Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Kötelező vizsgálatok a 2. trimeszterben

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Terhesség alatti vizsgálatok és terhesgondozás a második három hónapban

A terhesgondozást Magyarországon a szülész­-nőgyógyász szakorvos, szülésznő (kizárólag szülész-­nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén), családorvos és a védőnő együtt végzi. A gondozás legfőbb célja, hogy a terhesség alatt a te és magzatod egészségi állapotát figyelemmel kövessék és fokozatosan felkészítsenek az anyaságra.

A 2. trimeszterben szintén több kötelező terhességi vizsgálat történik. A soron következő terhesség alatti vizsgálatokra a beutalót a háziorvosodtól fogod megkapni. Ha az első trimeszter terhességi vizsgálatai érdekelnek, kattints ide!

 Vizsgálatok terhesség alatt a 2. trimeszterben

Védőnői terhességi vizsgálatok

A védőnői tanácsadás alkalmával a védőnő a következő terhesség alatti vizsgálatokat végzi el a 2. trimeszterben:

  • Testtömegmérés
  • Vérnyomásmérés
  • Pulzusszámmérés
  • Alsó végtag megtekintése, tapintása (ödéma) a vizesedés kialakulásának kockázata miatt
  • Vizeletvizsgálat (genny, fehérje, cukor)
  • Magzati szívhang 16. héttől
  • Medencekörfogat mérése 24. héttől (havonta egy alkalommal méri meg)
  • Symphysis (szeméremcsont felső része) és fundus (méhtest felső széles domború vége) közötti távolság mérése 20. héttől (havonta egy alkalommal méri meg)
  • Terhesség külső tapintásos vizsgálata (havonta egy alkalommal vizsgálja)
  • Emlők megtekintése, szükség esetén tapintása (Trimeszterenként egyszer)

Orvosi vizsgálatok terhesség alatt

Nőgyógyászati vizsgálatok gyakorisága a második trimeszterben: a 13­-24. terhességi hét között havonta kell felkeresned a nőgyógyász szakorvosodat.

A 24-­28. hét között a családorvos beutalója alapján Terhességi cukorbetegség-­szűrésen kell megjelenned a diabetológiai szakrendelésen. Tudj meg többet a terheléses vércukorvizsgálatról itt. Szintén a 24­-28. terhességi hét között történik a második vérvétel és vizeletvizsgálat, mely a legtöbb esetben egy napon történik a terheléses vércukorvizsgálattal.

Fontos változás történt a terhesgondozás során, hiszen a régi 16. héten végzett AFP­-vizsgálat kikerült a kötelező terhességi vizsgálatok sorából. Az AFP­-vizsgálatot a 80-­as években vezették be, azért, hogy kiszűrjék a babák nyitott gerinc és Down­-szindróma rendellenességeit. Ezt a vizsgálatot a kötelező genetikai ultrahangvizsgálat váltja ki. Valamint saját költségen végezhető el a kombinált vagy integrált teszt, melynek segítségével szintén a genetikai rendellenességeket szűrik a babánál.

A második genetikai ultrahangvizsgálat, a második trimeszterben történik meg: a genetikai ultrahang segítségével a magzat fejlődési rendellenességeit szűrik ki, mely a 18­-22. terhességi hét között történik meg a családorvos vagy nőgyógyász beutalója alapján. Vannak olyan nőgyógyász szakorvosok, akik genetikai ultrahangvizsgálatot is végeznek. Ilyen esetekben nem lesz szükség külön beutalóra, és nem kell felkeresned más szakorvost.

A fogorvosi vizsgálat a terhesség alatt legalább egyszer kötelező, de a legjobb, ha trimeszterenként egy alkalommal felkeresed a fogászati szakrendelést. Erre azért van szükség, mert a várandósság alatt a fogak károsodhatnak.

A háziorvosodnak nagy szerepe van a terhességed gondozásában. Amennyiben bármi eltérést észlel nálad vagy kisbabádnál, akkor értesítenie kell a nőgyógyász szakorvosod és védőnőd egyaránt, illetve a trimeszterenkénti kötelező terhesség alatti vizsgálatokra kiállítja részedre a beutalókat.

Néhány jó tanács: A terhesgondozási kiskönyvedet az összes meglévő leleteddel együtt minden kötelező terhesség alatti vizsgálatra vidd magaddal a 9 hónap során! A laborvizsgálatok esetén, amennyiben megoldható, reggeli első vizeletet is vigyél magaddal, valamint a vérvételekre éhgyomorral érkezz. Az ultrahangvizsgálatok előtt mindig keresd fel a mosdót, hiszen a vizsgálathoz üres hólyag szükséges.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi Vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy olvasd el a 18 hetes genetikai ultrahangvizsgálat c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkor Facebook­-csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén átesnek a kötelező és ajánlott szűrővizsgálatokon ­ gyere és csatlakozz!

Milyen érzések kavarognak benned, amikor az ultrahangvizsgálaton látod kisbabád folyamatos növekedését, aprócska mozgásait és ütemes szívhangját? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!