A terhesség alatti súlygyarapodás (hízás) fontos információ a terhesgondozás során. A kismama súlyát rendszeresen ellenőrzik a védőnők, valamint a nőgyógyász szakorvosok a vizsgálatok alkalmával. A hízás, gyarapodás üteme trimeszterenként eltérő.

- Az első trimeszterben általában 1–3 kg a súlygyarapodás mértéke.

- A második trimeszterben hetente 300–500 g a várható súlygyarapodás terhesség alatt.

- A harmadik trimeszter első két hónapjában még megfigyelhető súlygyarapodás, melynek mértéke 300–500 g hetente, majd az utolsó hónapban a legtöbb anyuka súlya változatlan, esetleg súlycsökkenés is előfordulhat.

terhessegi-sulykalkulator

A maximális gyarapodás összességében nem haladhatja meg a 10–12 kg¬-ot, ha egy magzattal várandós a kismama. Nehéz ezért a maximumot már itt megállapítani, ugyanakkor 5 kg hízás az első trimeszterben már nagy kockázatot rejt magában, főleg a terhességi diabétesz miatt.

A felszedett pluszkilókat befolyásolja a magzat súlya, a magzatvíz mennyisége, méhlepény nagysága, mell mérete, vizesedés mértéke egyaránt. Ezeket is javasolt figyelembe venni.

A legtöbb kalkulátorral szemben a Nutriklub kalkulátora figyelembe veszi a terhességet megelőző súlyt (testtömegindexet), illetve azt is, hogy ikerterhességről van-e szó.

Dietetikus és védőnő szakértőnk az OEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) ajánlásainak figyelembevételével tesz javaslatot a minimális és maximális hízás mértékére.

Kövesd súlygyarapodásodat itt!

Figyelmeztetés: a kalkulátor csupán iránymutatással szolgál, használata nem helyettesíti az orvossal és védőnővel történő konzultációt. Részletesebben a jogi nyilatkozatunkban olvashatsz erről.