:Wassermann vizsgálat, lues szűrés, VDRL, TPHA, RPR) - szifilisz: ez egy többnyire nemi úton terjedő fertőző betegség, viszont van veleszületett formája is. Éppen ezért nagyon fontos a szűrése, mivel magzatkárosító hatása van, és az újszülött is betegen születik meg.
  • Hepatitis B (fertőző májgyulladás B típusa) - nemi úton, vérrel, testváladékkal és anyatejjel terjedő betegség. A magzat is megfertőződhet, de a leggyakoribb a szülés közbeni fertőzés. Ha felmerül, hogy fertőzött vagy, babádat a megszületése után beoltják.
  • TORCH ez nem kötelező vizsgálat, általában térítés ellenében végzik. Többek között a toxoplazmózist, rózsahimlőt (rubeola), citomegalovírust, herpeszvírust szűri.
  • Terheléses cukorvizsgálat (csak a 2. trimeszterben) – Olvasd el cikkünket a terheléses vércukorvizsgálatról!

A fenti alkalmakon túl előírhatja orvosod a további vérvételeket, ha korábban bármilyen eltérést találtak, például, ha terhességi cukorbetegséged van.

Mit jelentenek a leleten szereplő értékek vérvizsgálatnál?

Minden esetben a vizsgáló szakember ún. referenciatartományok alapján értékeli a leleteidet. A referenciatartomány az a tartomány, amelyen belüli értékek elfogadhatóak. Különböző intézményekben ezek a határértékek eltérőek lehetnek. Ha egyes sorokban csillagozást látsz, az eltérésre utal. Tudnod kell azonban, hogy a normál tartomány nem kifejezetten a várandósokra vonatkozik, hanem a felnőtt lakosságra. Ezért a kész leletet mutasd meg gondozó orvosodnak, aki ezt kiértékeli, és meg tudjátok beszélni, hogy melyik érték mit jelent, és valóban eltér-e a várandósság alatt elfogadható értékektől.

Az, hogy mi fogadható el megfelelő értéknek, függ az életkortól, nemtől és a terhességtől is. Amíg kismama vagy, a hormonális változások miatt sok értéked a normál tartomány alsó vagy felső határán mozoghat.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy olvass többet a Terheléses cukorvizsgálatról. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik veled azonos időpontra várják babájukat - gyere és csatlakozz!

Nálad hogy zajlottak a vérvételek? Igénybe vettél szűrést térítés ellenében? Mit? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!