Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Terhességi kombinált és integrált teszt

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Kombinált teszt és integrált teszt a a rendellenességek szűréséért

Az utóbbi években már gyakran használják a kombinált és integrált tesztet a terhesség során. Ezek a terhesség alatti vizsgálatok nem kötelezőek, mindenki saját maga vagy szakorvos javaslata alapján dönti el, hogy elvégezteti‐e a várandósság alatt. A vizsgálatokról a védőnődnek kötelezően kell tájékoztatnia és aláírásoddal kell igazolnod, hogy a tájékoztató információkat megkaptad a terhesség alatt.

A vizsgálat célja, hogy időben kiszűrje a magzatnál a Down‐kór és idegcső-záródási rendellenességek előfordulásának kockázatát és a szakorvos célirányosan javasolhassa a szükséges további diagnosztikai módszerek alkalmazását. Egyik beavatkozás sem jár fájdalommal, csupán vérvétel és ultrahangvizsgálat történik. Ezeket a speciális vérvizsgálatokat a tb nem támogatja, ezért a költségek a várandós anyát terhelik.

Mi az a terhességi kombinált teszt, hogyan és mikor végzik?

A kombinált teszt során kétféle vizsgálat történik: egy vérvizsgálat és egy ultrahangos vizsgálat, melyeknek eredményeit összevetik. Az első vizsgálatot 12 hetes terhesen javasolják elvégezni (10‐13. terhességi hét között). A teszt vérvizsgálati részében kiemelten figyelik az anya vérében lévő HCG hormon, valamint a PAPP‐A (terhességgel előforduló plazmafehérje) szintjét. Az ultrahangvizsgálat alatt pedig ellenőrzik a baba ülőmagasságát, tarkóredő‐vastagságát (NT) és az orrcsont nagyságát. Ezekből az értékekből számítják ki, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy kisbabádnál genetikai eltérés fordulhat elő. Amennyiben a kockázatot magasnak ítélik, szükségessé válhat magzatvízvizsgálat vagy méhlepény‐mintavétel.

Mi az a terhességi integrált teszt, hogyan és mikor végzik?

Az integrált teszt elvégzését a legtöbbször csak indokolt esetben javasolják a szakorvosok. Főként akkor, ha a kombinált teszt eredménye pozitív, magas kockázatot mutat, esetleg a családban előfordult a korábbiakban fejlődési rendellenesség. Az integrált teszt során három vizsgálat történik, két vérvizsgálat és egy ultrahangos vizsgálat, melynek eredményeit összevetik.

Az integrált teszt tartalmazza a legtöbb marker mérését, így az egyik legpontosabb becslést adja a kromoszómaeltérések kockázatára. Éppen ezért ez a vizsgálat drágább is szokott lenni, mint a kombinált tesztvizsgálat. Az integrált teszt kockázati értékeit a kombinált teszt és a négyes teszt eredményeiből számítják ki.

A négyes teszt célja, hogy a lehető legpontosabban megbecsüljék a kromoszóma‐ rendellenességek, Down‐kór és a velőcső (idegcső) záródási rendellenességeinek kockázatát.

A neve pedig abból ered, hogy pontosan 4 értéket vesznek figyelembe (AFP, Inhibin, uE3, szabad béta‐ HCG).

A vizsgálat folyamata a következő: A 12. hét körül elvégzik a kombinált teszthez is szükséges vérvételt és a magzat ultrahangos vizsgálatát. Majd ezt követően a 16. héten egy újabb vérvétel történik, és megnézik a négyes teszt értékeit. A kockázatbecslés ezt követően történik meg.

Az integrált teszt eredménye

Az eredmények alapján két csoportra oszlik a vizsgálat értékelése. Amennyiben a kockázati értékek relatív magasak, a vizsgálat eredménye pozitívként kerül meghatározásra. Alacsony kockázat esetében negatív a szűrővizsgálat eredménye.

Ha a Down‐kór előfordulásának kockázata magas, akkor magzatvízvizsgálat és méhlepény‐mintavétel válhat szükségessé.

Ha az idegcső-záródási rendellenesség előfordulásának kockázata magas, akkor alapos ultrahangvizsgálat elvégzése válik szükségessé a 18‐20. terhességi hét között, valamint magzatvíz‐ mintavétel is indokolttá válhat. Amennyiben igazolódik a velőcső záródásának rendellenessége, az elváltozás kezelését a súlyossága határozza meg. Amennyiben csak csontos fejlődési rendellenesség igazolódik, az többnyire nem igényel kezelést, a súlyosabb formák esetén viszont komplex ellátás válhat szükségessé. A folsav megfelelő szintje segít megelőzni az első trimeszterben fejlődő velőcső záródási rendellenességeit. Valamint a folsav a sejtosztódásban és a vörösvérsejtek kialakulásában is segít, így a terhesség alatt kiemelten fontos szerepet játszik kisbabád optimális növekedésében.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi Vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy olvasd el a 12 hetes genetikai ultrahangvizsgálat cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook‐csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén átesnek a kötelező és ajánlott szűrővizsgálatokon ‐ gyere és csatlakozz!

Te megcsináltattad a kombinált vagy integrált tesztet? Miért? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!