Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Terhesgondozás és a háziorvos szerepe

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Terhesség alatti vizsgálatok és a háziorvos szerepe

A terhesgondozást Magyarországon a szülész­-nőgyógyász szakorvos, szülésznő (kizárólag szülész­-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén), a háziorvos és a védőnő együtt végzi. A gondozás legfőbb célja, hogy a terhesség alatt a te és magzatod egészségi állapotát figyelemmel kövessék és fokozatosan felkészítsenek az anyaságra.

Családorvos/Háziorvos feladata a terhesség során

A családorvos feladata szintén meghatározó a terhesgondozásban. Célszerű felkeresned az első nőgyógyászati vizsgálatot követően, abban az esetben, ha a terhességgel kapcsolatban mindent rendben talált az orvos, és a védőnő a kezedbe adta a terhesgondozási kiskönyvedet. A háziorvos a találkozások alkalmával a terhes-kiskönyvedbe bejegyzi saját szakvéleményét, valamint rendszeresen fizikális vizsgálatot végez.

Ellenőrzi a vérnyomásod is. A háziorvos felelőssége, hogy visszahívjon téged ellenőrzésre, amikor szükséges, valamint kiadja minden trimeszterben a kötelező terhesség alatti vizsgálatokhoz szükséges beutalókat számodra. Ha bármi eltérést észlel, elkezdi a szükséges beavatkozásokat, betegszabadságra küldhet és értesíti a nőgyógyász szakorvosod és védőnőd.

Mikor kell először felkeresni a háziorvost a terhesgondozás során, és milyen terhesség alatti vizsgálatokra számíthatsz?

Az első találkozásnak a 12. hétig meg kell történnie. Ekkor végzi el a belgyógyászati szakorvosi vizsgálatot, melynek során EKG­-t, vérnyomásmérést és általános fizikális vizsgálatokat végez. Az első találkozás alkalmával kezedbe adja az első trimeszterben kötelező vérvételi és vizeletvizsgálati beutalót. A vizsgálatok azért is fontosak, mert ezek alapján kap a háziorvosod, nőgyógyász szakorvosod és védőnőd tájékoztatást az általános állapotodról.

A háziorvost minden trimeszterben legalább egyszer fel kell keresned, hiszen a trimeszterenkénti kötelező terhességi vizsgálatokra ő adja ki a beutalót részedre. A háziorvos minden alkalommal megméri a vérnyomásod és fizikális vizsgálatot végez (meghallgatja a tüdőd és a szívhangod egyaránt). Amennyiben betegszabadságra lenne szükséged a 9 hónap alatt, szintén a háziorvoshoz kell fordulnod.

Keresd fel a Nutriklub Várandós szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Kötelező vizsgálatok terhesség alatt c. cikkünket. Az életkoralapú Facebook‐ csoportjainkban pedig olyan várandós anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájuk megszületését ‐ gyere és csatlakozz!

Tudod, milyen kötelező vizsgálatokat végeznek a terhesség alatt? Milyen információra lenne még szükséged? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!