Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Kötelező vizsgálatok a 3. trimeszterben

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Terhesség alatti vizsgálatok és terhesgondozás a harmadik három hónapban

A terhesgondozást Magyarországon a szülész­-nőgyógyász szakorvos, szülésznő (kizárólag szülész­-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén), családorvos és a védőnő együtt végzi. A gondozás legfőbb célja, hogy a terhesség alatt a te és magzatod egészségi állapotát figyelemmel kövessék és fokozatosan felkészítsenek az anyaságra.

A 3. trimeszterben szintén több kötelező terhesség alatti vizsgálat történik, ahogy a terhesség előző szakaszaiban is. A soron következő terhességi vizsgálatokra a beutalót a háziorvosodtól fogod megkapni. Amennyiben az 1. trimeszter vagy a 2. trimeszter kötelező terhesség alatti vizsgálatai érdekelnek, kattints!

Vizsgálatok terhesség alatt a 3. trimeszterben

Védőnői terhességi vizsgálatok

A védőnői tanácsadás alkalmával a védőnő a következő terhesség alatti vizsgálatokat végzi el a harmadik trimeszterben:

  • Testtömegmérés
  • Vérnyomásmérés
  • Pulzusszámmérés
  • Alsó végtag megtekintése, tapintása (ödéma), a vizesedés kialakulásának kockázata miatt
  • Vizeletvizsgálat (genny, fehérje, cukor)
  • Magzati szívhang 16. héttől
  • Medencekörfogat mérése a 24. héttől (havonta egy alkalommal méri meg)
  • Symphysis (szeméremcsont felső része)­Fundus (méhtest felső széles domború vége) távolság mérése a 20. héttől (havonta egy alkalommal méri meg)
  • Terhesség külső tapintásos vizsgálata (havonta egy alkalommal vizsgálja)
  • Emlők megtekintése, szükség esetén tapintása (trimeszterenként egyszer)

Orvosi vizsgálatok terhesség alatt

Nőgyógyászati vizsgálatok gyakorisága a második trimeszterben: a 27­-36. hét között 3 hetente, 36. hét után hetente kell felkeresned a nőgyógyász szakorvosodat. Amennyiben túlléped a 40. hetet, naponta kell felkeresned nőgyógyász szakorvosod!

A harmadik genetikai ultrahangvizsgálat a harmadik trimeszterben történik meg: a genetikai ultrahang segítségével a magzat fejlődési rendellenességeit szűrik ki, mely a 30­-32. terhességi hét között történik meg a nőgyógyász vagy a nőgyógyász beutalója alapján. Vannak olyan nőgyógyász szakorvosok, akik genetikai ultrahangvizsgálatot is végeznek. Ilyen esetekben nem lesz szükség külön beutalóra és nem kell felkeresned más szakorvost.

A 36. hét után hetente a nőgyógyász beutalója alapján NST vizsgálatot végeznek. Erről a terhességi vizsgálatról A CTG, NST­ vizsgálat a terhesség alatt cikkünkben olvashatsz.

A 36­-37. terhességi hét között ismét vérvételre és vizeletvizsgálatra kell menned a családorvos beutalója alapján.

A fogorvosi vizsgálat a terhesség alatt legalább egyszer kötelező, de a legjobb, ha trimeszterenként egy alkalommal felkeresed a fogászati szakrendelést. Erre azért van szükség, mert a várandósság alatt a fogak károsodhatnak.

A háziorvosodnak nagy szerepe van a terhességed gondozásában. Amennyiben bármi eltérést észlel nálad vagy kisbabádnál, akkor értesítenie kell a nőgyógyász szakorvosod és védőnőd egyaránt, illetve a trimeszterenkénti kötelező terhesség alatti vizsgálatokra kiállítja részedre a beutalókat.

Néhány jó tanács, amit tarts szem előtt: A terhesgondozási kiskönyvedet az összes meglévő leleteddel együtt minden kötelező terhesség alatti vizsgálatra vidd magaddal a 9 hónap során! A laborvizsgálatok esetén, amennyiben megoldható, reggeli első vizeletet is vigyél magaddal, valamint a vérvételekre éhgyomorral érkezz. Az ultrahangvizsgálatok előtt mindig keresd fel a mosdót, hiszen a vizsgálathoz üres hólyag szükséges.

Tetszett a cikk? Keresd fel a Nutriklub Terhességi Vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy olvasd el a 30 hetes genetikai ultrahangvizsgálat c. cikkünket. Tapasztalt védőnőnket is bármikor felkeresheted tanácsért. Az életkoralapú Facebook‐csoportjainkban pedig olyan anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén átesnek a kötelező és ajánlott szűrővizsgálatokon ‐ gyere és csatlakozz!

Hogyan készülsz a kisbabád megszületésére? Megvásároltátok már a babakelengyét? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!