Terhesség Baba 0-12 hó Baba 1-3 év

06 80 33 12 33

hétköznap 9 és 17 óra között

Terhesgondozás és a nőgyógyász szerepe

Pálinkás Zsanett, Tanácsadó

Szerző: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Terhesség alatti vizsgálatok és a nőgyógyász szerepe

A terhesgondozást Magyarországon a szülész­-nőgyógyász szakorvos, szülésznő (kizárólag szülész­-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén), a családorvos és a védőnő együtt végzi. A gondozás legfőbb célja, hogy a terhesség alatt a te és magzatod egészségi állapotát figyelemmel kövessék, és fokozatosan felkészítsenek az anyaságra.

A terhesség elsődleges megállapítása: terhességi teszt segítségével

A menstruáció elmaradását követően pár nap elteltével terhességi teszt segítségével erősítheted meg a terhesség fennállását. A vizeletből ekkor már kimutatható a béta ­HcG hormon, ami a pozitív teszteredményért felelős. Ez általában a 4­-6. hét között történik meg. A terhességi hetek számát az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. Olykor előfordulhat, hogy a teszt nem mutat pozitív eredményt, de a menstruáció továbbra sem jelentkezik. Ilyen esetekben a 8. hét körül keresd fel a nőgyógyász szakorvosod. Addig is, amíg a vizsgálatra sor kerül, Születési Idő Kalkulátorunk segítségével már most kikalkulálhatod, mikorra várható a baba!

Mikor kell először felkeresni a nőgyógyász szakorvost terhesgondozás során?

Amikor a terhességi teszt pozitív eredményt mutat, fel kell keresned a nőgyógyászt, és megtörténik az első nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat. Ekkor tudhatod meg, hogy a magzat pontosan hogyan és hol helyezkedik el a méhen belül, valamint megállapítja az orvos, hogy minden rendben van-­e a terhességgel kapcsolatban. A magzatod szívhangját a 7­-8. terhességi héten hallhatod először. Az első 12 hétben az ultrahangvizsgálatot leggyakrabban hüvelyen keresztül végzik, mert így részletesebb képet lát az orvos a magzatról a korai terhesség során. Majd ezt követően hasi ultrahang segítségével tájékozódik a magzat állapotáról.

A baba születésének várható időpontja is kiszámításra kerül az első terhességi vizsgálat alkalmával. Valamint a nőgyógyász szakorvos kezedbe adja hallható szívhang esetén az igazolást várandósságodról, mellyel a védőnőd kell felkeresned.

Hányszor kell felkeresni a nőgyógyász szakorvosod terhesség alatt, és mi történik a nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával?

A nőgyógyászati vizsgálatok gyakorisága az első trimeszterben az 1-­12. hét között a terhesség felismerésétől havonta, a második trimeszterben a 13­-24. terhességi hét között szintén havonta, a harmadik trimeszterben a 27­-36. hét között 3 hetente, a 36. hét után hetente kell felkeresned a nőgyógyász szakorvosodat. Amennyiben túlléped a 40. hetet, naponta kell felkeresned nőgyógyász szakorvosod terhesség alatti vizsgálatok okán.

Minden egyes nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat során megmérik a testsúlyodat, vérnyomásodat, pulzusszámodat:

  1. A vérnyomásmérés azért fontos minden egyes alkalommal, mert a magas vérnyomás következtében terhességi toxémia alakulhat ki. A betegség a terhesség második felében jelentkezhet. Jellegzetes tünete a vizesedés (ödéma), a magas vérnyomás és a magas fehérjeszint a vizeletben. Szélsőséges esetekben magzati és anyai életveszélyes állapotot idézhet elő. Ajánlott otthon is folyamatosan ellenőrizned a vérnyomásodat. Eltérés észlelése esetén azonnal fordulj orvosodhoz vagy védőnődhöz!
  2. A testsúly ellenőrzése során a súlygyarapodás mértékére kell figyelni. A súlygyarapodást a terhesség alatt több tényező is befolyásolja. Ilyen a baba súlya, a magzatvíz mennyisége, a méhlepény nagysága, a mellek növekedésének alakulása. A túl nagy súlygyarapodás szövet közti folyadék (ödéma) felszaporodására is utalhat. A vizesedésről bővebben itt  olvashatsz!

Az ideális súlygyarapodás trimeszterenként:

Az 1 trimeszterben (1-­3 hónap) az átlag súlygyarapodás 1­-3 kg. A rosszullétek következtében súlycsökkenés is előfordulhat.

A 2. trimeszterben (3­-6 hónap) heti 300­-500 g.

A 3. trimeszter első két hónapjában heti 300­-500 g. A legtöbb terhes nő az utolsó hónapban már nem gyarapszik.

Keresd fel a Nutriklub Terhességi vizsgálatok szekcióját még több információért, vagy olvasd el a Kötelező vizsgálatok terhesség alatt c. cikkünket, melyben részletes leírást találsz, melyik trimeszterben milyen vizsgálatok várnak rád. Az életkoralapú Facebook‐csoportjainkban pedig olyan várandós anyukákkal beszélgethetsz, akik szintén nagy izgalommal várják kisbabájuk megszületését ‐ gyere és csatlakozz!

Te hány hetesen kerested fel először a nőgyógyászodat? Meséld el kommentben!

Más anyukák hozzászólásai (-- db)

Kapcsolódó cikkek

Rendben

A weboldalunkon sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk neked. A részletes leíráshoz kattints ide!